Medimagazin logo

Atanacak 87 genel sekreter bu puanlara göre değerlendirilecek

Sağlık Bakanlığı hastanelerinde 3 Kasım'a kadar geçilecek ''birlik'' sisteminde yöneticilere "karne" verilecek.
Kaynak: AA - SELMA BIYIKLI
Atanacak 87 genel sekreter bu puanlara göre değerlendirilecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı hastanelerinde 3 Kasım'a kadar geçilecek ''birlik'' sisteminde yöneticilere karne verilmeye başlanacak.

Sistemle kamuda ilk kez sözleşmeli yönetici dönemi de başlayacak.

2 Kasım 2011'de yayımlanan Sağlık Bakanlığı'nın teşkilat yapısını yeniden düzenleyen 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kamu hastane birlikleri oluşturulması kararlaştırılmış, bunun için de bir yıllık süre tanınmıştı.

Düzenleme, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu'na bağlı ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarının il düzeyinde Kamu Hastaneleri Birlikleri kurularak işletilmesini öngörüyor.

KAMU HASTANE BİRLİKLERİ
Hizmetin büyüklüğüne göre illerde birden fazla kurulabilecek birlik kapsamı dışında sağlık kurumu kalmayacak.

Birlik teşkilatı genel sekreterlik ve hastane yöneticiliklerinden oluşacak. Genel sekreterlik birliğin en üst karar ve yürütme organı olacak. Genel sekreterlik bünyesinde tıbbi, idari ve mali hizmet başkanlıkları bulunacak.

Birliğe bağlı hastaneleri, hastane yöneticisi yönetecek. Hastane yöneticisine bağlı başhekimlik, idari ve mali işler ile sağlık bakım hizmetleri müdürlükleri kurulacak.

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı, genel sekreterle doğrudan, başkanlar, hastane yöneticileri, başhekim ve müdürlerle genel sekreterin teklifi üzerine sözleşme yapacak.

2-4 yılı kapsayacak sözleşmeler, bu sürelerin sonunda yenilenebilecek. Genel sekreterin başarısızlık sebebiyle değişmesi halinde başkanların ve başarısızlığa sebebiyet veren hastane yöneticilerinin sözleşmeleri kendiliğinden bitecek.

Birlikler oluşturulduktan sonra baştabip, baştabip yardımcısı, hastane müdürü, hastane müdür yardımcısı ve başhemşirelerin görevleri sona erecek.

YÖNETİCİLERE KARNE
Sağlık Bakanlığı, birliklerin verimliliğin ölçülebilmesi için değerlendirme kriterlerini bir yönergeyle belirledi.

Yönerge, birliklerle sağlık tesislerinin temmuz ve ocak aylarında olmak üzere yılda iki kez verilecek karnelerle değerlendirmeye tabi tutulmasını öngörüyor. Karnedeki puanlar birlik, sağlık tesisi ve yöneticilerin başarı grubunu belirleyecek.

Değerlendirmede tıbbi, idari, mali, memnuniyet ve eğitim kriterleri baz alınacak. Buna göre de 5 farklı (A'dan E'ye kadar) başarı grubu belirlenecek.

Puanı bin-800 arasındakiler (A), 700-800 arasındakiler (B), 600-700 arasındakiler (C), 500-600 arasındakiler (D), 500'den düşük olanlar (E) grubunda olacak.

Bulundukları gruptan düşenler ya da belirli sürede bir üst gruba çıkamayan birliklerin genel sekreterinin görevine son verilecek.

KAMUDA SÖZLEŞMELİ YÖNETİCİ DÖNEMİ
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Hasan Çağıl, sağlık hizmetlerinde yeni bir dönemi başlatacak kamu hastane birlikleri ile ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, kamu hastanelerinde yeni bir yönetim tarzının uygulamaya geçirileceğini bildirdi.

Yeni sistemle kamuda ilk kez ''sözleşmeli'' yönetici dönemine geçileceğine dikkati çeken Çağıl, illerde birlik sekreterleri ile hastane yöneticilerinin sözleşmeli olacağını söyledi.

Bu yöneticilerin performansının yılda iki kez verilecek karneyle değerlendirileceğini anlatan Çağıl, ''Yeni sistemde denetim ve takip mekanizması işletilecek. Belirlediğimiz kriterlere göre başarı elde edemeyenlerle yeni sözleşme imzalanmayacak ya da ücretleri düşürülecek'' diye konuştu.

Türkiye genelinde 87 birlik sekreteri atanacağını açıklayan Çağıl, sağlık bölgesi yapılanmasına göre belirlenen ve iş yükü fazla olan bazı illerde birden fazla birlik sekreteri bulunacağını dile getirdi.

Yayımlanan verimlilik yönergesiyle yöneticilerin performansının ölçüleceğini kaydeden Çağıl, ''Yöneticiler, sağlık hizmetinde bakanlığımız açısından büyük önem taşıyan konularda başarısız olurlarsa görevlerine devam edemeyecek. Sağlık hizmetini doğrudan ilgilendirmekle birlikte bazı göstergelerde yetersizliği saptananlara ise ya uyarı verilecek ya da ücretlerinde azalma olacak'' dedi.

 

hastane
yöneticileri
de
''karne''
alacak
Yorum (6)
Hasan Canerler
hepsine 10 üzerinden yıldızlı 10 şimdiden
0
Cevapla
hbö
sağolasın hasan hocam. günün en güzel yorumunu yapmışsın.. evet. benden de hepsine 10 üzerinden 10. maşşallah maşşallah!!
0
Cevapla
Op.Dr.Erdil Topcu
Yönetici performansı sistemi hakkıyla uygulansın sekreterlerin ve altındaki yöneticilerin emin olun başarı oranı %10 u geçmez. 1.yönetici sözleşmeli olacak yönettikleri 657 li. alimallah birlik olup terse bir sararlarsa yöneticiyi 6 ay 1 senede yerler. 2. hali hazırdaki hantal mekanizmalalarla hızlı karar almak isteyen,hastanelerini modernleştirmek isteyen sekreter ve ekibinin anında kendini hakim karşısında buluvermesi içten bile değildir. (bina üzerinde tadilat yapılması için bile bayındırlık müdürlükleri, bakanlık bürokrasisi vs bin dereden su getirtecektir. sulu dereye götürttüp susuz geri döndüreceklerdir. ve bundan da büyük zevk alacaklardır.) 3. mahalli siyasi güçler ve yandaş medikalcileri, yemek ve temizlik firmaları büyük bir iştahla el ovuşturup yeni sekreterleri kucaklamak(!) için gün saymaktadır. 4. yardımcı olması için talep götürdüğün il sağlık müdürlerinin kaymakamların valilerin çoğu yüzüne demese bile içinden 15.000tl maaş almayı biliyosun kendi sorununu çözemiyorsan bırak diyeceklerdir. ve işini hususi yukarı süreceklerdir hiç yapamazlarsa sallayacaklardır. 5. kendi çalışma ekibinin ne kadarını özgür iradenle seçebileceksin.kaç tanesi sana dayatılacak. seçtiklerin ne kadar sana yar olacak kaç tanesine ne kadar güvenebileceksin. 6. 2 seneliğine gelen adamın yapacağı işi öğrenmesi en az 1 yıl sürer. 1 yılda doğru mu çalışacak yoksa işi eyyamcılğa mı vuracak yoksa nasılsa bir dahaki sefere yokum deyip vurgun mu vuracak. makam, koltuk, para sevdalısı arkadaşlar 1 yıldır Bakanlığı tırmalıyorlar. İşin hakkı aslında ateşten gömlek giyip çivili tahtaya oturmak ya haberleri yok ya da niyetleri baştan başka... Saygılarımla
0
Cevapla
ALİ ÖZKURT
Haydi hayırlısı, hayırlara vesile olur inşallah.Şimdiden kahramanların (!) hepsine birden birer yıldızlı on verelim.Hakları olacağı bellidir,görünen köy kılavuz istemezmiş
0
Cevapla
isa
erdil hocam %100 haklı Allah yardımcıları olsun çok zor işleri var kolay değil heleki ekibini kendi secemiyorsa yandı
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir