Medimagazin logo

Doktor'a YDS şoku!

Bu yıl ilk kez uygulanan Yabancı Dil Sınavı'nda adayların yüzde 75'i 'geçersiz' puan aldı. Bu sonuçla Tıpta Uzmanlık Sınavı'nın ardından tercih yapamayacak olan hekimler isyanda
Kaynak: AKŞAM - DORUK ÇAKAR
Doktor'a YDS şoku!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Doktorların yabancı dil sancısı... ÖSYM yaptığı değişiklikle, geçtiğimiz yıla kadar yabancı dil alanında uygulanan Kamu Personeli Dil Sınavı (KPDS) ile Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı'nı (ÜDS) kaldırarak, yerine Yabancı Dil Sınavı'nı (YDS) getirdi.
BU YIL ilk kez uygulanan YDS, 7 Nisan'da gerçekleşti. Sınavda 289 bin 76 aday ter döktü. Bunlardan 218 bin 39'u ise "geçersiz" kabul edilen 0-49 arası puan aldı. Böylece her 100 adaydan, 75'i 'başarısız' oldu.
SINAVDA "geçersiz" puan alan adaylar arasında, eylül ayında gerçekleşecek Tıpta Uzmanlık Sınavı'na (TUS) girerek uzmanlık alanlarını belirleyecek olan çok sayıda pratisyen hekim de bulunuyor. Uzmanlık eğitimi almak isteyen doktorların da TUS sonrası tercih yapabilmeleri için en az 50 yabancı dil puanı almaları gerekiyor.

UZMAN İSYANDA

SINAVDAN sadece TUS'a girecek olan pratisyen hekimler değil uzman doktorlar da şikayetçi. Uzmanlığını yapıp "Baş asistan" olmak isteyen hekimler de YDS'nin zorluğundan ve alınan sonuçtan dert yanıyor.
'0' ÇEKEREK kariyer hedeflerini en azından bir yıl ertelemek zorunda kalan adaylar isyan etti. Sınavda başarısız olan hekimlerin şikayet yağmuruna tuttuğu Türk Tabipleri Birliği (TTB) de harekete geçti. TTB yetkilileri ÖSYM'den, sınava giren doktorların sayısı ve başarı durumuna ilişkin bilgi isteyecek.
KONUYLA ilgili AKŞAM'a bilgi veren TTB Genel Sekreteri Bayazıt İlhan, "Doktorlardan çok sayıda telefon ve mektup aldık. Çoğunluğu sınavın zor olduğunu ve aldıkları puanlarla eylül ayındaki TUS'ta tercih yapamayacaklarını iletti" dedi.
ÖSYM'ye başvuracaklarını belirten İlhan, "Sınava giren doktorların sayısı ve başarı durumlarına ilişkin bilgi isteyeceğiz" diye konuştu.

'SIFIR'CILAR ALTI'YA KATLADI

KAMU Personeli Dil Sınavı (KPDS) yerine "Yabancı Dil Sınavı" (YDS) adıyla bu yıl ilk kez uygulanan yeni sistemde başarısızlık oranının yüzde 75 olması, "eski sistemde nasıldı?" sorusunu gündeme getirdi. Geçtiğimiz yıl son kez uygulanan Kamu Personeli Dil Sınavı (KPSS)'de 133 bin 503 adaydan, 60 bini 0 ila 49 puan aralığında kalmıştı. Bu oran sınava girenlerin yüzde 45'lik kısmını oluşturmuştu.

doktor'a
yds
şoku!
Yorum (52)
murat murat
tabi canım basasistan olmak istiyoruz ama yabancı dilden gecmeyelim yani hem haksızlıktan sikayet eden dr lar kendi islerine gelince yan cebime koy mantıgı izliyor ne kadar acı tus icin agır olmustur kabul ama basasistanlık akademik bir kadrodur ingilizce bilmeden bu kadroyu almak isteyenlerin amacı belli ya esinin mecburiye gitmesini istemiyor ya da kendi kadrosunu saglama almak istiyor yani basasistanlık mantıgıyla alakası yok adamın bence osym doc lik ve basasist lık icin yds yapması gayet yerinde bir karardır ama tus icin baska bir sınav acılması gerekir cunku uzman olacak dr lar bu kadar agır bir ingilizceden sorumlu tutulamaz ammaa gorunuste akademisyen olmak isteyenler de bu duzeyde bir ingilizce bilmeleri sarttır zaten yapılan yayınların nasıl yapıldıgı asikar bari ingilizce bilin be arkadasım
0
Cevapla
Göz dr
Selam.. Beyler bu son imtihana lafolsun diye girdim... Ben hacettepe İNG tıp mezunuyum ve daha önce girdiğim KPDS, UDS, TOEFL lara benzemediği gibi iddia ediyorum Londrada sokaktaki vatandaşı cevirip sorun 50'nin üzerine ancak yüzde 10'u geçer. Bu soruları hazırlayanlarıda bu kadar alakasız sorularla test edin eminimki hiçbirisi 50'yi geçemeyecektir. Bunları; Afrikada, Avrupada, Asyada birçok ülkede bulunup, ameliyatlar yapmış birisi olarak iddia ediyorum. Benim görüşüm, bu sınav alt dallara göre düzenlenmeli ve yenilenmelidir !
0
Cevapla
ali can
ÇOK İYİ İNGİLİZCE BİLDEN UZMAN DR. OLUNAMIYOR AMA MİLLETVEKİLİ,BAKAN OLUNUYOR???
0
Cevapla
drmehmet
başasistan veya doçent olmak isteyenler yds'den geçemiyorsa insaf diyorum,akademik bir kadro için ingilizce barajı olmalı ve bunun için yds gayet uygun bir sınav. geçen başasistanlık sınavında yönetmelik önce farklı hazırlanmış ancak torpilli arkadaşlar şartları karşılamayınca değiştirilmişti. Bu kurallar kişilere göre değiştirile değiştirile ne hale geldi. Başasistanlık sınavı yapılacaksa yds olmalıdır. adil bir yazılı ve sözlü olmalıdır. bunlar için uğraşacağına yds için uğraşanlar başasistan olmasın zaten.....Ancak TUS için yds sınavı çok ağır bu konuya el atmazlarsa prastisyen sayısı çığ gibi artar
0
Cevapla
Dr.Cevdett
UDS'ye 5 yıl önce, Fransızcayla irtibatımı kestikten 20 yıl aradan sonra hiç çalışmadan, Fransızcadan girdim 45 aldım. Geçen yıl 2 ay çalışarak girdim 30 aldım. Gerçektende bu sınavı sanki giren adaylar geçemesin diye hazırlıyorlar sanki. Avukat,mühendis,tıp doktorunun aynı dil sınavına tabi tutulması çok mantıksız, mutlaka mesleki dil bilgisini ölçecek şekilde sınav yeniden alana göre dizayn edilmeli.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir