Medimagazin logo

60'dan fazla genel sekreter belli oldu

Hastane yönetim sistemi değişiyor. Devlet hastaneleri her ilde oluşturulan Kamu Hastane Birlikleri’ne (KHB) bağlandı. İstanbul’da 5, İzmir ve Ankara’da 2’şer birlik kuruldu. KHB’ler sözleşmeli genel sekreterler yani CEO’lar tarafından yönetilecek. 60’tan fazla ilde idareciler belli oldu. Yeni düzenlemeyle, daha kaliteli hizmet sunulması ve hastaneler arasında rekabetin artırılması hedefleniyor. .
Kaynak: ZAMAN - ÇAĞLAR AVCI
60'dan fazla genel sekreter belli oldu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Devlet hastanelerinin yönetim yapısında önemli bir değişikliğe gidiliyor. Hastaneler, her ilde kurulan Kamu Hastane Birlikleri’ne (KHB) bağlanıyor. Düzenleme kapsamında hastaneleri artık başhekimler değil ‘genel sekreter’ler yani CEO’lar yönetecek. 40 milyar liralık sağlık bütçesinin yönetimi de genel sekreterlerde olacak. Sözleşmeli olarak görev yapacak CEO’lar 15 bin liraya kadar maaş alacak. Hastanelerin bütün faaliyetlerini onlar denetleyecek. Genel sekreter ve ekibi ile 4 yıla kadar sözleşme yapılabilecek. Tıbbî hizmetler, idarî hizmetler ve malî hizmetler başkanlıkları kurulacak ve bu başkanlıklar genel sekretere bağlı çalışacak. Altı aylık denetimler sonucunda başarısız bulunan genel sekreter ve ekibinin sözleşmesi, sürenin bitmesi beklenmeden feshedilecek. Yeni yapılanmada önemli oranda etkisini kaybeden başhekimler, genel sekreterin atadığı hastane yöneticisine bağlı olacak.

Yeni düzenlemeyle vatandaşa daha hızlı ve kaliteli hizmet sunulması hedefleniyor. Birlikler, ihalelere daha kuvvetli çıkacak. Hastanelerin hekim ve personel ihtiyacı, birlik içindeki diğer hastanelerden bürokrasiye takılmadan hızlı bir şekilde giderilecek. Öte yandan düzenleme birçok yer değişikliğine yol açacağı için hekimler ve personel endişeli. Uygulama Kurban Bayramı’ndan sonra başlıyor.

 

Geçtiğimiz yıl Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile baştan aşağı değiştirilen Sağlık Bakanlığı Teşkilat Yasası’nın son halkası Kamu Hastane Birlikleri (KHB) uygulamaya geçiyor. 900’e yakın devlet hastanesi önümüzdeki aydan itibaren her ilde kurulacak KHB’ye bağlanıyor. Hastane birliklerinin başında başhekim değil, CEO’lar (genel sekreter) olacak. Birliklerin bütün faaliyetlerini denetleyecek ve yönetecek olan CEO olmak için en az dört yıllık eğitim veren yükseköğretim kurumlarından mezun olmak ve kamu veya özel sektörde 8 yıl iş tecrübesine sahip olmak şartı aranıyor. Birliklerde CEO’lar, başkanlar, uzmanlar, büro görevlileri; hastanelerde ise hastane yöneticileri, başhekim ve başhekim yardımcıları ile müdürler ve müdür yardımcıları sözleşmeli statüde çalışacak. Bunun için 10 bin civarı personel kadrosu ayrıldı. Genel sekreter ve ekibi 4 yıla kadar sözleşmeyle göreve gelecek. Altında tıbbî hizmetler, idarî hizmetler ve malî hizmetler başkanlıkları kurulacak. Bunların altında da her hastaneye birer yönetici atanacak.

Altı aylık aralarla yapılan denetimler sonucunda başarısız bulunan sekreter ve ekibi süre beklenmeden gönderilecek. Bu değerlendirme, kamu veya özel değerlendirme kuruluşlarına da yaptırılabilecek. Yapılan değerlendirme sonuçlarına göre birliğin, yönettiği hastanelerin sınıfını yükseltememesi ya da düşürmesi halinde CEO ve ekibi görevden alınacak.

Kamu Hastane Birlikleri de Kurban Bayramı’ndan sonra devreye girecek. Birlikler eski sistemdeki gibi il sağlık müdürlüklerine değil Ankara merkezli Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’na bağlı olacak. Kapasite bakımından Türkiye’nin en büyük birliği Bursa’da kuruluyor. Bursa’yı içinde Bakırköy Ruh Sinir Hastalıkları, Mehmet Akif Ersoy Kalp, Kanuni Sultan Süleyman ve Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastaneleri’ni de bünyesinde barındıran İstanbul Bakırköy-Çekmece KHB izliyor. İstanbul’un Avrupa yakasında 3, Anadolu yakasında 2 birlik bulunacak. Birliklere atanacak CEO’lar büyük ölçüde belli oldu. Avrupa yakasında beyoğlu Bölgesinde Sağlık Bakanlığı Personel Genel Müdür Vekili Dr. Güven Bektemür, Fatih bölgesinde Adana Numune Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hamza Müslümanoğlu, Küçükçekmece-Bakırköy bölgesinde Mehmet Akif Ersoy Kalp Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İhsan Bakır, Anadolu yakası kuzey bölgesinde İstanbul İl Sağlık Müdür Yardımcısı Şuayip Birinci ve güney bölgesinde Üsküdar Devlet Hastanesi Başhekimi Tuncay Palteki’nin görevlendirilmesi bekleniyor.

kamu hastane birlikleri
genel sekreter
Yorum (6)
Osman D
Anladığım kadarı ile bu genel sekreterlerin iş yükleri ve sorumlulukları oldukça fazla. O nedenle normalde insanların bu ağır iş yükünden çekinmesi ve göreve temkinli yaklaşması beklenir. Ancak ilginçtir ki, ülkemizde tersine durumu uyan herkes bu işe talip. Yapabileceğini iddia ediyor. Demek ki insanların gözünde öncelikle görevin iş yükü ve sorumluluğu değil, daha başka sekonder kazançlar var. O nedenle atamalarda bu işin sorumluluğunu hissedecek dürüst insanlara öncelik verilmeli gerekirse onlara görevi almaları için ısrar da edilmelidir. Artık ben görevi alan arkadaşların tümünün öyle olduğunu varsayıyor ve hepisine başarılar diliyorum. İnşallah hayırlı olur, kamu hastanelerinde verimlilik artışına katkıda bulunur. Saygılarımla.
0
Cevapla
Dr.Cevdett
Allah bu kardeşlerimizin yardımcısı olsun.İnşaallah başarılı olurlar.İdarecilik kolay değil, boynuzsuz koyunun hakkını boynuzludan korumak zorundalar. Özellikle hakkın-hukukun karışıp iç barışın bozulmasına sebep olan, insan bedenini üzerinden para kazanma metaı haline dönüştüren performans sistemi varken gerçekten de adaleti sağlamak için hayli gayret göstermek zorundalar.
0
Cevapla
dr memo
İşleri gerçekten zor. Allah yardımcıları olsun.Benim en çok sevindiğim genel sekreterlerin dr olması. Zira paramediklerden buişe çook sulananlar oldu.
0
Cevapla
AHMET
özelleştirmenin ilk adımı. hastaneleri pazarlayıp satacak elemenlardır bunlar. içlerinde görev yapan hekim ve sağlıkçılar ayıklacacak, bazılarının işine son verilecek.
0
Cevapla
Salih
"15 ilaç firmasının yabancı firmalarca satın alındığı" ülkemizde sıra artık devlet hastanelerin de yabancı pazara açılmasına gelmiş olmalı.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir