Türkiye’de ilk defa, tıp alanında önemli bir eksik olan illüstrasyon konusuna dikkat çekmek ve güzel sanatlar fakültelerinin konuya eğilmesini sağlamak amacıyla “göğüs cerrahisi” temalı tıbbi illüstrasyon yarışması düzenlendi.
VI. Ulusal Göğüs Cerrahisi Kongresi’nde yapılan 1. Tıbbi İllüstrasyon Yarışması’na ağırlıklı olarak Yeditepe, Marmara ve Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakülteleri öğrencileri katıldı. Yarışma, üretilen bilimsel tıp verilerinin görselliğini geliştirerek dünya literatüründe hak ettiği yeri almasına katkı sağlamayı ve yine hekimlerin yazdığı kitaplardaki teorik bilgilerin profesyonelce görselleştirilerek daha kolay anlaşılır kılınmasına katkıda bulunmayı hedefledi.
Yarışma, Yeditepe Üniversitesi Göğüs Cerrrahisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Sina Ercan tarafından düzenlendi. Ercan, “Ülkemizde tıp camiasında yapılan bilimsel çalışmaların uluslararası literatürde yer bulup kabul görmesi, üretilen bilginin kalitesi kadar bu bilginin sunumu ile de doğrudan ilişkilidir. Hekimlerimizin bilimsel yayınlarında ve yeni hekimlerin yetişmesine katkıda bulunmak üzere yazdıkları kitaplarda kullanılan tıbbi illüstrasyonlar aynı kaliteyi tutturamamaktadır” dedi.
Her alanda profesyonelleşmenin ön plana çıktığı Batı dünyasında tıbbi illüstrasyonların profesyonel ressamlar tarafından yapıldığını dile getiren Doç. Dr. Ercan, Türkiye’de de bu bilinci oluşturmaya çalıştıklarını söyledi. Ercan, güzel sanatlar fakültelerinin grafik tasarım bölümlerinde tıbbi illüstrasyon eğitimi konusunda bilinç oluşması gerektiğini, bu amaçla sanat ve tıp camialarını buluşturup arz talep dengesini kurmak üzere bir ilk olarak göğüs cerrahisi temalı tıbbi illüstrasyon yarışması düzenlendiğini anlattı.
Yarışmaya 122 eser gönderildi
1. Tıbbi İllüstrasyon Yarışması’na eser gönderen 97 kişinin, ağırlıklı olarak güzel sanatlar fakültesi grafik tasarım bölümü öğrencilerinden oluştuğunu ve 122 çizim örneği ortaya çıktığını belirten Doç. Dr. Sina Ercan, şunları kaydetti:
“Daha sonra 5’i güzel sanatlar fakültesi dekan ve öğretim üyesi, 3’ü de göğüs cerrahisi öğretim üyesi olmak üzere 8 kişilik jüri tarafından isimlerden arındırılmış olarak 400 puan üzerinden yapılan tıbbi gerçekçilik ve sanatsal değere dayalı değerlendirme sonucunda birinci, ikinci ve üçüncünün yanında iki de mansiyon ödülüne layık görülen çalışma seçildi. Yarışmaya katılan eserlerden ön elemeyi geçen 60 tanesi Göğüs Cerrahisi Kongresi Poster Salonu’nda kongre boyunca sergilendi ve kongre sonunda da ödüle layık görülen katılımcıların sertifikaları verildi.
Bu yarışma sonrasında tıbbi illüstrasyon alanına ilgi duyan ve bu konudaki becerilerini eserleri ile ortaya koyan katılımcılar ile yazdığı makale ve kitaplarda ürettikleri bilgiyi en iyi ve anlaşılır şekilde sunabilmek için profesyonel illüstrasyonlara ihtiyaç duyan biz hekimleri buluşturacak çekirdek bir iletişim ağı ortaya çıktı. Bundan sonra yapılması gereken, bu aktiviteyi farklı tıbbi uzmanlık alanlarının bilimsel toplantı ve yayın organlarında duyurmak ve bununla ilgili yeni aktiviteler planlanmasını sağlayarak bu iletişim ağını genişletmek olacaktır.”