Medimagazin logo

E-reçetede kırsal bölgeye giden hekim ne yapacak?

E-reçetede yaşanan sorunlara ilişkin açıklama yapan Amasya Tabip Odası, hasta yoğunluğu, kalifiye eleman yokluğu gibi problemler nedeni ile sistemin sağlıklı işlemediğini savundu
Kaynak: MEDİMAGAZİN - HELİN AYGÜN
E-reçetede kırsal bölgeye giden hekim ne yapacak?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Amasya Tabip Odası, birinci basamak ile ikinci ve üçüncü basamak poliklinik hizmeti sırasında hasta yoğunluğu, MEDULA sistemindeki aksaklıklar ve kalifiye eleman sıkıntısı gibi problemlerin çözülmeden e-reçete sisteminin yürütülmesinin pek mümkün olmadığını bildirdi.

Amasya Tabip Odası tarafından yapılan Medimagazin'e yapılan açıklamada, 1 Temmuz itibariyle e-reçete uygulamasının başladığı, manüel reçete yazan hekimlerin reçetesinin eczaneler tarafından karşılanmayacağı anımsatıldı.

Karşılanmayan her reçetenin hasta mağduriyetine sebep olacağı vurgulanan açıklamada, “Birinci basamak ile ikinci ve üçüncü basamak poliklinik hizmeti sırasında hasta yoğunluğu, MEDULA sistemindeki aksaklıklar ve kalifiye eleman eksikliği giderilmeden bu sistemin yürütülmesi pek mümkün görülmemektedir. Bir kere, hastaya daha fazla zaman ayırabilmesi için hekimin bu tür ekstra işlerden kurtarılması daha doğru bir uygulama olacaktır.” denildi.  

Kırsal bölgeye giden aile hekimi ne yapacak?
Açıklamada, sadece sabit olmayıp aynı zamanda gezici statüde hizmet veren aile hekimleri için gittikleri kırsal bölgede internet erişimi ve elektrik sıkıntılarının yaşanabileceği belirtilerek, teknolojik altyapıyı oluşturan cihaz ve sistemden kaynaklı sorunlarda da reçete yazımıyla ilgili sıkıntılar olacağı ifade edildi. Açıklamada şunlar kaydedildi:

“E-reçetenin aile sağlığı merkezine gelindiğinde yazılabileceği gibi bir durum düşünülebilirse de, yazılacak olan e-reçetenin eczane tarafından karşılanabilmesi için reçete numarasının hastaya verilmesi gerektiğinden bu şekilde bir e-reçete yazımının da mümkün olamayacağı değerlendirilmektedir. Hekimler olarak sağlıkta şiddetin giderek arttığı ve sıkıntılı günlerin yaşandığı bu dönemlerde, gerek kişinin gerekse toplumun sağlığı ile ilgili verilecek kararlarda sahada görev yapan sağlık çalışanlarının görüş ve önerilerinin dikkate alınmasının çok önemli olduğunu hatırlatmak istiyoruz.”

 

e-reçete
amasya tabip odası
Yorum (2)
Fatih TAŞ
Bahsi gecen konu hakkında bana da SGK tarafından mail geldi. Sahanın durumu hakkında hiçbir araştırma yapmadan yollanmış bu maile net bir tepki verildiğine şahit olmadım. Sistemdeki aksaklıkların faturasını neden hasta ve yakınları ile onlarla muhatap olan hekim ve eczaneler ödesin ki ? SGK'nin buna benzer tavırları hasta-hekim arasında gerginliğe sebep olmakla birlikte en büyük mağduriyeti hastalar taşıyacaktır. Bu tavır yerine e-reçete numarasının internetten ve sistemden bağımsız verilebilmesi ve şartlar uygun oldugunda servera işlenmesi bir çözüm olabilir. Mesele çözüm bulmak ise kolay, fakat bu tavır çözümün yanına bile yaklaşmıyor.
0
Cevapla
bilen doktor
Aile hekimi yapan birinin Iphone veya Galaksi 2-3 telefonu vardır. Yada Vın alabilir. vın ilede telefonun hücresel verisini açıp bilgisayar ile eşleyerekde e-recete verileri SGK nın medulasına gönderilebilir. e-recetede sorun en azından aile hekimleri için AHBS yazılımları veya mobil hizmet değil, malesef hava atmaktan başka işi olmayan ama ne eczanelere , nede hekimlere kesintisiz ve kaliteli hizmet veremeyen SGK nın kendi medulasıdır. Malesef istesek bile her zaman e-recete yazamıyoruz. Yalandan kıvırtmak için beyanda bulunuyorlar. Bakanlık bile SGK ya güvenmediği için hem e-recete hemde ıslak imzalı recete yazılacak diyor , ama hem kağıt, hem toner ve hemde zaman ayırarak yazdığımız ıslak imzalı olan e-receteler SGK istemediği için eczacılar tarafından çöpe atılıyor. SGK kendi uyduruk MEDULA sistemi hekimlerin ilaç sorgulamasını kaldıramayacağı için utanmadan hekimlere çamur atarak mahremiyet ayarı gibi abes bir açıklamayı basına servis ederek hasta ilaç bilgilerini hekimlere kapatabilmekte ama hiçbir vasfı olmayan Eczane kalfalarına aynı bilgileri açabilmektedir. Yine hiçbir zaman e-reçeteyi tek seçenek olarak uygulayamazlar çünki , MEDULA denen ucubeleri sürekli hizmet sunumunu karşılayamamaktadır. Gün içersinde şahsen kağıt masraflarımızı azaltmak için e-recete tercih etsek bile malesef birileri kapının önünde beklerken arada medula göçünçe veya majistral ilaç yazınca eski manuel ıslak imzalı reçeteleride yazmak durumunda kalıyoruz. Aile hekimleri cephesinden bakılınca bu yazıya sadece şöyle denebilir. SGK önce kendi sistemini düzelt ve en azından mesai saatlerinde MEDULA nı kesintisiz ve düzgün çalıştır.Hekimlere sataşmayı bırak, çünki bizim için e-recete yazmakla yazmamak arasında bir fark yok. İşimiz bitince reçeteyi e-reçete olarak istiyorsak sadece E harfine, Islak imzalı reçete olarak yazmak isyitorsak da H harfine basmak yeterli oluyor.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir