Medimagazin logo

Dünya Sağlık Örgütü: Kızamık vakaları dünya genelinde yüzde 79 arttı

Dünya Sağlık Örgütü, kızamığın hızla yayılması nedeniyle alarma geçti. Buna göre, geçen yıl dünya çapında 306 binden fazla vaka rapor edildi; bu 2022'ye göre yüzde 79'luk bir artış anlamına geliyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Dünya Sağlık Örgütü: Kızamık vakaları dünya genelinde yüzde 79 arttı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Dünya Sağlık Örgütü, kızamık vakalarının artışta olduğunu bildirerek, uyardı. Konuya ilişkin açıklama yapan DSÖ'nün kızamık konusunda teknik danışmanı Natasha Crowcroft, "Kızamık dünyasında son derece endişeliyiz" dedi.

Cwowcroft, ayrıca, kızamık vakalarının genellikle çok az rapor edildiğini ve gerçek sayının kesinlikle daha yüksek olduğunu vurguladı.

Geçen yıl 9,2 milyon vaka kaydedildi

Daha doğru rakamlar elde etmek için, BM sağlık kurumu her yıl rakamları modelliyor; en son tahmini, 2022'de 9,2 milyon vaka ve 136.216 kızamık ölümü olduğunu gösteriyor.

Geçen yıl için henüz böyle bir modelleme yapılmadı ancak Crowcroft, 2022'de ölümlerde bir önceki yıla göre yüzde 43'lük bir artış görüldüğüne dikkat çekti.

 "Artış bekliyoruz"

Crowcroft, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Vaka sayıları göz önüne alındığında 2023'te de ölümlerde bir artış olacağını tahmin ediyoruz" dedi ve dünya çapındaki ülkelerin yarısından fazlasının kızamık salgını açısından yüksek risk altında olduğu konusunda uyardı.

Sebep aşılamadaki eksik

Verilere göre, yaklaşık 142 milyon çocuğun risk altında olduğu tahmin ediliyor.

Crowcroft, sayıların artmasının ana nedeninin "aşılama kapsamının gerilemesi" olduğunu söyledi.

Salgınları önlemek için bir bölgedeki çocukların en az yüzde 95'inin hastalığa karşı tam aşılanması gerekiyor, ancak küresel aşılama oranları yüzde 83'e düştü.

Vakaların dağılımında büyük bir eşitsizlik var ve ölümler söz konusu olduğunda bu daha da artıyor.

Crowcroft, kızamıktan ölen çocukların yüzde 92'sinin , başta çok düşük gelirli ülkelerde olmak üzere küresel nüfusun dörtte birinden azında yaşadığına dikkat çekti.

dso
kizamik
dunya saglik orgutu
natasha crowcroft
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir