TBMM kabul edilen Sağlık hizmetlerinin hızlandırılmasıyla ilgili olarak Bazı Kanunlarda değişiklikyapılması ile ilgili 6225 sayılı kanunla 209 sayılı Kanuna eklenen geçici 6. madde hükmüne göre Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde sağlık hizmeti alıp 31.12.2010 tarihine kadar borçlarını ödeyemeyen vatandaşlara büyük kolaylık getirildi.
Buna göre:
Af Hangi borçları kapsıyor? Yapılan düzenlemedeki af faiz ve mahkeme masraflarını da kapsayan söz konusu borçları dört başlıkta sıralayabiliriz.
1. Kamu hastanelerinde vefat eden ve SOYBİS’ e (Sosyal Yardımlaşma Bilgi Bankası) göre ödeme gücü olmayan kişilerin borçlarının tamamı affediliyor.
2. 250 TL ve altındaki Sağlık Bakanlığı hastanelerine olan borçların tamamı affediliyor.
3. 250 TL üstündeki Sağlık Bakanlığı hastanelerine olan borçların yarısının ödenmesi halinde yarısı affediliyor. Şayet borç tutarı 500 TL ve altında ise 250 TL üstünün ödenmesi halinde kalan tutarın tamamı affediliyor.
4. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığınca Türkiye ye gönderilen Kıbrıslı vatandaşlarının Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelere olan borcunun tamamı affediliyor.
Başvurular nasıl yapılacak? Yapılacak başvuruları dört başlık halinde sıralayacak olursak
1. Hastanede vefat edenlerin mali durumunun uygun olup olmadığı hastaneler tarafından SOYBİS’ten yararlanılarak tespit edilecek
2. 250 TL ve altındaki borçlar ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarının borçları bir başvururu olmaksızın resen silinecek.
3. 250 TL üstündeki borçlar için vatandaşın kendisi veya temsilcisi ilgili hastaneye yazılı başvuruda bulunacak.
Başvurular ne zaman yapılacak? Hastane affındanyararlanmak isteyen gerçek kişilerin kendileri veya temsilcileri Kanunun yayımlandığı26.04.2012 tarihine kadar borçlarınıdefaten veya taksitle ödemek üzere, sağlık hizmetinin verildiği tedavi kurum veya kuruluşlarına yazılıolarak başvuruda bulunmalarıgerekir.
Af Hangi tarihli borçları kapsıyor? Söz konusu düzenleme; hastanede vefat edenlerin 26.04.2011, diğerlerinin ise 31.12.2010 tarihine kadar olan borçlarını kapsıyor.
Ödeme ve Taksitlendirme nasıl yapılacak? Hastanelerin muhasebe kayıtları esas alınarak tespit edilen alacak tutarının % 50’si, bir yıl içinde ilgililerce defaten veya taksitle ödenir. Yapılacak başvurulara göre kayıtlı borcun % 50’si harcama yetkilisinin onayı ile son taksit tarihi 26/04/2012 tarihini geçmemek üzere taksitlendirilir. Taksitlendirilen tutarın, 26/04/2012 tarihine kadar ödenmemesi halinde, ödenen taksit tutarı, borcun %100 ‘ünden mahsup edilir ve kalan alacak, genel hükümlere göre takip ve tahsil edilecektir.
Uygulamanın başka hangi faydaları olacak? Uygulamanın en büyük faydası hastane borcu olan vatandaşımıza olacaktır. Buna göre;
§ Vatandaşımız 250 TL altındaki hastane borçlarından, faiz ve mahkeme masraflarından kurtulacak
§ 250 TL üstü borçların yarısı ödenirse yarısı silinecek
§ Kamu hastanelerinden vefat eden mali gücü bulunmayan kişilerin borçları silinecek.
§ Sağlık Bakanlığı hastanelerinin 15 milyon TL üzerinde bir tahsilât yapacak
§ Takibi ve tahsili ekonomik olmayan yüz binlerce icra işlemini sona erecek. Bu şekilde 400 bin civarında takip dosyasının kapatılacağı tahmin ediliyor.
§ Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığının Sağlık Bakanlığı hastanelerine olan 1,5 milyon TL civarında bulunan borçları terkin edilecek
Uygulamaya örneği nasıl olacak? Örneğin; bir devlet hastanesine 800 TL borcu olan vatandaş borcunun 400 TL’sini bir yıl içinde defaten veya taksitle öderse kalan 400 TL’si; 450 TL borcu olan bir vatandaş borcunun 200 TL’sini bir yıl içinde öderse kalan 250 TL’si silinecek.