Medimagazin logo

En çok reçete yazan ilk 100 doktor SGK'nın takibinde

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), “Risk Odaklı Denetim Modeli”ni kullanarak, “riskli” olduğunu tespit ettiği bin 322 özel sağlık hizmet sunucusu ile 2 bin 364 eczaneyi denetime aldı. Denetim sonucu, 2. ve 3. basamak yoğun bakım yatağı olmadığı halde 94 özel hastanenin 2. ve 3. basamak yoğun bakım işlem bedellerine ait toplam 4 milyon 72 bin 232 lirayı kuruma fatura ettiği belirlendi.
En çok reçete yazan ilk 100 doktor SGK'nın takibinde
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Risk Odaklı Denetim Modeli kapsamında, kurum ile sözleşmesi olan özel hastaneler ve eczaneler için sigortalıların doktora müracaatından reçetelerin teslim edildiği ana kadar hizmet akış süreçleri oluşturuldu. Bu süreçlerde ortaya çıkabilecek olası riskler dikkate alınarak, ölçülebilen risk faktörleri belirlendi.

Söz konusu denetim sistemiyle, veriye dayalı, şeffaf etkin ve yerinde bir denetim sistemimin temelleri atıldı. Böylece SGK ile sözleşmesi olan özel sağlık hizmet sunucuları ile eczanelere yönelik yapılan denetimler daha etkili hale geldi.

En çok reçete yazan ilk 100 doktor SGK'nın takibinde

Çalışma kapsamında, hastaneler ile eczanelerin riskliliğini tespit etmek amacıyla bazı parametreler belirlendi. Buna göre, reçete sayısı ve reçete tutarları bakımından en çok reçete yazan ilk 100 doktor ve bu doktorların en çok yazdığı ilk 10 ilaç, bu reçetelerinin gittiği ilk 10 eczane, tutar ve kutu adedi bakımından en çok reçete edilen ilk 50 ilaç ve bu ilaçları en çok yazan ilk 10 doktor takibe alındı.

Hasta sayısında normal olmayan artışlar

Risk Odaklı Denetim Modeli kapsamında, hastaneler için de şu parametreler belirlendi:
“-Sağlık hizmeti alan genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler veya üçüncü şahısların usulüne uygun ihbar ve şikayetleri.
-Hasta sayısı, ortalama maliyet ve toplam fatura tutarlarında aylar itibarıyla normal olmayan artışların tespit edilmesi.
-Acil poliklinik hasta sayısında fazlalık veya artış tespit edilmesi.
-Acil ve diğer polikliniklerde aynı gün kaydı olan hastalarda artış tespit edilmesi.
-Branş dışı muayene ve tetkik işlemlerinde fazlalık tespit edilmesi.”

6 hastanenin acil oranı yüzde 90'ın üzerinde

SGK, Risk Odaklı Denetim Modeli kapsamında, bin 322 özel sağlık hizmet sunucusu ile 2 bin 364 eczanenin riskli olduğu ve denetlenmesi gerektiği kanaatine vardı. Buna göre, acil müracaat ile ilgili 250, BT (bilgisayarlı tomografi) ve MR (manyetik rezonans görüntüleme) ile ilgili 279, diyaliz ile ilgili 268, yoğun bakım ile ilgili 110 ve bunların dışındaki bazı işlemlerle ilgili de 415 özel sağlık hizmet sunucusu denetim kapsamına alındı.

Eczane-doktor arasında ilişki ile ilgili bin 715, majistral (reçeteye yazılmış formüle göre eczacılar tarafından hazırlanan) ilaçlar ile ilgili 26, eczane-ilaç ve diğer ilişkilerle ilgili 623 eczane riskli bulunarak, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığına bildirildi.

Uygulamalar sayesinde suistimallerin önüne geçmeyi amaçlayan SGK, çalışmalar kapsamında, günlük ortalama 60 ila 300 arasında reçete yazan 861 hekim bulunduğunu, özel sağlık tesislerinden 6'sının yüzde 90'ın üzerinde acil oranına sahip olduğunu tespit etti. Ayrıca 2. ve 3. basamak yoğun bakım yatağı olmadığı halde 94 özel hastanenin 2. ve 3. basamak yoğun bakım işlem bedellerine ait toplam 4 milyon 72 bin 232 lirayı kuruma fatura ettiği belirlendi.

en
çok
reçete
yazan
ilk
100
doktor
sgk'nın
takibinde
Yorum (17)
MESUT ÖZSOY
SGK ÖNERİM; SADECE DR - ECZACI DEĞİL ASIL ECZACI -VATANDAŞ YOLSUZLUĞUNU VE DR A YAPTIĞI BASKIYI ARAŞTIRSIN , 184 HATTININ DR A BAKISI KALDIRILSIN , DR. DESTEK OLUNSUN, UZMAN RAPORLARINI İNCELETSİN , UZMAN DR. -ECZACI , PRATİSYEN --ECZACI İLŞKİLERİ DR EŞİ,ECZACI + DR OLANLARIN İLİŞKİLERİ , KLİNKLER VE ECZACI İLİŞKİLERİ , İLAÇ FİRMALARI , MAL FAZLASI ,PROMOSYONLARI İNCELENSİN . NEDEN İLAÇ ÇOK YAZDIRLIYOR. BULURLAR.AYRICA SAĞLIK BAKANLIĞIDA PERFORMANS UYGULAMASINI BIRAKSIN ,HAKKETTİĞİMİZ MAAŞI ,EK ÖDEME DEĞİL, NORMAL MAAŞ VERSİN ,EMEKLİLİĞE YANSITSIN ,HAKKINI ALAMIYAN DR DEVLETİ KORUMAZ , BASKILARA BOYUN EĞER GEÇER.
0
Cevapla
Osman D
Acil servislerdeki aşırı yoğunluk nedeni ile fazla reçete yazılması bence bir suistimal değil. Belirledikleri doktorların hangi yoğunlukta ve nerede çalıştıkları da göz önünde bulundurulmalı. Bu nedenle tabii ki tüm meslektaşlarımı tenzih ederim. Ancak az da olsa bunun dışında bazen ilaç firmaları ve eczanelerle illegal iletişime geçen insanlar olabiliyor. (Benim onlara doktor demeye dilim varmıyor). SGK nın da bu çalışması gayet yerinde. Tabii ki onlar da parayı ödeyen taraf olarak onun gittiği yerin doğru olup olmadığını araştıracaklar. Kendilerine başarılar dilerim. Saygılarımla.
0
Cevapla
cerrah tolga
sonuç ne sonuç? ne kadar ceza verilmiş kaç tanesi mahkemeden dönmüş?ayrıca fatura kontrolu yapmayan sgk değil mi?
0
Cevapla
kevser sert
Bundan bir müddet evvel kartalda bir özel hastanenin bir apartman katında yenidoğmuş sağlıklı bebekleri acımasızca hapsederek bebekleri yoğun bakımda gibi gösterme cesaretini göstermesi acaba ne çabuk unutuldu.Bu sorumsuzluğu ve vicdansızlığı yapanlar acaba bir ceza aldı mı?SGK hala kör ve topalları oynamaya devam ederken özel hastanelerin çok az bir kısmı hariç muallesef bu fukara devleti iliğine kadar soymaya pervasızca devam ediyorlar.Ama kabahat onlarda değil,bu soygun ve vurgunlara göz yuman tek sorumlu kurum muallesef SGK dır.
0
Cevapla
mağDR
Hastalar daha bir hekimin verdiği ilaçları doğru dürüst kullanmadan ertesi gün başka bir hekime başvuruyor.Hastaların müşteri olduğu müşteri memnuniyetinin de esas olduğu sağlık sistemimizde hekimler tarafından yeni reçeteler verilmek zorunda kalınıyor.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir