ANKARA-Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Hasan Çağıl, Stratejik Yönetim ve Planlama Daire Başkanı İdris Doğan’ın da katıldığı görüşmede Dünya Bankası Sağlık ve Sosyal Sigorta Programı Ekip Lideri Rekha Menon, Türkiye’de Genel Sağlık Sigortası ve sağlık koşullarının geliştirilmesi alanlarında yürütülen “Sağlıkta Dönüşüm Projesi”nin Dünya Bankasının programında öncelikli olarak yer aldığını ve proje ile çok önemli sonuçlar elde edildiğini belirterek, bu nedenle Avrupa ve Doğu Avrupa Bölgesi içerisinde Türkiye’nin bu ödülü almaya layık görüldüğünü söyledi. Menon, “Bu projeyi çok önemsiyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu “Sağlıkta Dönüşüm Projesi”nin çok önemli bir ayağı. Türkiye’nin son on yılda sağlık alanında elde ettiği ilerleme ile geldiği nokta, birçok ülkede karşılaştığımız boyutta değil, bu çabaları takdirle karşılıyoruz.” dedi.
Dünya Bankası Türkiye Sektör Koordinatörü Cristobal Ridao Cano’da uğraştıkları alanlar içerisinde sağlık alanının bir yıldız olduğunu ifade ederek, “Ama sadece buradaki program içerisinde değil bölge içerisinde, hatta bölgenin de ötesinde Dünya Bankası çalışmaları genelinde bir yıldız olarak ön plana çıkmaktadır.” dedi.
SGK Başkanı M. Emin Zararsızise konuşmasında, “Sağlıkta Dönüşüm Projesi”nin dünya çapında iddialı bir proje olduğunu vurgulayarak, 2003 yılından itibaren bu alanda büyük mesafeler alındığını, amaçlarının Türkiye’de yaşayan herkesin sağlığa erişebilmesinin önündeki engelleri kaldırmak ve sosyal devlet olmanın gereği olarak sağlığa erişimin maliyetini en düşük hale getirmek olduğunu kaydetti.
Zararsız, “Kurumum adına bu ödüle bizleri layık gördüğünüz için teşekkür ediyorum, bu proje benden çok daha önce başlatılmış bir proje. Bu projede emeği geçen herkes adına bu ödülü alıyorum. Projemiz dünya çapında örnek oluşturabilecek nitelikte, Dünya Bankasının da kendine pay çıkarabileceği uzun soluklu ve başarılı bir çalışma. Bu çalışma insanın sağlığı ve sosyal güvenliği gibi evrensel bir konuda yapılmış, diğer ülkelere de model oluşturabilecek nitelikte. Ülke olarak yaptığımız çalışmaları anlatma konusunda biraz zayıf kalıyoruz . Bu nedenle projeyi tüm dünyaya tanıtma konusunda Dünya Bankası yetkililerinden yardım rica ediyoruz. Biz de Kurum olarak bunun gayretini gösteriyoruz.” dedi.
SGK Başkanı Zararsız, sağlık alanında yapılan çalışmaları incelemek üzere birçok ülkeden konukların Türkiye’yi ziyaret ettiklerini de belirterek, “Sağlık ve sosyal güvenlik alanında yaptığımız çalışmaları Makedonya ve Kazakistan’dan gelen heyetlere anlattık. Yaptığımız bu çalışma önceki yıllarda başlanmış çalışmalara nazaran çok daha kararlılık gösteren, düzenli olarak devam ettirilen bir proje. İnşallah yine bu tür çalışmaların başarı hikayelerini yazarız.” diye konuştu.
Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Hasan Çağılda “Sağlıkta Dönüşüm Projesi”nin geniş kapsamlı ve birden çok ayağa sahip bir program olduğunu ifade ederek, sigorta ve sağlığın finansmanı ayağının önemine işaret etti. Çağıl, Kurum olarak bu reforma katkıların en başında kapsam içindeki tüm kişilere ait bilgilerin tek bir noktada toplanabilmesi ve bu verilerden geleceğe yönelik projeksiyonları, hesaplamaları yapabilir hale getirmek ve ulaşılabilmek olduğuna dikkati çekti. Hasan Çağıl, yeni uygulamaya konulan bir çalışma hakkında da bilgi verdi. 1 Ekim'den itibaren kronik hastalıkların takibini yapacaklarını, bunu da diyabetle başlattıklarını bildiren Çağıl, harcamalar içinde önemli bir yer tutan kronik hastalıkların hasta bazında elektronik ortamda takibine başlandığını kaydederek, “Diyabet hastaları için konulan teşhisler, hekimlerin ismi, kullandığı ilaçlar, bazal değerleri, belirli periyotlardaki bazal değerlerdeki değişikliklerin takibi, değerlerinin ne seviyeye geldiği, diyabetin diğer komplikasyonlarına yönelik takiplerin işlendiği elektronik sayfalar oluşturduk. 3 milyonun üzerinde diyabet hastamız var. Bir yıl sonra bu kişilere ait ulaştığımız bilgiler hem akademisyenler, hem sağlık politikalarını oluşturanlar tarafından, hem de finans açısından karar verme konusunda SGK tarafından kullanılabilir hale geleceğini düşünüyoruz.” dedi.
1 Ekim'den itibaren kronik hastalıkların takipçisi olacaklarına dikkat çeken Çağıl, diyabet hastalarının arkasından onkoloji, kardiyoloji, romotoloji gibi hem maliyeti çok yüksek, hem de kronik hastalıklar için farklı bir takip metodu uygulayacaklarını bildirdi. Çağıl, “50 yıldan fazla kamu sigortacılığı geçmişi olan bir ülkeyiz. Sağlık alanında başlattığımız bu uygulamanın da çok önemli bir yere sahip olduğunu düşünüyorum. Reformun mantığını sürekli olarak geliştirerek, yolumuza devam ediyoruz. Bu nedenle ödülün doğru yere verildiğini söyleyebiliriz.” dedi.
Görüşmenin sonunda Dünya Bankasından Rekha Menon, Sağlık Bakanlığının talebi üzerine sağlık sektörünün mali sürdürülebilirliği konusunda bir çalışma başlattıklarını, önümüzdeki günlerde bu konuya ilişkin Komisyonun toplanacağını, konuyla ilgili yapılacak analiz ve araştırmaların ileride yapılacak uygulamalara altyapı oluşturabileceğini ifade ederek, bu çalışmayı yaparken bilgiye erişim konusunda ve analiz gerektiren konuların neler olduğu hakkında SGK’dan destek beklediklerini söyledi.
SGK Başkanı M. Emin Zararsız’da, Türkiye’de reform yapılmasının nedeninin mevcut sistemin sürdürülemez hale gelmesi olduğunu hatırlatarak, sistemin sürdürülebilirliği için gerekli önlemlerin alınmasının son derece önemli olduğunu, ellerindeki argümanlarla sistemin sürdürülebilirliğini sağlamaya yönelik mekanizmalar oluşturulduğunu, Kurum olarak bu konuda her türlü katkıyı vermeye hazır olduklarını vurguladı.
Zararsız, 65 yaş üstü nüfusun çok yakın bir gelecekte yüzde 14’ün üzerine çıkacağına dikkati çekerek, artan sağlık harcamalarını kontrol altına alabilmek adına aktif ve sağlıklı bir yaşlanma sürecini sağlayacak bir mekanizmayı geliştirmek gerektiğini de ifade etti.