Medimagazin logo

Yüksek antioksidan seviyelerine sahip kişilerin demans geliştirme olasılığı daha düşük

Yapılan yeni bir araştırma, kanlarında yüksek düzeyde antioksidan bulunan kişilerde demans geliştirme olasılığı daha düşük olabileceğini ortaya koydu.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Yüksek antioksidan seviyelerine sahip kişilerin demans geliştirme olasılığı daha düşük
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Amerikan Nöroloji Akademisi'nin dergisi 'Neurology' 4 Mayıs 2022 tarihli çevrimiçi sayısında yayınlanan bir araştırmaya göre, kanlarında daha yüksek düzeyde antioksidan bulunan kişilerde demans geliştirme olasılığı daha düşük olabilir.

Çalışma, kanlarında lutein, zeaksantin ve beta-kriptoksantin antioksidanlarının en yüksek seviyelerine sahip kişilerin, daha düşük antioksidan seviyelerine sahip kişilere göre on yıllar sonra demans geliştirme olasılığının daha düşük olduğunu buldu. 


Lutein ve zeaksantin, lahana, ıspanak, brokoli ve bezelye gibi yeşil, yapraklı sebzelerde bulunur. Beta-kriptoksantin portakal, papaya, mandalina ve hurma gibi meyvelerde bulunur.


Çalışma, en az 45 yaşında olan  7 bin 283 kişiyi içeriyordu. Çalışmanın başında antioksidan seviyeleri için fizik muayene, görüşme ve kan testleri yapıldı. Daha sonra, demansı kimin geliştirdiğini görmek için ortalama 16 yıl boyunca takip edildiler.

Katılımcılar kandaki antioksidan seviyelerine göre üç gruba ayrıldı. 

En yüksek miktarda lutein ve zeaksantin içeren kişilerin demans geliştirme olasılığı düşük olanlara göre daha azdı. 

Lutein ve zeaksantin seviyelerindeki her standart sapma artışı, yaklaşık 15.4 mikromol/litre, bunama riskinde %7'lik bir azalma ile ilişkilendirildi. 

Beta-kriptoksantin için, seviyelerdeki her standart sapma artışı, yaklaşık 8,6 mikromol/litre, %14'lük bir demans riski azalmasıyla ilişkilendirildi.
 

yüksek antioksidan seviyesi
demans riski
demans geliştirme olasılığı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir