Medimagazin logo

Yüksek doz leptin iki hastada şiddetli genetik obeziteyi tersine çevirdi

Yeni bir çalışma, kişiselleştirilmiş rekombinant leptin tedavisinin, nadir antagonistik leptin genetik varyantları taşıyan iki çocukta şiddetli, erken başlangıçlı obeziteyi tersine çevirmeye yardımcı olduğunu gösterdi
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Yüksek doz leptin iki hastada şiddetli genetik obeziteyi tersine çevirdi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - New England Journal of Medicine'de yayınlanan çığır açıcı bir çalışma, kişiselleştirilmiş yüksek doz leptin tedavisinin, nadir antagonistik leptin genetik varyantları taşıyan iki çocukta şiddetli, erken başlangıçlı obeziteyi başarıyla tersine çevirdiğini ortaya koydu. 

Almanya'daki Ulm Üniversitesi Tıp Merkezi'nden Martin Wabitsch, MD, PhD liderliğindeki bir araştırma ekibi tarafından yürütülen çalışma, genetik obezite tedavisinde potansiyel bir atılıma ışık tuttu.

Akraba olmayan iki çocuk, 14 yaşında bir erkek ve 2 yaşında bir kız, her ikisi de yoğun hiperfaji, tokluk eksikliği ve şiddetli obezite dahil olmak üzere leptin disfonksiyonu semptomları gösteriyordu. İlk incelemeler Prader-Willi ve Bardet-Biedl sendromları gibi durumları dışladı. Ancak araştırmacılar her iki hastada da dolaşımdaki leptin seviyelerinin anormal derecede yüksek olduğunu doğruladı ve leptin proteinleri ile leptin reseptörleri arasında bozulmuş bağlanma tespit etti.

Vücut kitle indeksini önemli oranda düşürdü

Araştırmacılar bu sorunu ele almak için, rekombinant insan leptini olan metreleptin ile önerilen 0,03 mg/kg yağsız vücut ağırlığı dozunda tedaviye başladılar. Bununla birlikte, agonist aktivite nedeniyle ilk tedavinin minimal etkisi oldu.  Araştırmacılar, in vitro bulgularına dayanarak her iki hasta için de dozları artırmaya karar verdi.

Erkek çocuk için doz kademeli olarak 2. günde 0,14 mg/kg'a, 5. günde 0,70 mg/kg'a yükseltildi ve ardından 0,15 mg/kg'a düşürüldü. Benzer şekilde, kız hastanın dozu 2. günde 0.15 mg/kg'a yükseltildi ve 264. günde 0.07 mg/kg'a düşürüldü. 

Ek olarak, her iki hasta da eksojen leptin tedavisinin etkilerini arttırmak için egzersiz programları ve sıkı açlık uyguladı. Zaman içinde hastalar kilo kaybı yaşadı, gıda alımını normalleştirdi ve tokluğa ulaşmıştı. Bununla birlikte, metreleptine karşı antikorlar da geliştirdiler.

Uzun bir tedavi döneminden sonra, 14 yaşındaki çocuk normale yakın bir kiloya ulaştı ve başlangıçtaki kilosunun %40,5'ini, yani 72,9 kg kaybetti. Çocuğun vücut kitle indeksi (VKİ) tedavinin başında 54,3 iken önemli ölçüde düşerek 26,9'a geriledi. Benzer şekilde, 2 yaşındaki kız çocuğu da başlangıçtaki kilosunun %36,5'ini veya 9,6 kg  kaybederek 23,2 kg ile normale yakın bir kiloya ulaşmıştı. Vücut kitle indeksi 31,6'dan 17,6'ya düşmüştü.

"Sürpriz oldu"

Baş araştırmacı Dr. Wabitsch, antagonistik özellikler sergileyen farklı leptin varyantlarına sahip iki hastayla karşılaşmaktan duyduğu şaşkınlığı dile getirdi. Wabitsch, "Kısa bir süre içinde bu özelliklere sahip iki farklı varyanta sahip iki hastayla karşılaşmamız sürpriz oldu" dedi.

Çalışama, genetik obezite tedavisi alanında önemli bir ilerlemeyi temsil eden ve kişiselleştirilmiş genetik profillere dayalı hedefe yönelik tedaviler için olanaklar sunabilir. Bu bulguları doğrulamak ve yüksek doz leptin tedavisinin uzun vadeli etkilerini keşfetmek için daha fazla araştırma ve klinik çalışmaya ihtiyaç var.

yuksek doz
leptin
genetik obezite
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir