Türkiye’de yenilikçi ilaçlara ve tedavilere erişimi hızlandırmak ve Türkiye’nin ilaç araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) alanındaki küresel rekabet gücünü artırmak için faaliyet gösteren Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AIFD), Üsküdar Üniversitesi iş birliği ve Memorial Hastanesinin katkıları ile klinik araştırmaların farklı aşamalarında görev alacak kişilere yönelik İyi Klinik Uygulamaları Eğitimlerini 2024 yılında hayata geçirdi.
Klinik araştırma alanında çalışanların yetkinliklerini artırmak ve süreçlerin etkin şekilde yürütülmesine katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen eğitimlere 2024 yılı içerisinde katılan toplamda 250 kişi başarı belgelerini aldı.
Kamu yetkilileri, klinik araştırmalar alanındaki duayen araştırmacılar ve sektör temsilcilerinden oluşan güçlü bir ekip tarafından verilen İyi Klinik Uygulamaları Eğitimleri, İstanbul, Antalya, Ankara ve Kayseri’de yapıldı. Türkiye’nin ilaç Ar-Ge ekosistemini geliştirmeyi amaçlayan AIFD, program aracılığıyla klinik araştırma alanında ihtiyaç duyulan insan kaynağının yetkinliğini arttırmayı hedefliyor.
Klinik araştırmaların ülkemiz için önemi ile birlikte bu alandaki yetişmiş insan gücünün önemine dikkat çeken AIFD Sağlık Politikaları Direktörü Dr. Ecz. Nihan Burul Bozkurt, "Üst düzey politika belgelerinde de vurgulanan ülkemizin klinik araştırmalar alanındaki potansiyelinin hayata geçirilmesi için yetişmiş insan gücünün önemi yadsınamaz. Ülkemizde daha fazla sayıda klinik araştırma yapılması, dolayısıyla ülkemizdeki hastaların klinik araştırmalardan daha çok faydalanarak en yenilikçi tedavilere ulaşabilmesi adına, bu alanda çalışan yetişmiş insan gücü, klinik araştırma süreçlerin daha iyi yönetilmesi adına büyük önem taşıyor. Biz de bu kapsamda klinik araştırma alanında çalışan profesyonellerin yetkinliklerini artırmak ve süreçlerin etkin şekilde yürütülmesine katkıda bulunmak için 2024 yılında Memorial Hastanesi katkılarıyla başlattığımız eğitimlere devam edeceğiz Türkiye, uluslararası düzenlemelerle uyumlu mevzuatı, coğrafi konumu, nüfusu, hastalık çeşitliliği, sağlık hizmetleri altyapısı ve nitelikli sağlık personeli ile klinik araştırmalarda önemli bir potansiyel taşıyor. Bunun önemli bir çıktısı olarak AIFD üyesi firmaların klinik araştırma yatırım miktarının 2023 yılında ilk kez 10 milyar TL barajını aştığını ve klinik araştırma sayıları son dört yılda ortalama %9,80 arttığını söyleyebiliriz. Son 3 yılda AIFD üyesi firmaların ülkemize yaptığı klinik araştırma yatırımı yaklaşık 1 milyar Dolar olarak gerçekleşti. Üyelerimizle birlikte biz de AIFD olarak bu alandaki tüm paydaşlarımızla geliştirdiğimiz iş birliklerinin etkisini ve sayısını arttırmaya ve Türk insanının en yenilikçi tedavi yaklaşımlarına erişimini artırmak için çalışmaya devam edeceğiz.’’ dedi.
İKU eğitimlerinin, klinik araştırma kültürünün yaygınlaşması ve tazelenmesi adına çok önemli bir iş birliği olduğunu vurgulayan Memorial Klinik Araştırmalar Sorumlu Hekimi Prof. Dr. Umut Demirci, “Program katılımcıları eğitimlerini bu konunun deneyimli isimlerinden, güncel bilgi ve gerçek yaşam deneyimleriyle aldılar. Önümüzdeki dönemde hem bu eğitimlerin devamı hem de daha ileri düzeyde klinik araştırma uygulamalarının yaygınlaşması adına projeler planlanmaktadır. Ek olarak, toplumda klinik araştırma bilinirliğini artıracak akademi, endüstri ve sağlık otoritesi iş birlikleri önem arz etmektedir” dedi.