Medimagazin logo

Glukagon hormonunun böbrek sağlığı üzerindeki koruyucu etkisi keşfedildi

Karaciğerde kan şekeri üretimini teşvik ettiği bilinen bir hormon olan glukagonun böbrek sağlığının korunmasında da önemli bir rol oynadığı ortaya çıktı. Araştırmacıları bu hormona ait reseptörleri fare böbreklerinden çıkardığında, hayvanlarda kronik böbrek hastalığına (KBH) benzer semptomlar gelişti.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Glukagon hormonunun böbrek sağlığı üzerindeki koruyucu etkisi keşfedildi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Bilim insanları, karaciğerde kan şekeri üretimini teşvik eden ve daha önceden sadece bu işleviyle tanınan glukagon hormonunun, böbrek sağlığının korunmasında da kritik bir rol oynadığını keşfetti. Cell Metabolism dergisinde yayınlanan bu çığır açan araştırma, glukagonun fizyolojik işlevlerine dair yeni bir perspektif sunuyor ve kronik böbrek hastalığı (KBH) - dünya çapında yüz milyonlarca insanı etkileyen bir durum - hakkında önemli bilgiler sağlıyor.

KBH'ye benzer semptomlar

Araştırma ekibi, fareler üzerinde yapılan deneylerde, böbreklerinden glukagon reseptörlerini çıkardıklarında, hayvanların kronik böbrek hastalığına benzer semptomlar geliştirdiğini gözlemledi. Bu semptomlar arasında, yağlı karaciğer hastalığına benzer şekilde iltihaplanma, yara izi oluşumu, aşırı lipit birikimi, yüksek tansiyon ve buna bağlı böbrek hasarı, enerji üreten genlerin aktivitesindeki değişimler ve yüksek oksidatif stres belirtileri bulunuyor.

Yüksek tansiyon ve kalp sorunları görüldü

Araştırmayı yöneten Dahili Tıp ve Hücre Biyolojisi Profesörü ve UTSW'nin Mihenk Taşı Merkezi Direktörü Dr. Philipp Scherer, glukagonun böbrek sağlığı ve organizmanın genel metabolik sağlığı için önemli koruyucu etkilerini tanımladıklarını belirtti. Araştırmacılar, böbrek bazlı glukagon reseptörlerinin işlevini daha derinlemesine anlamak için farelerde genetik teknikler kullanarak bu reseptörleri ortadan kaldırdı ve ardından bu hayvanları kontrol gruplarıyla karşılaştırdı.

Böbreklerindeki glukagon reseptörleri çıkarılan farelerde, yüksek tansiyon ve kalp sorunları gibi tüm vücudu etkileyen bir dizi fonksiyon bozukluğu gözlemlendi. Bu bulgular, KBH ile mücadelede glukagon reseptörlerinin potansiyel önemini ortaya koyuyor.

Böbrek sağlığına yönelik araştırmalara yeni kapılar aralayabilir

İlginç bir şekilde, obezite ve diyabet tedavisinde kullanılan yeni ilaçlar, glukagon içeriyor ve bu ilaçlar KBH'li hastalarda beklenmedik iyileşmeler gösteriyor. Dr. Scherer, bu ilaçların böbrek sağlığını nasıl iyileştirdiğine dair bulgular sunuyor ve gelecekteki araştırmalar için yeni yollar açıyor.

Bu keşif, KBH'nin anlaşılması ve tedavisinde yeni stratejilerin geliştirilmesine katkıda bulunabilir, böylece milyonlarca insanın yaşam kalitesini artırabilir.

glukagon
bobrek sagligi
hormon
kronik bobrek hastaligi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir