Medimagazin logo

İşte, bir hekimin maliyeti!

Bir tıp fakültesinde yapılan araştırmada, tıp öğrencisinin bir sınıftaki ortalama maliyeti 33 bin TL olarak hesaplandı. Bir öğrencinin altı yıllık tıp fakültesinden hekim olarak mezun olması için ise yaklaşık 200 bin TL gerekiyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN - DR.İBRAHİM ERSOY
İşte, bir hekimin maliyeti!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Kalite standartları yüksek bir sağlık hizmetinin verilebilmesi için, iyi eğitim almış sağlık profesyonelleri gerekiyor. Daha kaliteli eğitim vermek için gösterilen çabalar neticesinde tıp eğitimi maliyetleri ise her geçen gün artıyor.

 

Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA)’nde yapılan bir çalışmada, sağlık sistemi bünyesinde kompleks bir yapı içerisinde verilen tıp eğitimine yönelik gider yerlerinin ve gider çeşitlerinin belirlenerek, geleneksel maliyetlendirme yöntemleri ile toplam ve öğrenci başına maliyetlerinin hesaplanması amaçlandı. Bu amaçla, öğretim elemanları ve eğiticilerin öğrenciler ile direkt temas süreleri dikkate alınıp “normal maliyet” yöntemi kullanılarak tıp fakültesi maliyetleri hesaplandı.

 

GATA Sağlık Hizmetleri Yönetimi Bilim Dalı Doktora Öğrencisi Hüseyin Abuhanoğlu ve arkadaşları tarafından yapılan araştırmada, GATA’nın 2009-2010 eğitim-öğretim yılı eğitim programları ile mali ve idari işlerin takip edildiği birimlerden ulaşılan veriler kullanıldı.

 

SağlıktaPerformans Ve Kalite Dergisi’nde yayımlanan araştırmada, altyapı giderlerinden temizlik giderlerine, laboratuvar giderlerinden elektrik-su giderlerine kadar tüm harcamalar ayrı ayrı hesaplandı.

 

Araştırmada 542 öğrencinin eğitim gördüğü 2009-2010 eğitim-öğretim yılında tıp fakültesinde bir öğrencinin bir sınıftaki ortalama maliyetinin 32.944,77 TL olduğu tespit edildi. Bu tutar, o yılki dolar kuru üzerinden hesaplandığında ise bir sınıftaki bir öğrencinin maliyeti ortalama 21 bin 832 dolara denk geliyor.

 

Maliyet hesaplarına sınıflar bazında bakıldığında ise maliyeti en yüksek sınıflar sırasıyla 5, 4, 3, 6, 2 ve 1. sınıf olarak sıralandı.

Sınıflar bazında maliyetler

 

Öğrenci başına maliyetler

 

Araştırmacılar, eğitim ve araştırma hastanelerinde sağlık hizmetinin sunumu yanında verilen eğitim ve araştırma hizmetlerinin eğitim hastanesinin genel maliyetlerini yükselttiğini belirtirken, sağlık hizmetlerinin düşük maliyetle kaliteli olarak sunulabilmesi için bu tür hastanelerde verilen eğitim hizmetlerinin ayrıca finanse edilmesi gerektiğini ifade etti.

 

Araştırma sonucunda tıp fakültesi maliyetlerinin kurumun misyonuna, bulunduğu coğrafyaya göre farklılık gösterebildiği belirtilirken, tıp eğitimine yönelik giderlerin ayrı izlenebilmesi için gerekli tedbirler alındığında maliyetlerin tam olarak belirlenebileceği ifade edildi.

i̇şte
bir
hekimin
maliyeti!
Yorum (14)
aydin sinal
Belki ilgilenen olur;almanyada su anda 6 sene tip tahsili kisi basi maliyeti 225.000 ila 240.000 euro aciklandi.ortalama 52.000 dolar hesaplanirsa.Türkiyede 22.000 dolar civarinda.Simdi:Türkiye kisi basi düsen milli gelir 10.000 dolar,Almanyada 56.000 dolar.yani Türkiye bir hekim yetistirmek icin GSMH tinin iki mislinden fazla bir harcama yapiyor,Almanya ise GSMH nindan daha düsük bir harcama yapiyor.Yani Türkiye bir hekim yetistirmek icin annemin deyimiyle"yemiyor,yediriyor,giymeyip giydiriyor,sacini süpürge ediyor" bunun icinde 2 sene mecburi hizmet istiyor bunuda seve seve yapin artik arkadaslar,benim 6 ay asistanlik ve 1.5 sene askerlik harici Türkiyede calismam olmadi,imkan verirlerse seve seve calisirim.inanmazsiniz ama..selamlar.
0
Cevapla
seyfullah kılıç
bbb aydın abiii frankfurttan. yine bilmediğin meselede ahkam kesiyorsun. 1.mecburi hizmet sadece tıp fak bitirince deği uzmanlık yandal yapıncada var toplarsan 6 yıl yapar 2.mecburi hizmeti kimi şırnak hakkarıde yaparken torpilli vatandaşlar istediği yerde yapar. 3.mecburi hizmetin biter adamın yoksa gittiğin yerde sittin sene kalırsın. Umarım kafan basmıştır frank fırt tan üfüren aydın abi.
0
Cevapla
Uzman Hekim
Sayın Aydın beye şunu hatırlatmak lazım ben tıp fakültesinde okurken devletten aldığım krediyi beyaz eşya faiziyle birlikte ödedim, tıpkı mecburi hizmeti olmayan bununla ilgili hiçbir sözleşme imzalamamış öğretmen, savcı, mühendis gibi. Onların diplomaları gasp edilmedi. Tayin yerini beğenmeyen öğretmen istifa edip özel okula-dershaneye geçti. Savcı veya hakimler avukatlık yapabildi. Şu anda yandaldan dolayı ikinci mecburi hizmetimi yapıyorum ve gözlediğim o ki benden daha fazla yorum yapabilecek var mı bilmem nerdeyse mecburi hizmet doçenti olduk askerlikle birlikte üçüncü vatan hizmetim oldu amaç sağlığın düzelmesi değil hekim emeğini ucuzlatmak ve ayağınıza bu doktorları getirdik deyip oy toplamak. Gittiğim iki mecburi hizmette de tek becerileri siyasi iktidara yakın olmak olan yöneticelere köle yapıldık. Borcunu bilen insanlar olarak hekimlerin tek gerçek hizmetleri veya borçları olabilir, onları var eden yokluktan yaratan anne babalarına, yoksa bizim devlete hizmet yükümlülüğümüz kanun ile zorbalık ve en temel hakkımıza yapılmış tecavüzdür. Buna sebep olanlara kul hakkımı helal etmiyorum ve değerli başbakanımızın çok beğendiğim bir sözünü hatırlatmak istiyorum: Zulüm karşısında susan dilsiz şeytandır, Sevgili Aydın abimiz cehaletinden muhtemelen konu hakkında atıp tutabilmiş. Yoksa Zulumü desteklemek herhalde daha ötedir susmaktan diye düşünmüştür. Biraz okursa Almanya' da bu kanunun çıkamayacağını, tazminat davalarından dolayı Alman devletinin bunu aklından bile geçiremeyeceğini bilir, yine son olarak meşhur bir atasözümüzü hatırlatmak isterim. Bekara boşanmak kolaydır. Lütfen hariçten gazel okumayalım.
0
Cevapla
ekrem sapmaz
söylesem tesiri yok, sussam gönül razı değil..ya sabır...
0
Cevapla
Tayfun
Almanya da 6 yıllık tıp eğitimi kişi başı 225 bin-240 bin Avro, TR de kişi başı milli gelir 10 bin, Almanyada 56 bin dolar? Bu dengesizliği düzeltmek için yetkililerimizin bir planı var mıdır? Hazır IMF'ye borcumuz bitmiş madem bu alana yatırım için en uygun zaman değil midir?
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir