Medimagazin logo

İnsan terinde bulunan bir protein Lyme hastalığına karşı koruma sağlayabilir

MIT ve Helsinki Üniversitesi'nden araştırmacılar Lyme hastalığına karşı mücadelede çığır açabilecek bir keşifte bulundu. İnsan terinde yaygın olarak bulunan bir protein, hastalıktan sorumlu bakterileri engelleme yeteneğini göstererek hem önleme hem de tedavi stratejileri için bir umut ışığı sundu.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
İnsan terinde bulunan bir protein Lyme hastalığına karşı koruma sağlayabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - MIT ve Helsinki Üniversitesi'nin ortak çalışmasıyla bilim insanları, insan terinde bulunan ve Lyme hastalığına karşı umut verici koruyucu özellikler sergileyen bir protein tespit etti. 

Nature Communications dergisinde yayınlanan çalışma, SCGB1D2 olarak bilinen bu proteinin, kene ısırması yoluyla Lyme hastalığının bulaşmasından sorumlu bakteri olan Borrelia burgdorferi'nin büyümesini engellemedeki rolüne ışık tutuyor.

410 bin kişi ile yürütüldü

MIT'den Michal Caspi Tal ve Helsinki Üniversitesi'nden Hanna Ollila liderliğindeki araştırma, 7.000'i Lyme hastalığı teşhisi konmuş olmak üzere 410.000 bireyin genetik bilgilerini içeren bir veri kümesi üzerinde yürütülen genom çapında ilişkilendirme çalışmasından (GWAS) kaynaklandı. Analiz, beklenmedik bir şekilde SCGB1D2'yi hastalığa yatkınlıkta önemli bir oyuncu olarak belirledi.

Protein konsantrasyonunu iki katına çıkardı

Daha ileri araştırmalar, SCGB1D2'nin normal varyantının bakteriyel büyümeyi etkili bir şekilde bastırdığını, mutasyona uğramış bir versiyonun ise daha az koruyucu olduğunu ve Borrelia burgdorferi'yi inhibe etmek için gerekli protein konsantrasyonunu iki katına çıkardığını ortaya koydu. Fareler üzerinde yapılan müteakip deneyler, mutasyona uğramış proteine maruz kalanların aksine, normal varyant enjekte edilen farelerin enfekte olmadığını göstererek bu bulguları destekledi.

SCGB1D2'nin bakteriyel büyümeyle mücadele ettiği kesin mekanizma anlaşılamamış olsa da, araştırmacılar potansiyel uygulamaları konusunda iyimserler. Cilt kremleri gibi önleyici tedbirler geliştirmek için bu keşiften yararlanmayı ve bunun terapötik etkilerini araştırmayı öngörüyorlar.

Yeni bir antimikrobiyal ajan olarak sınıflandırılabilir

Çalışmanın önemi Lyme hastalığının ötesine geçerek, öncelikle akciğer dokusunda bulunan bir protein ailesi olan sekretoglobinler için daha geniş bir role işaret ediyor. Tal, sekretoglobinlerin işlevlerinin daha fazla araştırılması gerektiğini vurgulayarak, yeni bir antimikrobiyal ajan sınıfı olarak potansiyellerinin altını çiziyor.

lyme hastaligi
protein
insan teri
nature
bakteri
kene
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir