Medimagazin logo

Yeni araştırma PCOS'u daha yüksek ölüm riskiyle ilişkilendiriyor

Endokrin Derneği'nin yıllık toplantısında sunulan araştırma, polikistik over sendromu olan kadınların, bu rahatsızlığı olmayanlara göre daha genç yaşta ölüm riskinin daha yüksek olduğunu ortaya koydu
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Yeni araştırma PCOS'u daha yüksek ölüm riskiyle ilişkilendiriyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - ENDO 2023'te sunulan yeni bir araştırmaya göre, doğurganlık çağındaki her 10 kadından birini etkileyen hormonal bir bozukluk olan polikistik over sendromu (PCOS), erken ölüm riski oluşturabilir. 

Finlandiya'daki Oulu Üniversitesi ve Oulu Üniversite Hastanesi'nden Dr. Terhi Piltonen tarafından yürütülen çalışmada, PCOS'lu kadınların genel ölüm riskinin, bu rahatsızlığı olmayanlara kıyasla %47 oranında arttığı tespit edildi.

Araştırma, PCOS teşhisi konan 9.839 kadın ve bu rahatsızlığı olmayan 70.705 kadını kapsayan elli yıllık sağlık kayıtlarını analiz etti. Bulgular, PCOS'lu kadınların tümörler, endokrin ve metabolik durumlar, beslenme sorunları ve kardiyovasküler hastalıklara bağlı yüksek ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koydu. Ayrıca, bu grubun kontrol grubuna kıyasla daha genç yaşta ölme olasılığı daha yüksekti.

PCOS'lu kadınlarda hastalık gelişme riski de daha yüksek

PCOS, hormonal dengesizlikler nedeniyle düzensiz dönemler, yumurtalık kistleri, aşırı yüz tüyleri ve kilo alımı gibi semptomlara neden olmasıyla bilinir. Ayrıca kadınlarda kısırlığın önde gelen nedenlerinden biridir. Ayrıca, PCOS'lu bireylerin diyabet, depresyon ve endometriyal kanser gibi sağlık sorunları geliştirme riski de artmaktadır.

Dr. Piltonen, PKOS'lu kadınlarda diyabet, dolaşım hastalıkları, tümörler ve solunum yolu hastalıkları gibi durumlar için önleme ve tedavi stratejilerine odaklanmanın önemini vurguladı. Bu sağlık sorunlarını proaktif bir şekilde ele alarak sendromla ilişkili ölüm riskini azaltmak mümkün olabilir.

Çalışma, PCOS'un ciddiyetine ışık tutmakta ve durumu daha iyi anlamak ve yönetmek için daha fazla araştırma ve tıbbi ilgiye duyulan ihtiyacı vurguladı. Bulguların sağlık uzmanları için önemli etkileri var ve PKOS'lu kadınların sonuçlarını iyileştirmek için gelecekteki kılavuzları ve müdahaleleri etkileyebilir.

polikistik over sendromu
olum riski
endo 2023
pcos
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir