Medimagazin logo

Araştırma, X kuşağını birçok kanser türüne karşı önceki nesillere göre daha duyarlı buluyor

Yeni bir çalışma, X kuşağının önceki kuşaklara göre daha yüksek kanser riskiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Araştırma, X kuşağını birçok kanser türüne karşı önceki nesillere göre daha duyarlı buluyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - ABD Ulusal Kanser Enstitüsü'nden araştırmacılar, X Kuşağı'nın (1965-1980 doğumlular) önceki kuşaklara kıyasla birçok kanser türüne karşı daha fazla duyarlılık gösterdiğini tespit etti.

ABD Ulusal Kanser Enstitüsü'nden biyoistatistikçiler Philip Rosenberg ve Adalberto Miranda-Filho tarafından JAMA Network Open dergisinde yayımlanan yeni bir çalışma, X Kuşağı bireyleri arasında kansere yatkınlık konusunda endişe verici eğilimleri ortaya koydu.

Araştırmacılar, 3,8 milyon kanser vakasını kapsayan Sürveyans, Epidemiyoloji ve Son Sonuçlar programından elde edilen verileri kullanarak farklı yaş gruplarındaki kanser oranlarını karşılaştırdı.

Risk daha yüksek

Çalışma, 35 ila 84 yaşları arasında teşhis edilen invaziv kanserlere odaklanmış ve baby boomers kuşağından X kuşağına kadar olan eğilimleri inceledi: X Kuşağı, kendilerinden önceki kuşaklara kıyasla daha yüksek bir genel kanser oranıyla karşı karşıyaydı.

Özellikle X kuşağındaki kadınların lösemi, Hodgkin dışı lenfoma, yumurtalık, pankreas, kolon, rahim, rektum, böbrek ve tiroid kanserlerine yakalanma olasılığı daha yüksekti. Bu gruptaki erkekler için prostat, rektum, böbrek ve tiroid kanseri riski daha yüksekti. Bununla birlikte, çalışma X Kuşağı arasında kadınlarda rahim ağzı ve akciğer kanserleri, erkeklerde ise Hodgkin dışı lenfoma, safra kesesi, karaciğer ve akciğer kanserleri gibi bazı kanserlerin görülme sıklığının daha düşük olduğunu ortaya koydu.

Çalışma özellikle önemli ırksal eşitsizliklerin altını çizdi. X kuşağındaki Hispanik kadınlar, önceki kuşaklara kıyasla kanser riskinde özellikle belirgin bir artış göstererek, farklı topluluklarda hedefe yönelik sağlık müdahaleleri ve taramalarına duyulan ihtiyacı vurguladı.

Düzenli tarama önerisi

Bulgular, X Kuşağı bireyleri arasında proaktif sağlık yönetimi ve düzenli taramaların öneminin altını çiziyor. Bu yüksek riskleri erken anlayıp ele alarak, sağlık sonuçlarını iyileştirmek ve bu demografik grupta kanserin etkisini azaltmak mümkün.

x kusagi
kanser
abd
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir