Hükümetin Kanun Hükmünde Kararname (KHK) yetkisinin son gününde çıkan 'Sağlık Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki KHK' ilginç bir tartışma başlattı. Yeni düzenlemeyle Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün görevleri arasına 'geleneksel, tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamalarıyla ilgili düzenleme yapmak' görevi de eklendi. 2 Kasım'da yürürlüğe giren KHK'deki düzenlemede şu ifadeler yer aldı:
'... Geleneksel, tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamalarıyla ilgili düzenleme yapmak ve sağlık beyanıyla yapılacak her türlü uygulamalara izin vermek ve denetlemek, düzenleme ve izinlere aykırı faaliyetleri ve tanıtımları durdurmak...' Düzenleme hastalıklarına çare arayan birçok hasta için de umut oldu. Nasıl uygulanacağı yönetmelikle belirlenecek olan alternatif tıp, bel ve boyun fıtığından, romatizmal hastalıklara varana kadar pek çok sağlık sorununda kullanılabilecek. Yeni bir tartışma da başladı. Bazı hekimler destek veriyor, bazıları düzenlemeye tepkili...
ELEŞTİRENLER
Düzenleme trajikomik
Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Bayazıt İLHAN: Bu trajikomik düzenleme karşısında bize de, 'tıbbın dışında bir tıp daha var da bizim mi haberimiz yok?' sorusunu sormak kalıyor. Sağlık hizmeti veriyorum diye üfürükçülük yapan da var. Genel Müdürlüğe böyle bir yetki verilmesi çok tehlikeli.
Suiistimale çok açık
CHP Mersin Milletvekili Doktor Aytuğ ATICI: Bakanlık, ilk defa alternatif tıp uygulamalarını düzenliyor. Suiistimale çok açık bir alan. Bilimsel olmayan yöntemlerle hastalıkları tedavi ettiğini öne süren kişiler var. Düzenlemeyle hem alternatif tıbbın hem reklamının önü açılıyor. Doktor olmayanlara yeni kazanç kapısı doğurabilir. Bu maddeyle yeni kobaylar yaratacaklarsa bilemiyorum.
Bu ifade uygun değil
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Semih BAŞKAN: Bilimsel tıbba inanan insanlarız. Alternatif tıptan ziyade bilimsel tıpla ilgili düzenlemeler önemli. KHK'nın tartışılacak o kadar çok yönü var ki. Bu ifadenin yer alması hiç uygun olmamıştır.
DESTEK VERENLER
Hekimler uygulayacak risk ortadan kalkacak
Meclis Sağlık Komisylonu Üyesi AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer YURTTAŞ: Böyle bir düzenlemeye ihtiyaç vardı. Başlangıçta alternatif tıp olarak bilinen, ancak zamanla bilimselliği kanıtlanmış bir çok uygulama tüm dünyada kullanılıyor. Akapunktur en iyi örneği. Alternatif tıbbın mevzuatta yer almaması, kullanılmadığı anlamına gelmiyor. Umutsuz bir çok hasta yöneliyor. Üstelik hekim olmayanlarca yapılması, bir çok riski beraberinde getiriyor. Alternatif tıbbın, Sağlık Bakanlığı'nın denetiminde hekimlerce uygulanması bu riskleri de ortadan kaldıracaktır.
Birçok ülkede örnekleri var
Sağlık eski Bakanı Halil İbrahim ÖZSOY: Alternatif tıp denince akla kırıkçı-çıkıçı gelmemeli. Bugün birçok ülkenin mevzuatında alternatif tıbba imkan tanıyan düzenlemeler var. Başta umutsuz kanser hastalıkları olmak üzere, tedavi edilemeyen cilt hastalıkları, bel ve boyun fıtığı, romatizmal hastalıklar, migren ve kronikleşmiş birçok hastalık için alternatif tıp yöntemlerine başvuruluyor. Benzer uygulamalar bizim ülkemizde de, yıllardır ve üstelik denetimsiz bir şekilde yapılıyor. Bilimsellik şartıyla mevzuata girmesini destekliyorum.