Medimagazin logo

Doktora kesintisiz 7x52 nöbet yolu

Danıştay, çalıştığı hastanede branşında tek olan yaklaşık 10 bin hekimin yılın 365 günü de acil durumda işe çağrılabilmesinin önünü açan karara imza attı. Söz konusu hekimler her an hizmete hazır 'icap nöbetçisi' olabilecek
Kaynak: AKŞAM - Dilek GEDİK
Doktora kesintisiz 7x52 nöbet yolu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, çalıştığı hastanede branşında tek olan yaklaşık 10 bin hekimi üzecek karar... Hekimler, icap nöbet ücreti alacak olsalar da yılın bütün günleri mesai saatlerinin dışında çağrıldıkları her an sağlık hizmeti sunabilir olacak. İşte adım adım o süreç:


- Sağlık Bakanlığı 2009'da yataklı sağlık kuruluşlarınca acil servis hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin tebliğ yayımladı. 12. madde branşında tek olan hekimlere de icap nöbeti tutturulmasını düzenliyordu. Çalıştığı kamu hastanesinde branşında tek olan bir hekim, aylık icap nöbeti listesine dahil edilmesi üzerine, yargıya başvurdu.


- Danıştay 12. Dairesi, Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği'ne göre tek hekime icap nöbeti tutturulamayacağı gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi.


- Bakanlığın itirazı üzerine Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, kararı kaldırdı ve tebliğin yataklı sağlık kurumlarında branşında tek olan hekimleri kasten 'bunlar için ihtiyaç halinde çağrı yöntemi ile sağlık tesisine davet edilmek üzere icap nöbeti tutturulur' ibaresini hukuka uygun buldu.


- Bakanlık 2 Şubat tarihli genel yazısı ile 'Tebliğ ve söz konusu karar gereğince; branşında tek olan uzman tabiplerin acil ihtiyaç halinde sağlık tesisine davet edilebileceklerini, davete icabet etmeleri gerektiğini' belirtti. Bu durumda olan uzman tabipler için ilgili mevzuat çerçevesinde icap nöbet listesi düzenlenebileceği, kendilerine bu listelere göre icap nöbet ücreti ödenebileceğini' duyuruldu.


10 BİN HEKİMİ ETKİLİYOR
Bakanlığa bağlı yataklı tedavi kurumlarında branşında tek olan uzman hekim sayısı 5 bin 896. Özel hastanelerle birlikte sayının 10 bine yaklaştığı tahmin ediliyor. Kararla birlikte bu durumdaki hekimlerin, yılın tüm günleri mesai saatlerinin dışında çağrıldığında gidebilecek biçimde, geceleri icap nöbetçisi olmaları; hafta sonu ve bayram tatillerinde de bulundukları yeri bildirmekle, çağrıldıklarında gidebilecekleri yerde bulunmakla yükümlü tutan icap nöbetçisi olmaları bekleniyor.

TTB: HUKUKA AYKIRI
Türk Tabipleri Birliği uygulamanın hukuka aykırılığını yargıçlara anlatmaya hazırlanıyor. Bu durumun uluslararası sözleşmeleri ihlal eden boyutu da olduğunu düşünen TTB, uluslararası başvuru yollarının kullanılması için gerekli hazırlıkları yapma kararı da aldı.

doktora
kesintisiz
7x52
nöbet
yolu
Yorum (75)
kamil ömür
Alavere dalevere doktor beyim nöbete.Nasıl olsa kararı verenler nöbet tutmuyor.İleride oluşabilecek bir sorunda sorumluluk almak istemedikleri için bu kararı vermiş oldular.Yalnız bu gidişle branşında tek hekim olan hastanenin 2 yıllık sürede kalmayacağını düşünüyorum.Arkadan ordu gibi doktor geliyor.> diyerek buraları dolduracaklardır.
0
Cevapla
cem tunca
Böyle hukuk mu olur??gerekçeli karar neymiş merak ettim
0
Cevapla
Atila Keskin
Söylenecek en anlamlı kelime ''çüşşşşş''olabilir diye düşünüyorum.
0
Cevapla
drosman
biz eşek olduktan sonra semer vuran çok olur...
0
Cevapla
hasan ekim
Ben de yaklaşık 25 yıl süreyle branşımda tek olduğum için hep icapçı oldum. Yıl başı, bayram ve hafta sonları her an çağrılma olasılığı olduğundan hep bulunduğum yerleri hastaneye bildirdim. Tüm çağrılara da gittim. Bunun için verilen ücret dolmuş parasından daha düşüktü ve sembolikti ve uzun formlar doldurmak gerekiyordu ve almadım. Ayrıca emekliliğe de bir katkısı yoktu. Ülkemizde hekim yetersizliğinden dolayı zorunlu olarak tek hekim icapçı olabilir ve bu uygulama zorunlu da, aksi halde uzuv ve can kayıpları olabilir. Ama gerek ücret ve gerek emekli maaşına katkı yapacak düzenleme şart. Ama tam tersine bunlar olmadığı gibi, bakanlık hasta hakları kavramı ile psikolojik bir baskı kuruyor,Halbuki hasta hakları kavramı yerine Medimagazin editörünün de belirttiği gibi sağlık hakları kavramı olsa daha iyi olur. yargımızda onam yetersiz deyip hekime trilyonluk tazminatlar kesmekte. Kısaca ülkemizde hekimlik yapılamayacak bir meslek haline getirildi. Efendim yasalar ve cezalar batı ile uyumlu deniyor, ama onlarda 8 saatlik çalışma dışında çalışmada yok. Sen hekime günde 24 saat, haftada 7 gün yılda 365 gün tetikde kal diyorsun, karşılığını vermediğin gibi ağır tazminat ödeme riskine sokuyorsun, işte bu batıda yok.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir