Medimagazin logo

<b>Bakan Akdağ: 12 ay muayenehanecilik yaptım</b>

Geçtiğimiz hafta sonu Sağlık-Sen tarafından Başkent Öğretmenevinde düzenlenen &#8220;Tabip ve Toplum Gözüyle Tam Güne Bakış&#8221; konulu panele Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 12 ay muayenehanecilik yaptığını söyledi
<b>Bakan Akdağ: 12 ay muayenehanecilik yaptım</b>
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Geçtiğimiz hafta sonu Sağlık-Sen tarafından Başkent Öğretmenevinde düzenlenen “Tabip ve Toplum Gözüyle Tam Güne Bakış” konulu panele Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 12 ay muayenehanecilik yaptığını belirtti.

Akdağ, toplumun ihtiyaçlarını gözetmeden kişisel kararlarla öğretim üyelerinin muayenehane açtığı düşüncesini dile getirerek kendisinin de 12 ay muayenehane hekimi olarak çalıştığını söyledi. Kişisel nedenlerden dolayı kendisinin de muayenehane açtığını belirten Akdağ “Ben de o gün üniversiteden kaçmak uzaklaşmak istedim, belli nedenleri vardı. Birey olarak kendinize uygun bir çözüm bulabilirsiniz, hatta o çözümün devam etmesi için sistemin eskisi gibi devam etmesini de isteyebilirsiniz. Ama toplum adına düşündüğünüz zaman bunu böyle düşünemezsiniz” dedi.

Panelde Bakan Akdağ’ın yoğun bir şekilde not tuttuğu gözlendi. Panel boyunca salondan ayrılmayan ve panel sonunda da panelistlerin eleştirilerine cevap veren Akdağ, paneli izlerken not kağıdı yetmeyince korumalardan kendisine kağıt getirilmesini istedi.

Panelle ilgili tüm ayrıntıları pazartesi Medimagazin’in ana sayfasında bulabilirsiniz


Panelden Notlar:

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp. Fak. Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Samastı’nın oturum başkanlığını yaptığı panelde, Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Haydar Sur, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ABD Üyesi Recep Öztürk, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kayıhan Pala ve TBMM Sağlık Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi Dr. Mehmet Nil Hıdır panelist olarak Tam Gün Yasası hakkındaki görüşlerini sundular.

Prof.Dr.Haydar Sur’un anons edilirken “Haydar Baş” olarak söylenmesi salonda gülüşmelere neden oldu.

Toplantıda en çok izleyiciler tarafından en çok alkışlanan panelist TTB adına konuşma yapan Dr. Kayıhan Pala oldu. Pala bu tür toplantılarda Bakanların protokol konuşması yapıp toplantıyı terk ettiğini ancak Akdağ’ın panel bitimine kadar toplantıyı terk etmemesinin kendini etkilediğini belirtirken, radyasyonla ilgili çalışanların çalışma saatlerinin azaltılmasını isterken, hastanede taşeron firmalarla personel çalıştırılmasını eleştirirken ve Bakana özel ameliyat ve muayeneleri üniversiteden kaldırma düşüncesinden dolayı teşekkür ederken salondan yoğun alkış aldı.

Toplantıya TTB Merkez Konseyinden katılım olmadı.

Akdağ sağlık sisteminde en çok örnek gösterilen Küba’nın doktor sayısının bizden çok fazla olduğunu belirtirken, doktor maaşlarının 20 dolar olduğunu söyledi.

Doç.Dr.Kayıhan Pala tam günün terminolojisiyle ilgili bir problem olduğunu dile getirerek aslında konuştuğumuz şeyin adı part-time veya full-time değil, over-time dır dedi.


“Yes, but = Evet ama…”
Panelist olarak konuşan Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Haydar Sur, yüzlerce hekimle konuşmuş olmasına rağmen hiçbir hekimin “Tam gün yasasına karşıyım” dediğini işitmediğini belirterek, hekimlerin Tam gün yasası konusunda genel tavrının “Yes, but = Evet ama…” şeklinde özetlenebileceğini, bunun ise “hayır” demenin “kibarcası” olduğunu söyledi.

Hekimler de iktisadi davranırlar
Hekimlerin de diğer tüm akıllı insanlar gibi iktisadi davrandığını bir alıntıyla dile getiren Sur, hekimlerin bir yandan kazanımlarını maksimize edecek her türlü ilişkileri lehe çevirecek çabalara girdiğini, bir yandan da etik davranmaya gayret ettiğini belirterek hekimlerin manevi bir iç savaşın arenası haline geldiğini dile getirdi.

“Mesleğimizi şaibelerden arındırmalıyız”
Yasa tasarısına karşı çıkan grupları üç odakta belirlemenin mümkün olduğunu diye getiren Sur, ilk grupta hekimlerin bireysel olarak uygulamaya karşı çıktığına dikkat çekti. Bu grubun “Biz hekimliği belli imtiyazlar karşılığında seçtik, yüksek puanlar aldık. Bu bize haksızlık olur” şeklinde kişisel bir söyleminin olduğunu belirten Sur, ikinci grubun tam günü desteklediğini fakat bazı taleplerinin olduğunu söyledi. Bu grubun “Tam gün yasası gelmeden önce kuruluşta rahat çalışabileceğim ortam sağlanmalı, koşullar sağlandıktan sonra verimli çalışabilirim” gibi taleplerinin olduğunu belirten Sur, uygulamayla hekimlerin kapasitesinin tamamını kullanamayacaklarını düşündüğünü ifade etti. Bu grupların dışında bir de özel sektörde görev yapan hekimlerin varlığına dikkat çeken Sur, “Onlar da diyor ki, ‘Zaten üretim maliyetleri pahalı, maliyet artışına katlanamayız. Sayıca az olan uzmanlık dallarının bir iki hastanede kalması diğer sağlık kuruluşlarının bu uzmanlardan yoksun kalması anlamına geliyor. En azından nefroloji, hematoloji gibi sayıca yetersiz olanlara ayrıcalık tanınması gerekiyor” diye konuştu.
<b>bakan
akdağ:
12
ay
muayenehanecilik
yaptım</b>
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir