İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi, kiosklarla hasta tanıma sistemini Türkiye'ye getirdi. Sistem, hastaların muayeneden önce kendilerine yöneltilen soruları yanıtlaması üzerine kurulu.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi, Amerika ve Finlandiya'da uygulanan kiosklu hasta bakım sistemini Türkiye'ye getirdi. RAPİD3 adı verilen sistemle hastalar, sıra beklerken doktorların kendilerine yöneltecekleri 10 soruyu cevaplayacak ve bu bilgiler doğrudan hastanın dosyasına işlenecek. Hastanın hastalığı ve yaşam kalitesi hakkında bilgilere dayanan bir takip indeksi olan RAPİD3'ün, doktorların hastalığın tanı ve tedavisi konusunda karar vermelerini kolaylaştırması bekleniyor.
Konuyla ilgili dün bir basın toplantısı düzenleyen İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı ve Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Hasan Yazıcı, "Artık tüm dünyada pek çok tedavi alanında hastayı dinlemek, röntgen ve laboratuvar testlerinden daha fazla önem kazanmaya başladı. Biz de ABD'de yakın zamanda geliştirilen RAPİD3 takip endeksini, ilk defa Türkiye Romatoid Artrit (RA) hastaları için elektronik olarak uygulamaya koyduk" dedi. Amerika'da elle uygulanan sistem, Türkiye'de ilk defa kiosklar aracılığıyla uygulanacak. Şimdilik sayıları 2 olan kiosklara, talep olması halinde ek yapılacak.
Oğul geliştirdi, baba uygulayacak
Aralarında Hasan Yazıcı'nın oğlu Fuat Yazıcı'nın da olduğu Amerikalı ve Finlandiyalı hekimler tarafından New York Üniversitesi'nde geliştirilen RAPİD3 sistemi ilk olarak Romatoloji Ana Bilim Dalı'nda uygulanacak. Daha sonra başka dallarda da yaygınlaşması sağlanacak.
Aralarında, "Arabaya binerken zorlanıyor musunuz?", "3 kilometre yürürken zorlanıyor musunuz" gibi soruların bulunduğu indeksi hastalar poliklinikte beklerken cevaplayabilecek. Halk arasında iltihaplı eklem romatizması olarak bilinen Romatoid Artrit hastalığına en uygun tedaviyi belirlemede hekimler tarafından elde edilen bilgilerin yanı sıra hastanın kendi değerlendirmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Hasan Yazıcı, "Amacımız RAPİD3'ün Türkiye çapında yaygınlaştırılmasına öncülük ederek, ülkemizde romatoloji bilimine katkıda bulunmak ve son teknolojik olanakları kullanarak tedavi ve araştırmada başarı oranını artırmak" diye konuştu.
Günde ortalama 150 hastanın görüldüğü poliklinikte kioskların doktorların işini büyük ölçüde kolaylaştırması bekleniyor. Sponsorluğunu Wyeth firmasının üstlendiği kiosklara diğer hastanelerden de talep gelmesi halinde firma diğer hastanelerde de aynı uygulamayı başlatacak. Referans