Medimagazin logo

Yapay zeka otitte doktordan daha iyi teşhis koyuyor

Yapay zeka modeli, pediatrik kulak enfeksiyonlarının teşhisinde klinisyenlerden daha iyi performans gösteriyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Yapay zeka otitte doktordan daha iyi teşhis koyuyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Harvard Tıp Okulu ve Massachusetts Göz ve Kulak bilim adamları tarafından oluşturulan bir yapay zeka modeli, türünün ilk birebir değerlendirmesinde pediatrik kulak enfeksiyonlarını teşhis etmede doktorlardan önemli ölçüde daha iyi.

Yüzde 95'ten fazlasını doğru tespit etti

Kulak Burun Boğaz-Baş ve Boyun Cerrahisi dergisinde 16 Ağustos'ta yayınlanan yeni bir araştırmaya göre , OtoDX adı verilen model, 600'den fazla iç kulak görüntüsünden oluşan bir veri setinde test edildiğinde, yapay zeka modeli yüzde 80'in üzerinde bir teşhis doğruluğuna sahipti ve bu, tıp literatüründe bildirilen klinisyenlerin ortalama doğruluğundan çok daha fazlaydı.

Yapay zeka, örnek görüntülerin yüzde 95'inden fazlasını doğru bir şekilde teşhis ederken,  39 klinisyen arasındaki ortalama tanı puanı yüzde 65'ti.  

Yazarlara göre, sonuçlar, bir gün kliniklerde hasta değerlendirmeleri sırasında doktorlara yardımcı olmak için kullanılabilecek bir teşhis aracının geliştirilmesine yönelik büyük bir adıma işaret ediyor. Yapay Zeka tabanlı bir tanı aracı, çocuk doktorları ve acilde görev yapan doktorlar, klinik karar verme süreçlerini daha iyi bilgilendirmek için ek bir test verebilir.

otit
kulak enfeksiyonu
yapay zeka
otodx
Yorum (11)
nevzat kulukçu
hekim arkadaşlar bu sefer almanya da çare olmaz. tıpta yapay zeka geliştikçe işiniz zor.
4
Cevapla
Hasan
@nevzat kulukçu tıp için değil sadece tüm alanlarda yapay zeka işi elimizden alabilir. düşün tıp gibi en karmaşık alanlarda bile durum buysa diğerleri nasıl olur
2
Cevapla
nevzat kulukçu
@hasan tıp çok da karmaşık sayılmaz. hiç inşaat temelinde demir dolayan işçileri gördün mü hocam? ya da mahalledeki telefon kutusunda işlem yapan telekom elemanını?
Cevapla
hüsnü mübarek
artık hekimler endikasyon kararı verirken resmi veya gayriresmi kazanca göre endikasyon seçtikleri için (maddi kaygı ile endikasyon seçmeyenler baştacı) yapay zekanın her branşta tanı ve tedavi endikasyonu koyması daha sağlıklı sonuçlar çıkarabilir. keşke maddi kaygılarla endikasyon seçilmese
Cevapla
Mete aslan
nevzat kullukçu sizin yorumlarınızda çok düşünme gerektirmiyor basit ve subkortikal, yapay zeka kullanmanızı tavsiye ederim yorumlar daha zekice olur.
5
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir