Medimagazin logo

Erciyes Tıp'ta özel muayene başladı

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Kudret Doğru, belirli bir ücret karşılığında özel hasta muayene etmeye başladıklarını söyledi.
Erciyes Tıp'ta özel muayene başladı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

KAYSERİ-Başhekimlik Toplantı Salonu’nda basın açıklaması düzenleyen ERÜ Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Kudret Doğru, Tam Gün Yasası içerisinde bulunan Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu’nun 18 Ocak 2014 tarihli resmi gazetede yayımlanıp yürürlüğe girmesinin ardından ERÜ’de Tıp Fakültesi Hastaneleri’nde öğretim üyelerinin özel hasta muayenesi uygulamasının başladığını söyledi.

Doğru, “4 Şubat 2014 tarihinden itibaren başlayan uygulama ile birlikte vatandaşlar, bizzat hastaneye gelerek veya 207 66 66 numaralı telefondan yada hastanenin ‘www.hastaneler.erciyes.edu.tr web sitesinden randevu alarak, mesai saati dışında saat 16.00’dan sonra uygulamaya katılan öğretim üyesinden istediğine özel muayene olabilecek. 6 bin 514 sayılı kanun kapsamında tıp fakültesi hastanelerinde çalışan öğretim üyelerine mesai saati dışında özel hasta muayenesi imkanının tanınmasının ardından hastalardan özel muayene için talepler gelmeye başladı. Biz de bu çerçevede hastanemizde özel muayene uygulamasını başlattık. Bilindiği gibi 5 bin 947 sayılı Üniversite ve Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanu’nun 2010 yılında yürürlüğe girmesinin ardından, üniversite hastanelerinde öğretim üyelerinin özel hasta muayenesine yasak getirilmişti ve o yıldan itibaren üniversite hastanelerinde öğretim üyelerine özel muayene olmak isteyen hastalar büyük sıkıntı çekiyordu. 6 bin 514 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin kabul edilip 18 Ocak 2014 tarihli resmi gazetede yayımlanmasının ardından tıp fakültesi hastanelerinde öğretim üyelerine yeniden özel muayene yapmanın yolu açıldı. Vatandaşlar gönüllü olarak öğretim üyelerine mesai saati dışında saat 16.00’dan sonra, uygulamaya katılan öğretim üyesinden istediğine belirli ücret karşılığı özel muayene olabilecek. Bu ücretler ise kanunda öngörüldüğü gibi özel muayenede Sağlık Uygulama Tebliği’nce belirlenen muayene rakamının 2 katı, ameliyatta ise 1 katı olarak belirlenmiştir. Yani hasta kendi isteği ile hastanede mesai saati dışında belirli ücret karşılığında uygulamaya katılan istediği öğretim üyesine muayene ve ameliyat olabilecek. Uygulama yeni olduğu için hastanelerimizde uygulamadan kaynaklanan bir takım aksaklıklar mutlaka yaşanacaktır. Fakat bu aksaklıklar en kısa zamanda giderilerek özel muayenede yeni sistem sorunsuz şekilde yürütülecektir” dedi.


ERÜ Tıp Fakültesi Hastanelerinde özel muayene uygulamasının başlamasının öğretim üyelerinin mesai saati içerisinde hasta bakmayacağı anlamına gelmediğinin de altını çizen Başhekim Doğru, “Öğretim üyeleri mesai saati içerisinde de hasta muayenesi ve ameliyat yapacaklar. Öğretim üyelerinin mesai saatinde verdiği sağlık hizmetinin aksaması söz konusu değil. Bu uygulama gönüllük esasına dayalı, maddi durumu iyi olup ta öğretim üyesine özel muayene olmak isteyen hastaları ilgilendirmekte. Öğretim üyelerinin mesai saatinde hasta bakmaması diye bir durum söz konusu olmayacak. Zaten hastane yönetimi olarak bizler de, hastalara verilen sağlık hizmetinin tamamen ücretsiz olmasından yanayız” diye konuştu.

erciyes tıp
özel muayene
prof. dr. kudret doğru
erciyes üniversitesi
Yorum (7)
Atilla Çoruh
Aynı üniversitede öğretim üyesiyim. Dahili branşları bilmem ama, cerrahi branşlarda henüz özel ameliyat yapan yok. Üniversite öğretim üyesine hastanın ödediği paranın çok az bir kısmı kaldığı için, özel ameliyata pek rağbet olacağını sanmıyorum. Trafik de bile 4 saat sürekli ve günde 8 saatten fazla araç kullanmak yasak olmasına rağmen, bizlerden 8 saat çalıştıktan sonra, saat 17:00 den sonrası, özel ameliyat yapmamıza izin veriyorlar; sanki araba kullanmak, cerrahi yapmaktan daha az dikkat gerektiriyor gibi akla ziyan bir tablo ortaya çıkıyor. Saygılarımla
0
Cevapla
ali canbaz
atilla arkadaşım cerrah saat 17 den sonra özel muayenesini yapar parasını alır, ertesi gün mesai saatindede operasyonu yapar :) ..... yada operasyonunu yaptığı hastanın yakını saat 17 den sonra hoca için özel muayene fişi kestirir.... bende aynı üniversitede dahili branşlarda çalışıyorum.....
1
Cevapla
teşrihi marazi
ben başka bir üniversitede patoloji öğretim üyesiyim. mesai sonrası ameliyat biz de pek rağbet görmedi. saat 17 sonrası ameliyatta en büyük sorun; patoloji frozen.. patolojiye frozen'a özel muayene parası ödenmiyor. o nedenle patolojide ne öğretim üyesi ne de teknisyen o saatte kalmıyor. cerraha 17'den sonta özel ameliyat katkı payı hakkı var. meme, tiroid, kolon, akciğer, kadın doğum vb gibi ciddi özel ameliyatları cerrahlar 17'den sonra yapmak istiyor. patolojiye özel muayene (frozen ) konmamış. oh ne yayla.!..17'den sonra beylerin çıkardığı doku "ak mı kara mı" buzlu camın arkasınan (frozen böyle bir şey) karar ver..iş biraz uzar zırt fırt telefon.. dur be adam.. boyacı küpü değil bu..frozen nedir nasıl çalışır nasıl karar verilir çoğu bilmez (güya cerrahi dal asistanlarına bunları teorik bilmek için için rotasyon vardır ama hak getire, hepsi patoloji rotasyonunun kendi kliğinde yapar. sonra dostlar alışverşte görmüş rotasyonu yapmıştır belgesi alırlar) 17 den sonra patoji teknisyeni kalmak istemez(haklı 3 kuruşa 5 köfte olur mu??) öğretim üyesine para yazılmaz... özel muayene aslında haksızlığın daniskası. mesai sonrası sadece hoca düşünülmüş.. anestezi öğretim üyesini bilmem ama o oparasyona diğer unsurları hekim asistan hemsire, patoloji öğretim üyesi teknisyen için ek ücret yok. endoskopi yaparken hemşireye de yok. böyle iş olur mu? ekip işinde sadece tek öğretim üyesi para alacak diğerleri hava... yemişim böyle mesai sonrası çalışmayı... bölüme gelince yönetime sadık bir iki fedai ve konumu durumu itiraz etmesi mümkün olmayan yard doç mecburen kalabiliyor, biz "dik kafalılar" gidiyoruz. cerraha var da bize yok mu türküsü...
0
Cevapla
Dr. MO
Başladığımız noktaya yıllar sonra ve üniversitelerin güçten kuvvetten düşmesi pahasına dönmeyi marifetmiş gibi sunuyorlar hiç mi utanmanız yok!
0
Cevapla
galile
aferin...bu mesai sonrası yutturmacası bir yorumcu arkadaş kendi ağzıyla itiraf ediyor: fişi mesai sonrası gibi kestir; ameliyatı mesai içi yap...üniversiteleri getirdikleri nokta bu işte... 2 yıl önce iptal edilen mesai sonrası uygulamasını 2 yıl sonra geri geldi!! sağlık yasalarının uygulama ömrü ve öngörü becerisi bu kadar işte... performans ve mesai sonrası ek ödemeler üniversite barışını bozan bir sistem: popüler batı tıp fakültesi örneği: 35 yıllık kıdemli profesör: maaş 4950 (ek ders vb dahil). muayenehanem var: yök muayenehanesi olana döner yatırın demiş: yatırdilar (hastanaye en çok para kazandıran bir dal) 3900 TL muayenehaneyi kapatınca 9000 TL olacak. bu durumda bize 18 nisanda "ayrılmak" düşer. 3900 verme muayenaheme de dokunma ki sana 4950 TL'e 67 yaşına kadar daha (12 yıl) hizmet vereyim.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir