Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir, 7 ay önce yürürlüğe giren yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği’nin getirdiği sorunları, daha yürürlük öncesinde hem kamuoyuna hem de Sağlık Bakanlığına aktardıklarını ancak uyarılarının dikkate alınmadığını açıkladı. Kandemir, “Ne yazık ki Bakanlık dinlemedi. Şimdi mağduriyetler oluşmaya başlayınca birkaç değişikliğe gidildi. Ama bu değişiklikler de hem aile hekimliği çalışanlarının hem de vatandaşın sorunlarını çözmeye yetmiyor.” dedi.
"Güçlü aile hekimliği tali değişikliklerle sağlanamaz"
AHESEN olarak sahadaki aktif üyelerle sürece katkı sunmaya hazır olduklarını vurgulayan Kandemir, “Sağlık Bakanımız gerçekten güçlü bir aile hekimliği istiyorsa, sağlıkta şiddeti çözecek, meslektaşlarımızın mali ve özlük haklarını koruyacak, vatandaşın nitelikli sağlık hizmeti almasını sağlayacak yeni bir yönetmelik hazırlığı yapılmalı.” ifadelerini kullandı.
"Aile hekimliği deneme tahtası olmamalı"
Kandemir, yönetmelikte yapılan değişikliklerin yetersiz olduğunu yineleyerek, sahadaki meslek örgütleriyle birlikte çalışılması gerektiğini belirtti:
“Yine uyarıyoruz: Bu haliyle de mağduriyetler çözülmeyecek. Masabaşı ve sahadan kopuk yönetmelikler yerine, bu işi asıl yapan meslek örgütleriyle birlikte çalışılmalı. Uyarılarımıza kulak verilmeli. Aile hekimliği deneme tahtası haline getirilmemeli. Artık yamalı bohça şeklinde yönetmeliklerden vazgeçilmeli.”
"Maaş kesintileri bilim dışı, vicdansız ve anlamsız"
Yönetmelikte yapılan son değişikliklerle, daha önce altı ay boyunca Aile Sağlığı Merkezine (ASM) başvurmayan hastalardan dolayı aile hekimi, ebe ve hemşirelerin maaşında yapılan kesintinin bazı hastalar için bir yıla çıkarıldığını hatırlatan Kandemir, bu uygulamayı da eleştirdi:
“Hasta ASM’ye gelmedi diye hekimin, hemşirenin, ebenin maaşını kesemezsiniz. Biz kamu sağlığı işi yapıyoruz. İhtiyacı olmayan hastanın ASM’ye gelmek zorunda olması hem hasta açısından zaman kaybı, hem de ASM açısından angaryadır. Bu kesinti ne bilime, ne mantığa, ne vicdana uymaktadır.”
"Puanlama sistemi ve ilaç kotası kabul edilemez"
Hasta memnuniyeti adı altında getirilen hekim ve ebe puanlama sisteminin, kamu hizmeti anlayışıyla bağdaşmadığını belirten Kandemir, ayrıca aile hekiminin ilaç yazmasına getirilen kota uygulamasının da tamamen kaldırılması gerektiğini söyledi:
“Bu maddeler kamu sağlık hizmetinde kabul edilemez, meslek onuruna dokunur ve hizmeti sıkıntıya sokar. Buna rağmen bilimsel kriterlerden uzak şekilde düzenlemeye gidilmiş.”