Medimagazin logo

ChatGPT, klinik muhakemede doktorları geçti

Yeni bir çalışma, gelişmiş bir yapay zeka olan ChatGPT-4'ün klinik muhakeme konusunda hem asistan doktorları hem de uzman doktorları geride bıraktığını ortaya koydu.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
ChatGPT, klinik muhakemede doktorları geçti
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Beth Israel Deaconess Tıp Merkezi'ndeki (BIDMC) hekim-bilim insanları tarafından yürütülen çalışma, yapay zekanın tıbbi verileri işleme ve insan doktorlarınkiyle karşılaştırılabilir klinik muhakeme gösterme yeteneğini değerlendirmeyi amaçladı. 

Çalışmaya katılan araştırmacılardan Dr. Adam Rodman, "Bu YZ sistemlerinin insan doktorlara eşdeğer hatta onlardan daha iyi muhakeme becerileri sergileyebildiğini görmek şaşırtıcı" dedi.

Yapay zeka 10 puan yaptı

Araştırmacılar klinik muhakemeyi değerlendirmek için revize-IDEA (r-IDEA) skoru adı verilen bir araç kullandılar. Yirmi bir uzman doktor ve 18 asistan hekim çalışmaya katıldı ve her biri 20 klinik vakayı analiz etti. Aynı talimatlar verilen sohbet robotu da aynı vakaları işledi. Sonuçlar, yapay zekalı chatbotun klinik muhakemede 10 üzerinden 10 medyan puanla en yüksek puanı aldığını, bu puanın uzman doktorlar için 9 ve asistan doktorlar için 8 olduğunu gösterdi.

Araştırmanın başyazarı Dr. Stephanie Cabral, hasta verilerinin triyajından fiziksel muayene ve tanısal testlerin yürütülmesine kadar uzanan tanısal muhakeme aşamalarını açıkladı.

Amaç yerini almak değil

Yapay zeka klinik muhakemede üstünlük sağlarken, insan doktorlar teşhis doğruluğunda daha iyi performans gösterdi. Ancak çalışma, yapay zekanın insan muhakemesinin yerini tamamen almak yerine onu tamamlayacak değerli bir araç olarak hizmet edebileceğini vurguladı.

Dr. Cabral, yapay zekanın klinik uygulamalara entegrasyonu konusunda iyimser olduğunu ifade ederek, yapay zekayı gözden kaçmaları önleyecek bir kontrol noktası olarak görüyor. "YZ, süreçleri kolaylaştırarak ve doktorların hasta bakımına daha fazla odaklanmasını sağlayarak hasta-hekim etkileşimlerini geliştirme potansiyeline sahiptir" diye ekledi.

Dr. Rodman, çalışmanın YZ'nin teşhis süreci boyunca gerçek muhakeme kapasitesini göstermesi açısından öneminin altını çizdi. Bulgular, sağlık hizmeti kalitesini ve hasta deneyimini geliştirmek için umut verici bir fırsat sunuyor.

doktor
hekim
yapay zeka
chatgpt
Yorum (5)
amaç
amaç yerini almak değil demiş stephanie.bilemeyiz,görücez.geçiş döneminde tamamlayıcı,yardımcı falan derken,bi bakmışsın olan olmuş. hem de çabucak. tabiatın kanunu bu. gençler olayın pek farkında değil. bi de bu robotlar çok çabuk hasta bakar, on dakkayı bi dakkaya indirir alimallah.
2
Cevapla
Deli Dumrul
ahaaa!!!! google amca out, chatgpt in. şindi popülasyon şikayetlerin analtıp tohturu dinledikten sonra "ama hocam chatgpt bize "xyq" olduğumu" deme devri açılıyor.................
Cevapla
AS
mesele doktorları geçmek değil yeğen...mesele nedir ..mesele bayram nöbeti tutmak yeğen icap nöbeti.... mesele uzun yeğen anlatırdım uzun uzun ama hasta bekliyor yeğen... chat gpt ye sor anahtar kelimeler doktor şiddet... hadi bu da benim kıyağım olsun sana yeğen
6
Cevapla
cerrah72
artık yeni konsultanımız chatgpt dir.. dahili birimlerin tetkiklerle rekons larına, hasta geçiştirmelerine son
Cevapla
Tuco
@as ali senmisin
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir