Medimagazin logo

Bu ilacın yasaklanması kadın doğumcuları isyan ettirdi

Düşük yapmaya yardımcı, etken maddesi misoprostol olan Cytotec’nin yasaklanması kadın doğum uzmanlarını isyan ettirdi.
Kaynak: HÜRRİYET - Meltem ÖZGENÇ
Bu ilacın yasaklanması kadın doğumcuları isyan ettirdi
Türk Jinekoloji Derneği Başkanı İsmail Mete İtil
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türk Jinekoloji Derneği Başkanı İsmail Mete İtil, “Bu ilaç Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) önerdiği doğum sonrası kanamalarda, istenmeyen gebeliklerin sonlandırılmasında kullanılan önemli bir ilaçtı” dedi. Kadın Doğum Uzmanı Murat Sönmezer ise, “İlacı özellikle ileri haftalarda anne karnında ölen bebeklerin düşürülmesi için kullanıyorduk. Bu yol yasaklandığı için tek çözüm kürtaj. Bu da anne sağlığını ve doğurganlığını ciddi biçimde etkiliyor” dedi.

TEMMUZ'DA YASAKLANDI
Mide ülserini tedavide kullanılan ancak doğum sonrası kanamaları durdurmada ve düşüğe yardımcı olmada etkin olduğu için WHO’nun da önerdiği Cytotec, 9 Temmuz’da Türkiye’de yasaklandı. Bakanlık, “Amaç dışı kullanıldığı” gerekçesiyle ilacın toplatılmasına karar verdi. Yasağa en büyük tepki kadın doğum uzmanlarından geldi. Dernek Başkanı İtil, tepkisini şöyle dile getirdi: “Bu ilaç Türkiye’de mide ülserini tedavi amaçlı ruhsat almıştı. Ancak WHO düşüğe yardımcı olduğu ve doğum sonrası kanamaları durdurduğu için ilacı tüm ülkelerin kullanmasını önermişti. Birçok ülkede yaygın olarak kullanılan ilaç kürtaj tartışmalarının ardından Türkiye’de yasaklandı. Bu ilacı kullanarak düşük yaptırmak kürtaja oranla kadın sağlığı açısından daha güvenliydi.”

CİDDİ SORUN YARATACAK
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Doğum Uzmanı Doç. Dr. Murat Sönmezer ise konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Bu ilacın yasaklanmasındaki en önemli sorun 10 haftanın üzerinde anne karnında ölen bebeklerin düşürülmesine yardımcı olmasıydı. Çünkü kürtaj uygulamak çeşitli sorunları da beraberinde getiriyor. Örneğin parça kalabiliyor, komplikasyon oluşabiliyor. Cerrahi müdahale uygulamak annenin doğurganlığı üzerinde de kötü etki yapabiliyor. O nedenle ilacın yasaklanması çok ciddi sorunları beraberinde getirebilir.”

bu
ilacın
yasaklanması
kadın
doğumcuları
isyan
ettirdi
Yorum (19)
çetin öcal
cytotec missed veya inkomplet abortuslarda kadın doğumcuların adeta eli ayağı idi.bundan sonra bu tür hastalarda müdahaleye gerek duyulacaktır.bakanlık ilacı toplatmak yerine ilacın eczanelerde reçetesiz satışını engellemelidir.
0
Cevapla
Ahmet Rasim Küçükusta
DSÖ, GÖZ GÖRE GÖRE FAKİR ÜLKELERİ KANDIRIYOR Bizim kadın-doğumcular "feryâd-ı figân ediyor" amma velâkin ‘Journal of the Royal Society of Medicine’ isimli tıp dergisinde yeni yayınlanan metaanalizde, misoprostol’ (Cytotec) isimli ilacın doğum sonrası kanamaları önleyici etkisinin olmadığının tespit edildiği bildiriliyor. Bizim kadın-doğumcuların ilacın doğum sonrası kanamaları durdurmada ve düşüğe yardımcı olmada gerçekten etkili olduğunu ispatlayan bir çalışmaları var mı yoksa "vak'a bazında" kendi kişisel görüşlerini mi dile getiriyorlar bilemiyorum. Meraklı arkadaşlarıma şu yazıma göz atmalarını tavsiye ediyorum: http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2012/08/21/yazilar/elestirel-yazilar/saglik-sistemi/dso-goz-gore-gore-fakir-ulkeleri-kandiriyor/
0
Cevapla
se
Kadın doğum uzmanı doktor arkadaşlara Allah kolaylık ve sabır versin, işleri zor, en çok mağdur olan branş..
0
Cevapla
mustafa
bu sitede tek bir tane dahi olumlu bir habe okudunuz mu allah aşkına ne diyeyim bilmiyorum ki size ,cinnet mi geçirelim sesimizi duyurmak için dondurmam gaymak filmi aklıma geldi
0
Cevapla
hd
ilacın hastane dışında satışı yasaklandı ruhsatı iptal edilmedi diye biliyorum.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir