Medimagazin logo

Aşil tendon rüptür ameliyatı çok da gerekli değil mi?

Randomize bir çalışma, aşil tendon rüptürü için yapılan ameliyatın sonuçlarının diğer tedavi türlerinden daha fazla iyileştirmediğini gösterdi.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
 Aşil tendon rüptür ameliyatı çok da gerekli değil mi?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Aşil tendon rüptürü olan erişkinlerde 3 tedavi türünün karşılaştırması  New England Journal of Medicine'de yayımlandı. Ameliyatsız tedavi, açık cerrahi ve minimal invaziv cerrahiyi karşılaştıran çok merkezli, randomize, kontrollü bir çalışma gerçekleştirildi

Toplam 554 hastaya randomizasyon uygulandı ve 526 hasta son analize dahil edildi. Aşil tendonu Toplam Rüptür Skorundaki ortalama değişiklikler, ameliyatsız grupta -17.0 puan, açık onarım grubunda -16.0 puan ve minimal invaziv cerrahi grubunda -14.7 puandı . İkili karşılaştırmalar, 3 ameliyat grubu arasında herhangi bir farkın olmadığını gösterdi. 

Tedavi sonrası fiziksel performansta ve hasta tarafından bildirilen fiziksel işlevde başlangıca göre değişiklikler üç grupta da benzerdi. 

Tendon rüptürlerinin sayısı ameliyatsız grupta (%6,2) açık cerrahi veya minimal invaziv cerrahi grubuna (her biri %0,6) göre daha yüksekti. 

Minimal invaziv cerrahi grubunda 9 sinir yaralanması (hastaların %5,2'sinde), açık onarım grubunda 5 (%2,8) ve ameliyatsız grupta 1 (%0,6) sinir yaralanması vardı.

Aratırma soucunda aşil tendon rüptürü olan hastalarda cerrahi tedavinin (açık onarım veya minimal invaziv cerrahi),  ameliyatsız tedaviden daha iyi olmadığı belirlenmiş oldu.

ortopedi
aşil tendonu
ameliyat
aşil tendon rüptür ameliyatı
tedavi
Yorum (2)
r.yilmaz
Cerrahi ancak yerinde yapıldığında çok değerlidir. Ölçüyü hiçbir zaman kaçırmamak gerekli. Temel kaidemiz : Önce zarar verme. Ve son söz: Her hangi bir alanda "alim"in, "uzman"ın doğru kararları 2 sevap , yanlış kararı 1 sevaptır.
13
Cevapla
Cerrahbaşı
Zaten yakında ameliyat yapamaz hale gelebiliriz. Zira tendon onarımı için gerekli sütür malzemeleri amaliyethanada, depoda ve dahi hastane eczanesinde bulunamamaya başladı. Niye alınmıyor / bulunamıyor diye sorulduğunda Yok ihalesi bitmedi Yok DMO göndermedi Yok DMO ya talep yazısı gönderdik cevap gelmedi Yok fiyatları pahalı onun için satınalma almıyor Gibi cevaplar alınmakta olup; Tabi bu soruların cevabı kimseyi ilgilendirmez. Zaten en birinci "günah keçisi" olarak Amaliyeti yapmayan görünen tohtura herkes hesap sorar. Uzun lafın kısası (ulk) Herkes birgün fenevbostanlı olacak Lakin vakit geçmiş olacak Vesselam
4
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir