Medimagazin logo

12 günlük sertifika programıyla 'uzman' yetkisi

Geçtiğimiz aylarda Resmi Gazete'de yayımlanan “Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”in, uzmanlık eğitimi almamış kişilere 12 günlük sertifika ile yetki verilmesine olanak tanıdığını ifade eden Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği, “Tıp etiği ve hasta güvenliği hiçe sayılıyor.” açıklamasında bulundu.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
12 günlük sertifika programıyla 'uzman' yetkisi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

07 Ocak 2025 tarihli ve 32775 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", sağlık alanında bazı yetkilendirme kriterlerini değiştirdi. 

Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği, yönetmelik değişikliğine yazılı bir açıklamayla tepki gösterdi. 

Uzmanlık eğitimi gerektiren alanda 12 günlük sertifika ile yetki

Düzenleme ile bu alanda uzmanlık eğitimi almamış kişilere yalnızca 12 günlük sertifika programlarıyla yetki verilmesine imkan tanındığını dile getiren Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği, bu durumun hem tıp etiğini hem de halk sağlığını ciddi biçimde tehdit ettiğini dile getirdi.

Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği, bu düzenlemenin “plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi” gibi yıllar süren uzmanlık eğitimi gerektiren bir tıbbi disiplini, kısa süreli kurslarla ehil olmayan kişilere açtığını belirtti. Dernek, bu tür uygulamaların hem tıp etiğini zedeleyeceğini hem de halk sağlığını ciddi şekilde tehdit edeceğini savundu.

“Diploma yerine sertifika, niteliksiz uygulamaları artırır”

Dernek tarafından yapılan açıklamada, diploma; bilgi, deneyim ve uzun yıllar süren eğitimin sonucu olarak tanımlanırken, kısa süreli sertifikaların diplomayla eş tutulmasının sağlık hizmetlerinin ticarileştirilmesine ve niteliksiz uygulamaların yaygınlaşmasına yol açtığı ifade edildi. Açıklamada, “Plastik cerrahların ve dermatologların yıllar süren eğitimiyle elde ettiği yetkiler, eğitim almamış kişilere devrediliyor” denildi.

“Hasta güvenliği ve sağlık turizmi tehlikede”

Dernek, yetkisiz kişilerce yapılan girişimlerin geri dönüşü zor komplikasyonlara neden olabileceğini ve hastaların can güvenliğini tehlikeye atacağını belirtti. Ayrıca ödeme karşılığında dağıtılan sertifikaların sağlık sisteminin itibarını zedeleyeceği, Türkiye'nin sağlık turizmi alanındaki güvenilirliğini de ciddi biçimde riske atacağı kaydedildi.

“Bu düzenlemeyi kabul etmiyoruz”

Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği, söz konusu yönetmelik kapsamında yapılan yetkilendirme uygulamalarını kabul etmediklerini ve düzenlemenin acilen gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Halk sağlığını koruma, mesleğimizin sınırlarını savunma ve etik değerleri güçlendirme yönündeki kararlılığımızı bir kez daha vurguluyor, tıp etiği ve hasta güvenliğinin hiçe sayılacağı bu tür uygulamalara her zaman karşı olduğumuzu kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.”

turk plastik rekonstruktif ve estetik cerrahi dernegi
yonetmelik
Yorum (12)
mehmet
bu iki derneğin tek bir derdi var bütün pasta bizin olsun, bütün dünyada hekimler, diş hekimleri hatta hemşire ve ebeler bile sertifika ile medikal estetik yapabiliyorken bu iki derneğin tavrı artık bir halk sağlığı sorunudur, merdiven altı lise mezunu kuaförler berberler mi yapsın bu işleri????
35
Cevapla
Özgür Kurtul
katılmak istedim. sadece pratisyen hekimler katılabilir diye reddedildim. uzman hekimler pratisyen hekimlerin tüm hakların sahip değil mi? ben muayenehane hekimiyim. devlet bana uzmanım diye bir ödeme yapmıyor ki? uzman olmak suç mı estetikle uğraşmak istiyorsam?
22
Cevapla
serkan
@mehmet aynen öyle, cerrahi yetmiyor abilerime ufak işlemleride süpürelim diyorlar halbuki bu işlemlerin eğitimlerini halen tam olarak vermiyorlar bile, öyle bir hırski tabi bakanlıkta sertifikayı herkese vermiyor oda ayrı bir iş gene birşeyler mi dönecek diyor insan
19
Cevapla
murat akçacıoğlu
-12 günlük sertifika programıyla 'uzman' yetkisi- manşetiniz bu. görseldeki foto, 27g yada 30g 13 mm iğne ile yapılan cilt altı enjeksiyon. tıp fakültesi mezunu hekim, 22g 40mm iğne ile kas içine ağrı kesici enjeksiyon yaparsa sorun yok. ama cit altı enjeksiyonlarda sorun var. sorun duygusal !!!
26
Cevapla
Dr. İsmail Gülşen
haberi okuyanda sokaktan geçene eğitim veriliyor sertifika dağıtılıyor sanaçak. eğitimi alan, sertifikayı alanda tıp fakültesi mezunu doktor. bakanımızı tebrik ediyorum. bu tekelçilik kırılsın. ama uzman doktorunda sertifika alamaması da ayrı bir haksızlık.
27
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir