Medimagazin logo

36 saat aralıksız nöbet tutan doktor hata yaparsa sorumlusu kim?

Abbas Güçlü'nün Milliyet'teki yazısı....
36 saat aralıksız nöbet tutan doktor hata yaparsa sorumlusu kim?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bir hasta olarak, yorgun ve uykusuz bir doktorun eline kim düşmek ister!
Özellikle de acil durumlarda ve özellikle üniversite hastanelerinde.
Ama bu kimin umurunda!
Rektörler, YÖK, Tabipler Odası, Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ne için var?
Geceleri rahat uyuyorlar mı?
Lafı hiç uzatmadan, gelin ve artık kronik bir işkenceye dönüşen asistan doktorların bu sorununa, bir kez daha dikkat çekelim:

İşkence gibi nöbet!
“Üniversite hastanesinde çalışmakta olan pediatri asistanıyım.
Ayda 10 nöbet tutuyorum ve nöbet sonrası izin hakkımız yok.
Yasal olarak, insani sürelerde çalışma hakkının tespitinde söz sahibi olurken, kendi kendimize çektirdiğimiz bu eziyeti anlamak mümkün değil.
Hepsinden de ötesi, bu 36 saatlik süre zarfında yaptığımız hatalardan, kimi mesul tutmalı bilemiyorum.
Bir otobüs şoförü, hakkı olarak 4 saatten fazla aralıksız araba süremezken, bir hekimin aralıksız 36 saat çalışması, çalıştırılmaya mecbur kılınmasını kim anlayabilir?
Sizden bu konunun, özellikle hekimlerin sanki halkın düşmanıymış, para kazanma hırsından başka hiçbir düşüncesi yokmuş gibi gösterildiği bu günlerde, esasında bizim de büyük problemlerimizin olduğunu anlatmanızı rica ediyorum...”

Asistanlar köle mi?
Üniversitelerdeki tüm asistanlara köle muamelesi yapılıyor. Ama doktor asistanlara, artı bir de işkence uygulanıyor.
Ve bu konuda, maalesef dünden bugüne değişen hiçbir şey yok.
Nöbet adı altında bazen günlerce kesintisiz çalışmak zorunda kalıyorlar.
Arada uyumuyorlar mı? Bazen ara ara kestirseler de, düzenli bir uyku uyuduklarını söylemek mümkün değil.
Maildeki asistan arkadaşımızın da dikkat çektiği gibi, acil bir durumda, 36 saattir görev başında bulunan yorgun ve uyku sersemi bir doktorun eline düşerseniz ne olacak?
Bu nöbetlerin çoğu, özellikle acil servislerde gerçekleşiyor ve böylesi bir duruma, eminim ki herkes birkaç kez şahit olmuştur!..

İlle birisi mi ölmeli?
Bir pilot ya da otobüs şoförünün saatlerce çalışması mümkün değil.
Bir polis ya da askerin saatlerce nöbet tutmasına da kesinlikle müsaade edilmez.
Peki onların yaptığı işler, insan sağlığını ve görevde titizliği gerektiriyor da, doktorlarınki hiç mi önemli değil?
Yaşını başını, unvanını almış hocalarımızın çoğu, şimdi hemen, “hepimiz bu yollardan geçtik” diyeceklerdir.
Kendisi de doktor olan Sağlık Bakanımızın tavrı da farklı olmayacaktır.
Peki bu işkenceyi onlar da çekti diye bu yanlışa daha ne kadar devam edeceğiz?
İnsani çalışma koşulları bir yana, üsteki asistanımızın da işaret ettiği gibi böylesi bir uzun nöbet sırasında, hastaya hatalı bir müdahale olursa ve bu hasta en yakınlarınızdan biriyse, bunun sorumlusu kim olacak?
Kabahatli, 36 saat kesintisiz görev yapmaya zorlanan doktor mu, yoksa ona bu dayatmayı yapanlar ya da bu duruma seyirci kalanlar mı olacaktır?

Yeni yasa ne diyor?
Cumhurbaşkanı Gül’ün dışında neredeyse hiç kimsenin ciddiye almadığı yeni YÖK yasa taslağı, asistanlara ne getiriyor?
Örneğin iş güvencesi ve çok daha uygun koşullarda çalışma olanağı sağlıyor mu?
Evet demek çok zor.
Peki o zaman YÖK yasası değişse ne olacak, değişmese ne olacak?
Zaten hiç dikkate alınmamasının nedeni de bu!
YÖK’ün mevcut konumunu daha da güçlendirmenin ve aman yenisi gelmesin mevcut daha iyi dedirtmenin ötesinde hiçbir etki yaratmadı.
Oysa, yıllarca süren değişiklik isteği ve hazırlık süreci, çok daha güçlü bir taslak ortaya çıkartmalıydı. Ama sanki dağ fare doğurdu...
Özetin özeti: İnsanca hizmet beklediğimiz meslek mensuplarına da insanca çalışma koşulları ve gelecek güvencesi sağlamalıyız ki, hata yaptıklarında söz söylemeye hakkımız olsun!..

asistan
nöbet
nöbet ertesi izin
doktor hatası
hekim hatası
Yorum (12)
Fatma Ertek
Benim anestezi asistanlığımda cuma sabahı işe başlar, pazartesi akşamı bırakırdık. Yani 80 saat aralıksız çalışırdık. Günaşırı nöbet tuttuğumuz için bir haftasonumuz boşalsın, ailemizle beraber olalım diye.Ve operasyonda hasta başında kesinlikle uykumuz gelirdi. Eminim hala bu şekilde nöbet tutan asistanlar vardır.
0
Cevapla
Tum doktorlar
Sayin Abbas Guclu, Bilinizki sadece asistan doktorlar degil cogu uzman su anda mevcut karanameler ve yonetimlerden dolayi ayda 2-6 tane ertesi gun izin olmaksizin nobet tutmaktadir. Dediginiz gibi tum mesleklerin mesaisi varken malesef doktorlarin mesaisi icaplar da goz onune alindiginda yoktur. Ama unutmamaliyiz ki doktorlar da insandir. Doktorlarin da bir ailesi vardir. Ancak mevcut sistem elinden gelse doktorlari yemeden icmeden 24 saat calistirmak istemektedir. Ustelik aldigimiz maas da 10-11 yil okumamiza ragmen 4 yillik memurlar hatta lise mezunu iscilerden daha azdir. Doner sermaye dedikleri ucret ise malesef artik cogu hastanede yok denecek kadar azdir. Ben Amerika'daki durumu da gormus biri olarak burada doktor olmaktansa orada isci olmayi belki 100 kat daha fazla isterim. Cunku burada bu kadar okumama ragmen insanlarin gozunde zerre kadar da degerim yoktur. Bu durumda bizden yarar bekleyen ortama benim gunu gecirmek disinda ne faydam olur. Zaten bu yuzden bu halde degilmiyiz? Saygilarimla.....
0
Cevapla
erkan erol
acil servislerde asistan hekimlerin çektiği sıkıntıların benzerini pratisyen hekimlerde çekiyor ama nedense acil serviste çalışan pratisyen hekimler çalışma hakları ,yoğun çalışma şartları göz ardı edilmiş ama kimsenin umurunda değil nasıl olsa bir şekilde işler yürüyor
0
Cevapla
Op.Dr.Erdil Topcu
Yasal olarak sorumluluk nöbet listesini tanzim eden ve onaylayan yöneticelere aittir. 24 saatlik nöbetin sonlarına doğru hastaya yanlış müdahalede bulunduğu iddia edilen bir paramaedik arkadaşın davasında mahkeme ve danıştay çalışanı değil idareyi sorumlu tutmuştur.Yasal olarak nöbet kesintisiz 8 saatdir. Eğer aynı görevi 2 kişi aynı anda yapıyorsa ve birinin dinlenebilmesi için uygun nöbet odası bulunuyorsa en fazla 16 saatlik şift nöbet tutturabilir.2 nöbet arası 8 saatlik nöbetin ardından en az 24 saat. 16 saatlik nöbetin ardından en az 48 saat olmak zorundadır. Üniversitelerde sorumluluktan kaçmak için Nöbet listeleri genelde ayın sonunda kağıt üstünden yapılmakta ve aylık nöbet parası limitinde nöbet yazılmaktadır.size tavsiyem ayın başından hazırlanmasını isteyin bakalım 36 saatlik şifte baştan imza atabilecek babayiğit şef yada ABD başkanı var mı?
0
Cevapla
Mehmet A.
İnşşaat işçileri bile vardiyalı çalışırken ne doktorların ne de eczacıların nöbetleri mantıklı değildir. Eczacı nöbeti de 36 saat sürüyor ve verimlilik minimum seviyelere iniyor. Hastaları çekememek başlıyor....
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir