Medimagazin logo

Bu konuda ABD'den sonra ikinciyiz

Türkiye’de toplam 14 dermatoloji derneği olduğu, 22 dernekle dünyada birinci sırada olan ABD’den sonra Türkiye’nin “en fazla dermatoloji derneği olan ülkeler” sıralamasında ikinci olduğu belirlendi.
Kaynak: MEDİMAGAZİN - Helin AYGÜN
Bu konuda ABD'den sonra ikinciyiz
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Dünyada toplam 194 dermatoloji derneği bulunurken, Türkiye’nin en fazla dermatoloji derneği olan ülkeler sıralamasında ikinci olduğu saptandı

 

Dermatoloji derneklerinin internet arama motoru kullanılarak saptanmasına yönelik yapılan bir araştırmada, dünyada toplam 194 dermatoloji derneği olduğu, en çok derneği olan ülkeler sıralamasında Türkiye’nin ABD’nin ardından ikinci sırayı aldığı görüldü.

 

Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Kliniğinden As. Dr. Sevda Gizlenti, Uzm. Dr. Şirin Yaşar ve Memorial Ataşehir Hastanesinden Doç. Dr. Tuğba Rezan Ekmekçi tarafından hazırlanan “Dermatoloji Derneklerinin ve İşlevlerinin İnternet Ortamında İncelenmesi” başlıklı araştırma, TÜRKDEM dergisinin 2011 yılı 2. sayısında yayımlandı.

 

Çalışmada, Türkiye ve dünyada faaliyet gösteren dermatoloji derneklerinin saptanması ve bunların genel yapısı ile faaliyetlerinin araştırılması amaçlandı.

 

İnternette arama motoruna (www.google.com) bazı İngilizce anahtar kelimeler yazılarak Türkiye’deki ve dünyadaki dermatoloji derneklerine ulaşıldı. Dernekler, web sayfası olup olmaması ve yayın dili açısından, İngilizce web sitesi olanlar, hem İngilizce hem kendi ana dilinde web sitesi olanlar, sadece ana dilinde web sitesi olanlar ve web sitesi olmayanlar olmak üzere dört gruba ayrıldı.

 

“International League of Dermatology Societies (ILDS)”nin web sitesine girilerek derneklerin buraya üye olup olmadıkları incelendi. Ayrıca, internetten ulaşılabilen dernekler arasından İngilizce web sitesi olan derneklerin web sayfalarından tarihçeleri, amaçları, idari yapıları, gelir kaynakları, üye sayıları, üyelik şartları, dernek üyeliklerinin avantajları, eğitim faaliyetleri, süreli yayınları, bilimsel çalışma grupları ve sosyal faaliyetleri incelendi.

 

Dermatoloji alanında 194 dernek

Arama sonunda toplam 194 dermatoloji derneği saptandı. En çok derneği olan ülkeler, ABD (22), Türkiye (14), İtalya (11) ve İngiltere (9) olarak belirlendi. Yüz doksan dört derneğin 53’ünün uluslararası, 141’inin ulusal olduğu görüldü. Uluslararası dernek sayısı en fazla olan ülkeler ise ABD (12) ve Almanya (5) olarak tespit edildi.

 

Kıtalara göre dağılıma bakıldığında, en çok derneğin Avrupa’da yer aldığı saptandı. Avrupa’da 79 (yüzde 41), Asya’da 53 (yüzde 27), Amerika’da 48 (yüzde 25), Afrika’da 10 (yüzde 5) ve Avustralya’da 4 (yüzde 2) dernek olduğu belirlendi.

 

Dernekler, web sayfası olup olmaması ve yayın dili açısından incelendiğinde; İngilizce web sitesi olan 72, hem İngilizce hem kendi ana dilinde web sitesi olan 17, sadece ana dilinde web sitesi olan 53, web sitesi olmayan 52 dernek tespit edildi.

 

 

Türkiye’de alt branşlara ait 6 dernek var

Dünya çapında ILDS’ye üye dernek sayısı 131 olarak bulundu. Bunların 12’sinin ABD’ye ait olduğu, Türkiye’den “Deri ve Zührevi Hastalıklar Derneği”, “Türk Dermatoloji Derneği”, “Türkiye Dermatoveneroloji Derneği” ve “Dermatopatoloji Derneği”nin ILDS’ye üye olduğu görüldü.

 

Yetmiş dört derneğin, dermatolojideki özgül amaçlara yönelik kurulduğu belirtilirken, dermatocerrahide 13, dermatoonkolojide 9, pediatrik dermatolojide 7, deri görüntüleme ve kozmetolojide 6, dermatopatoloji ve saç hastalıklarında 5, kontakt dermatit, lazer, fotobiyoloji, pigment bozuklukları, allerji immünoloji, teledermatoloji ve psikodermatolojide 3, tırnak ve cinsel yolla bulaşan hastalıklarda 1 dernek olduğu tespit edildi. Türkiye’de de alt branşlara yönelik toplam 6 dernek olduğu belirlendi.

 

Derneklerin tarihi incelendiğinde, bazı derneklerin kuruluşlarının oldukça eskiye dayandığı görüldü. Dünyada kurulan en eski dermatoloji dernekleri ABD, İtalya ve Almanya’ya ait olurken, Türkiye’deki en eski derneğin ise 1919 yılında İstanbul'da "Emraz-ı Cildiye ve Efrenciye Cemiyeti" adıyla kurulduğu, ancak bu derneğin beş yıl sonra kapanarak 1930 yılında “Cilt ve Zührevi Hastalıklar Cemiyeti” adında tekrar faaliyete geçtiği kaydedildi.

 

En pahalı aidat 850 dolar

Çoğu dernek web sitesinde üyelik aidat bilgisine yer vermezken, toplam 46 derneğin aidat bilgisine ulaşılabildi. Türkiye’deki derneklerin yıllık aidat miktarı 12-60 TL arasında değişirken, yurt dışında üyelik sınıfına göre değişik ücretlendirme uygulandığı belirlendi.

 

En düşük ücretin 30 avro ile “Society of Hair Testing” derneğine ise; en yüksek aidat miktarının 850 dolar ile “American Academy of Dermatology” derneğine ait olduğu tespit edildi.

 

İnternet taramasında sadece 42 derneğin üye sayısı ile ilgili bilgilere ulaşılabildi. Üye sayısının 12 (International Society for Skin Imaging-Almanya) ile 16 bin arasında değiştiği gözlendi. En çok üyesi bulunan derneklerin “Japanese Dermatological Association” (10 bin) ve “American Academy of Dermatology” (16 bin) olduğu saptandı.

 

Toplam 52 derneğin süreli yayını bulunurken, 11 derneğin web sayfasından bilimsel çalışma grubu olduğu verisine ulaşıldı.

 

Araştırmanın sonuç bölümünde şunlar kaydedildi:

“Ayrıca son yıllarda gerek ülkemizde gerekse dünyada dermatocerrahi, dermatoonkoloji gibi özgül dermatoloji alanlarındaki derneklerin sayısının artması da dikkat çekmektedir. Dünyada dernek sayısında ülke olarak ikinci sırada çıkmamızda bazı yerel derneklere internetten ulaşamamış olmamızın etkisi olsa da, bu çalışma ile sayısal olarak ülkemizdeki dernekleşmenin yeterli olduğu söylenebilir. Ancak uluslararası hüviyet kazanma, mali olarak güçlü yapıya sahiplik, eğitim ve bilimsel faaliyetlerde etkinlik, süreli dergilerin dermatoloji dünyasındaki yeri gibi konularda, derneklerimiz son yıllarda daha aktif bir çalışma içinde olsa da, bu yolda yolumuzun uzun olduğu açıktır.”

uzmanlık dernekleri
dermatoloji derneği
Yorum (1)
gaye sarıkan
Bu özgün çalışma için meslektaşlarımı yürekten kutlarım. Sonuçtaki yorumdan etkilendiğimi de söylemeliyim; katılıyorum. Çünkü burada esas amaç derneklerde görev alarak interaktif biçimde yönetimsel ve etkin çalışmalarda bulunmak gerektiği düşüncesindeyim Selamlarımla
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir