Medimagazin logo

Bakanlıktan "yabancı kontenjanı" ve "puan kesintisi" açıklaması

Sağlık Bakanlığı Sağlık Eğitimi Genel Müdür Yardımcısı Uzm.Dr. Alaattin Dilsiz TUS’ta yabancı kontenjanı ve puan kesintileriyle ilgili Medimagazin’e konuştu.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Bakanlıktan "yabancı kontenjanı" ve "puan kesintisi" açıklaması
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA-ÖSYM bugün sitesinden yaptığı açıklamada “yabancı kontenjanı” ve “puan kesintileri” ile ilgili 2 konuda önemli duyuru yaptı.

 

25 Eylül’de yapılacak TUS Sınavına ilişkin yapılan duyuruda puan kesintilerine ilişkin “Uzmanlık eğitimine devam etmekte iken sınava girildiğinde, uzmanlık eğitimine devam etmekte iken 01.07.2011 tarihinden sonra istifa edenlerin istifalarını takip eden ilk sınavda ve 01.07.2011 tarihinden sonra bir uzmanlık alanına yerleştirildiği halde eğitime başlamayanların takip eden ilk sınavda yerleştirmeye esas mesleki bilgi puanı % 2 oranında düşürülür.” düzeltmesini yapan ÖSYM yabancı kontenjanlarıyla ilgili iseYabancı uyruklu kontenjanları da sağlık Bakanlığı tarafından yeniden düzenlenmiştir. Kontenjanlar, tercih aşamasında yayımlanacak kılavuzda yer alacaktır.” dedi.

 

Sağlık Bakanlığı Sağlık Eğitimi Genel Müdür Yardımcısı Uzm.Dr. Alaattin Dilsiz ÖSYM’nin siteside yapılan bu iki düzeltmeyle ilgili olarak Medimagazin’e yaptığı açıklamada, yabancı kontenjanlarıyla ilgili kontenjan sınırlamasını “gözden kaçırdıklarını” ve şu anda bu durumu düzelterek 1 Temmuzda yayınlanan yönetmeliğin “uzmanlık eğitimi yapmak isteyen yabancı uyruklulara, uzmanlık öğrenciliği kadrolarının %10’una kadar ilave kontenjan ayrılabilir” maddesi gereği yüzde 10’u geçmeyeceğini ifade etti.

 

Puan kesintileriyle ilgili yapılan düzenlemenin de teknik bir düzenleme olduğunu söyleyen Uzm.Dr.Alaattin Dilsiz 1 Temmuzda çıkan Yönetmeliğin geçerlilik tarihinin 1 Temmuzdan sonrasıyla ilgili olduğunu belirterek “1 Temmuzdan sonra  istifa eden ve yerleştiği halde başlamayanlar girdikleri ilk sınavda puanları yüzde 2 kesilecek” diye konuştu.

bakanlıktan
"yabancı
kontenjanı"
ve
"puan
kesintisi"
açıklaması
Yorum (5)
Ruhi Bunalım
Acaba ben mi yanlış anladım. Bakanlık bu gözden kaçrma açıklaması ile onlarca Türk doktorunun geleceğiyle oynadığını mı itiraf ediyor?
0
Cevapla
metin keren
hem yandal ihtisası yapanlar, hem anadal ihtisası yapanlar tıpta ve dişhek. uzmanlık yönetmeliğinin tüm maddelerine tabi. Ama osym yandal sınavında aynı durumda yandal uzmanlık sınav yönetmeliğine göre %3 kesiyor. aynı konuda iki farklı yönetmelikte iki farklı( birisinde %3 birisinde %2) uygulama var. ama mağdur sayısı az olduğundan basında ve kamu oyunda tus kadar populer olmadığından bu konu bakanlıkça görmezden geliniyor.illaki hukuki yollara başvurulması bekleniyor.Acaba mağduru az kamu oyunu çok ilgilendirmeyen gözden kaçan başka ne gibi uygulamalar var?
0
Cevapla
dr.barıs
Arkadaşım tus sınavı yönetmeliği ile yan dal sınavı yönetmeliği farklı.Ayrıca giren kişi sayısı itibarı ile birbirinden çok farklı sınavlar.Birinde giren kişi sayısını teşvik etmek(YDS için)..Diğerinde giren kişi çok olduğundan mevcud kadroları koruma endişesi dsha ön planda.Farkındaysanız artık tusta sınava girme koşulları zorlaştırıldı.Yan dalda ise eski sistem hatta haeln geçerli hatta yabancı dil şartı bile kaldırıldı.Tusta ise yabancı dil şartı halen sözkonusu.Yan dal sınavı için yabancı dil sınavını emek verip kazananlara haksızlık yapılmıyormu peki....Benimde üds sınavından yüksek puanım var ama yan dal sınavında hiçbir işe yaramadı.O sınava hazırlanmak için de boşa vakit kaybettik.Girmeden de yds ye giriliyormuş.Sonradan bize öğrettiler....
0
Cevapla
Resül KARA
Ya sayın bakanım ,Bırakın yabancı doktoru.Biz kendi doktorumuza bakalım.Yabancı doktorlarla iş yapmak bu ülkenin vatandaşına atılan en büyük kazıktır.Benim köyümdeki insanım gelsin doktor olsun.Bu iş çok uzarsa sadece drlardan tepki almassınız eger kamuoyu oluşursa herkez tepki gösterir. Yabancı dr yasasını rafa kaldırın
0
Cevapla
metin keren
sayın dr barış bey yazınızda tus sınav yönetmeliğinden bahsetmişsiniz ama tus sınav yönetmeliği diye bir yönetmelik yoktur. bu sınavlarla ilgili (gerek yandal gerek anadal olsun) düzenleme tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık yönetmeliği ile yapılmaktadır.yönetmeliğin kapsamını tanımlayan 2. madde de bu açıkça ifade edilmiştir. aynı zamanda yandal sınav yönetmeliği de vardır. yani hukuki olarak bir konuda farklı iki düzenleme vardır. problem bu iki hukuki metnin çatışmasıdır.bu iki yönetmeliğin ilgili maddeleri aynı hale hetirildiğinde problem çözülür. %2 mi %3 mü o idarenin bileceği iştir. bence yabancı dil puanı belirli bir oranda ydus puanına eklenmelidir. ama bu konuda pekçok konuda olduğu gibi pek bizi dinleyen yok saygılar.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir