Medimagazin logo

Göz hekimleri muayene sınırlamasını tartışmak için toplanıyor

Göz hekimleri muayene sınırlamasını tartışmak için toplanıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

01 Ağustos 2013 tarihinde Sağlık Uygulama Tebliğinde yapılan bir değişiklik ile sadece Göz branşında günlük muayene sınırı 60 iken 40’a düşürüldü.  Tıbbi gerekçelere dayanmayan ve hiç bir hukuki alt yapısı olmadan yapılan bu haksız değişiklik başta Özel Göz Hastaneleri, Özel Göz Dal Merkezleri olmak üzere tüm Özel Hastaneler tarafından kabul görmedi ve değişikliğin çok büyük mağduriyete sebebiyet olacağı öngörülüyor.

SGK, 1Ağustos 2013 tarihli SUT değişikliği ile özel hastane ve tıp merkezlerinde göz hekimlerinin günlük  muayene  sayısını 60 iken  40 ile sınırladı. Eğer göz hekimi katarakt ameliyatı yaparsa her ameliyat için 2 muayene daha az yapacak. Bu sınırlama diğer ameliyatlar için geçerli olmayacak. Yine diğer branşlarda günlük hasta muayene sayısı 60 iken ameliyat yapıldığında ise yapılabilecek günlük muayene sayısı azaltılmadı.

Konunun uzmanı göz hekimleri yaptıkları değerlendirmede şunlara dikkat çekti:

SGK bu kararla ne amaçladığını belirtmemektedir.Eğer amaç Özel sektörde bakılan hasta sayını ve ameliyat sayını azaltmaksa bu amaca bu şekilde ulaşamaz ! Çünkü sağlık sunucuları 1-2 hekim ilavesi ile hasta sayılarını koruyacaklardır.Ameliyat sayıları ise zaten düşmeyecektir. Bu durumdan etkilenecek kısım yine hekimler olacaktır. SGK bu kararlarla kaliteyi amaçladı ise kalite sadece göz hastalıkları ile mi sınırlıdır? Veya sadece özel sağlık sunucuları ile mi sınırlıdır? Yani kamu hastanelerine giden hastalara nasıl bakılırsa bakılsın mı denmek isteniyor? Göz muayenesi süre olarak diğer muayenelerden çok uzun değildir ancak en pahalı muayenedir. Buna karşılık SUT muayene fiyatı en az olan bölümler arasındadır. Şimdi en pahalı, en uzun süreli ve en az ücretlendirilmiş muayene göz muayenesi olacaktır.

Öte yandan göz hekimleri sadece katarakt ameliyatı yapmaz. Katarakt ameliyatının yanı sıra çok sayıda ameliyat çeşidi vardır. Katarakt ameliyatı için ortalama 30 dakika zaman öngörülmektedir. Oysa bir vitrektomi ameliyatı çok daha uzun (3-4 saate kadar olabilir) sürebilmektedir. Her katarakt ameliyatı için 2 hasta muayene sayısından azaltılırken vitrektomi için böyle bir sınırlama konmamıştır. Günde 4-5 vitrektomi yapılsa bile günlük 40 hasta bakılabilmektedir. Yani burda kalite değil katarakt ameliyatı sayısını azaltmanın amaçlandığı ortaya çıkmaktadır.

Şimdi bu değişiklikten en çok faydalanacak kısım ise az hasta bakıp yüksek ücretler alan sağlık sunucuları ve hekimler olacaktır. Hastalar ve işini etik kurallar içinde yapmaya çalışan hekimler olmayacaktır.

Son olarak eğer SGK olur olmaz katarakt ameliyatlarını önlemeyi amaçlamışsa yukardaki izahlardan anlaşıldığı gibi bunun yolunun bu değişikliklerle olmayacağı açıktır."Bu değişikliklerden sadece namusuyla çalışan hekimler ve özellikle poliklinik yoğunluklu çalışan hekimler etkilenecektir".Etik dışı ameliyat yapan kurum ve hekimler değil. SGK etik dışı çalışanları tespit etmeli ve onları cezalandırmalıdır. Topyekün cezalandırma devletin işi değildir !

 

 

 

Bu önemli konunun sektörel dinamikler tarafından ivedilikle tartışılması için “GÖZÜMÜZE DOKUNMAYIN” temalı sektör toplantısı düzenlendi. Toplantının amacı sektör dinamikleri ile interaktif çözüm yolları bulabilmek.

Toplantı  16 Ağustos 2013 (Cuma) tarihinde , 14.00-18.00 saatleri arasında “The GREEN PARK HOTEL&RESORT – TAKSİM – Abdülhakhamit Caddesi No : 34 TAKSİM / İSTANBUL adresinde gerçekleşecek.

Toplantıya tüm Özel Göz Hastaneleri , Özel Göz Merkezleri ile branşında göz olan tüm Özel Hastaneler ve Özel Tıp Merkezleri ile değerli Göz Hekimlerimiz davetlidir.

Katılımlarınızı önemle rica ederiz…

(Not : TOPLANTIYA KATILIM ÜCRETSİZDİR !)

GÜNDEM:  “GÖZÜMÜZE DOKUNMAYIN !”

Moderatör           :                 Dr.Feza ŞEN – Bursa Sağlık Kuruluşları Derneği Genel Sekreteri

Konuşmacılar     :                 1-)  Prof.Dr.Ömer Kamil DOĞAN –Avrupa Göz Hastaneleri Grubu

                                                   2-)  Bilal YILDIRIM – Kolan Hastaneler Grubu  - Genel Koordinatör

                                                      3-)  Serdal SERİN –Medical Park Hastaneler Grubu – Grup Muhasebe Md.

                                                   4-) Av.Bülent ÖZER – Özer Hukuk & Danışmanlık Ofisi

                                                      (Diğer Katılımcılar bilahare bildirilecektir)

PROGRAM            :

14.00-14.30                         : TANIŞMA

14.30-14.45                         : AÇILIŞ KONUŞMALARI

14.45- 16.00                         : 1. OTURUM:SUT DEĞİŞİKLİĞİNİN DAYANDIĞI TIBBİ GEREKÇELER NELERDİR ?

16.00-16.15                          : Çay Kahve Arası 

16.15-17.30                          : 2. OTURUM:     İNTERAKTİF BÖLÜM

                   SGK İLE ÇÖZÜM YOLLARI OLUŞTURMA

HUKUKİ GÖRÜŞLER

ÖNERİLER - SORU –CEVAP

göz
hekimleri
muayene
sınırlamasını
tartışmak
için
toplanıyor
Yorum (14)
AHMET ARISOY
Oldu da bitti maaşallah, nazar değmez inşaallah. Biz eşşek olursak bize semer vuracak çok olur.
0
Cevapla
mehmet akdemir
arabalarla köylerden hasta taşıyan göz klinikleri değiLmi?Tv lere gazetelere çıkmadılarmı?bu sonuçu onlar yaratmadılarmı?öz eleştiri yapın lütfen!
0
Cevapla
Mehmet Demirdelen
Göz uzmanı olarak bence hekim başına 40 hasta göz muayenesi bile fazladır. Bir hekim sabah 8 akşam 8 12 saat çalışsa ve 1 saat yemek 1 saat dinlenme deseniz günde maksimum 10 saat çalışabilir. 10 saatte 40 hasta baksa saatte 4 hasta yapar. GÖz muayenesi diğer muayenelere benzemez. Gözlük ölçümü, göz tansiyonu ölçümü, dilatasyon gerekenler, artı OCT vs değerlendirme en az 15 dakika. Yani bir hekim sabah 8 akşam 8 çalışsa maksimum 40 hasta bakabilir. Bunu Devlet hastanelerinde de en fazla 40 hasta/gün şekilde devletin düzeltmesi gerekiyor. Yani devlette de sayılara azaltılmalı ama göz muayenesi başına SGK ödeme miktarını artırmalı. Ancak böyle yapılırsa hem hekimler hem de hastalar memnun olur. Tabii SGK bakkal defteri tuttuğu için küçük karlar uğruna hem hastaları hem de hekimleri mağdur etmeye devam eder.
0
Cevapla
Drtk
Devlet hastanlerinde hasta sayısı 120 iken özelde 40 devlette bir hastaya 3 dakka ayrılırken özelde 15 olması isteniyor özele gelenler Allahın kuluda devlete gelenler keçinin kılımı..bu tamamen hekimlerimn kazancını azaltmak için yapılmış bir hekim düşmanı uygulamalardan biridir.
0
Cevapla
Halil
Burada tartışılması gereken hasta sayısı sınırlaması mı yoksa hekimlik mesleğinin bu kadar ucuzlaştırlması mı? Hekimlik sürümden para kazanılacak bir meslek değildir. Önce buna karşı çıkılmalı... Yoksa bir uzmanın 40 hastaya 10 dk zaman ayırması bile 7 saatini alır.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir