MEDİMAGAZİN - Annals of Internal Medicine dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, erkeklerin çocuk sahibi olmadan önceki üç aylık dönemde metformin kullanımı, bebeklerde doğum kusurları riskinin %40 daha yüksek olmasıyla bağlantılıydı.
Danimarka'da yapılan araştırma, 1997 ile 2016 yılları arasında 1 milyondan fazla doğumu takip etmek için ulusal kayıtları kullandı ve babanın diyabet ilacı almasına bağlı olarak bebeklerde majör doğum kusurları riskini karşılaştırdı. Araştırmada sadece 35 yaş altı kadınlardan ve 40 yaş altı erkeklerden doğan bebekler gözlemlendi. Diyabetli kadınlardan doğan bebekler araştırmaya dahil edilmedi.
Araştırmaya göre, tip 2 diyabet tanısı olan ancak metformin almayan erkeklerin bebeklerinde kusurlu doğum sıklığı %3.1 (1.594 çocuk) olurken, prekonsepsiyon döneminde metformin alan babaların çocuklarında ise bu oran %4.6 (788) bulundu.
Sadece erkek bebeklerde görülen genital doğum kusurları, çalışmada paternal metformin kullanımından sonra istatistiksel olarak anlamlı bir risk artışı ile ilişkili olduğu tespit edilen tek doğum kusuruydu.
Önceki araştırmalar diyabetin sperm kalitesini bozabileceğini ve erkek doğurganlığını bozabileceğini gösterdiğinden, araştırmacılar diyabet tanısının kendisinin bir şeker hastalığı olmadığından emin olmak için insülin alan erkeklerin bebeklerindeki doğum kusurları oranlarını metformin alan erkeklerle karşılaştırdılar. İnsülin kullanımının doğum kusur oranındaki bir değişiklikle ilişkili olmadığını buldular.
Araştırmacılar, doğum kusurları ile babanın metformin dışındaki diyabet ilaçlarına maruz kalması arasında anlamlı bir ilişki bulamadılar.
Ancak yazarlar, verileri yalnızca reçetelerin ne zaman doldurulduğuna ilişkin olarak değerlendirdikleri için, diyabetin glisemik kontrol veya ilaç uyumu gibi diğer yönleriyle ilgili verilere sahip olmadıklarını belirtiyorlar. Ek olarak, baba tarafından metformine maruz kalan bebeklerin ebeveynleri daha yaşlı ve daha düşük sosyoekonomik statüye sahip olma eğilimindeydi, bu da rol oynayabilir.