Medimagazin logo

Yapay zeka destekli radyologların daha fazla meme kanseri vakası tespit ettiği ortaya çıktı

Karolinska Institutet tarafından yapılan bir araştırmaya göre, yapay zeka (AI) teknolojisi ile desteklenen radyologlar, meme kanserini tespit etmede geleneksel çift radyolog taramalarından daha iyi performans gösteriyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Yapay zeka destekli radyologların daha fazla meme kanseri vakası tespit ettiği ortaya çıktı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - The Lancet Digital Health dergisinde yayınlanan ScreenTrustCAD adlı çığır açan bir çalışmada Karolinska Institutet araştırmacıları, yapay zekanın meme kanseri taramalarında uygulanmaya hazır olduğuna dair kanıtlar sundular.

Mamografide tarihi bir paradigma değişimi

Meme kanseriyle mücadelede otuz yılı aşkın süredir hayati bir araç olan tarama mamografisi, sınırlı sayıda radyolog ve bazı kanser vakalarının zaman zaman gözden kaçması gibi zorluklarla karşı karşıya. Geçmişe dönük araştırmalar, yapay zekanın çözüm olabileceğini gösteriyor.

Karolinska Enstitüsü Onkoloji-Patoloji Bölümü'nden başyazar Karin Dembrower, "Yapay zeka ve insanlar görüntüleri biraz farklı algılıyor, bu da kanseri tespit etme şansımızı artıran bir sinerji yaratıyor" dedi.

Meme kanseri tespitinde karşılaştırmalı doğruluk

Tarihsel olarak her mamografi muayenesi iki radyolog tarafından değerlendiriliyor. Ancak bu çalışma, geleneksel yaklaşımı yapay zeka destekli taramalarla karşılaştırarak test etti.

Dr. Dembrower şu açıklamayı yaptı: "ScreenTrustCAD çalışmasıyla, iki radyoloğun bir radyolog ve yapay zeka ile tek başına yapay zekaya kıyasla ne kadar iyi performans gösterdiğini incelemek istedik."

Nisan 2021 ve Haziran 2022 tarihleri arasında Stockholm'deki Capio St Göran Hastanesi'nde 40 ila 74 yaş arasındaki 55.500'den fazla kadının taranmasından elde edilen bulgular şöyleydi:

  • Geleneksel yaklaşım: 250 kanser tespit edildi
  • Yapay zekaya sahip iki radyolog: 269 kanser tespit edildi
  • Yapay zekaya sahip bir radyolog: 261 kanser tespit edildi
  • Tek başına yapay zeka: 246 kanser tespit edildi

Karolinska Institutet'ten baş araştırmacı Fredrik Strand, "Mevcut iki radyolog standardıyla karşılaştırıldığında, bir radyolog ve yapay zeka tarafından yapılan değerlendirme, meme kanseri tespitinde yüzde dört artış sağladı ve radyologların görüntü okuma süresini yarıya indirdi" dedi.

Gereksiz geri çağırma ve maliyetlerin azaltılması

Ayrıca, yanlış pozitif sonuçlarda da belirgin bir azalma oldu. Bir radyolog ile yapay zeka birlikte kullanıldığında yüzde 6'lık bir azalma görülürken, yapay zeka tek başına kullanıldığında yüzde 55'lik bir azalma sağlandı. Sağlıklı kadınların daha ileri testler için geri çağrılmasını gerektiren bu yanlış pozitifler, gereksiz sıkıntı ve masrafa yol açıyor.

yapay zeka
radyolog
meme kanseri
Yorum (3)
Hakan
radyoloji branşı en fazla 5 yıl daha gider sonra yapay zeka başa geçecek. çektğimiz mr ı saniyeler için sonucu gelecek böylece radyolog kaprisi ile de uğraşmayız iyi olur ben destekliyorum radyologlara gerek yok.
2
Cevapla
Umut
hakan yapay zeka gelince senin muayene etmene gerek kalacak mı bakalım:) ilk sen elenmeyesin....
Cevapla
Umut
hacı yapay zekayı zaten radyologlar kendi yapıyor daha az çalışmak için. senin için değil. az takıl radyologlarla da belki öğrenirsin : )
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir