Medimagazin logo

Türkiye’de sağlık politikalarını kim yönetiyor?

Hafta sonu Ankara’da toplanan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonuna (AHEF) bağlı il dernekleri başkanları ve AHEF yönetim kurulu aile hekimliği ile ilgili hazırlanan yönetmelik taslağı konusunda aile hekimlerinin düşüncelerini tartıştı.
Türkiye’de sağlık politikalarını kim yönetiyor?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA-Toplantı sonrası AHEF’ten yapılan açıklamada “Sağlık Bakanlığı aile hekimlerinin ve aile sağlığı elemanlarının haklarını elinden almakta ısrarlıdır.” denilen açıklamada “Türkiye’de sağlık politikalarını kim yönetiyor? Dünya bankası mı, Sağlık Bakanlığı mı?” sorusu soruldu.


Dünya Bankası’nın hedefleri doğrultusunda hazırlanan Yeni Sözleşme Yönetmelik taslağı ile aile sağlığı merkezi çalışanlarına aile hekimliği anlayışına aykırı yeni görevler yüklendiği ifade eden açıklamada şunlar vurgulandı:


“İş yükü arttırılmakta, ücretleri düşürülmekte, çalışma barışı, iş huzuru ve iş güvencesi tehdit edilmekte, sözleşme şartları ağırlaştırılmakta ve geriye götürülmektedir. Dünya Bankası tarafından ülkemizin sağlık politikalarının yönetilmesi kabul edilemez. IMF politikalarından kurtulduk, Dünya Bankası’ndan ne zaman kurtulacağız? 2005 yılından itibaren yapılan her yeni düzenleme ile aile hekimliği yapılamayacak hale getirilmektedir.  Halkımızın memnun olduğu aile hekimliği bitirilip sağlık ocağı sistemine dönülmeye mi çalışılmaktadır?”


Aile hekimleri hakkında yapılacak düzenlemelerin, Aile Hekimlerinin en büyük temsilcisi olan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu’nun teklifi ve görüşünün değerlendirilmeden yapılmasını da  sivil topluma vurulmuş büyük bir darbe olarak niteleyen AHEF açıklamasında “Halkımızın da hak etmiş olduğu sağlık hizmetlerini tehlikeye düşürecek tüm bu sistematik uygulamaları kınıyoruz. Yayımlanan Sözleşme Yönetmeliği taslağını reddediyoruz.” denildi.

türkiye’de
sağlık
politikalarını
kim
yönetiyor?
Yorum (3)
esatb
kim mi yönetiyor? hükümete yakın ve hastane, ecza deposu sahibi büyük sermayelere bakarsanız kim olduğunu iyi görürsünüz.
0
Cevapla
erol
TKHK'nın teşkilat yapısını bir inceleyin Mali analiz daire bşk, Maliyet analiz daire bşk, Mali işler daire bşk gibi benzer başkanlıklar var. Planlamayı sanırım iyi yapmıyoruz. Varlık için yokluk yaşıyoruz. Sayın bakanın yeniden reform yapması artık şart. Sayın bakanın şimdiye kadar izlediği yol umut verici...
0
Cevapla
mücahit altuntaş
“Konya 'KARATAY MEDRESESİ' nin kapısında şu yazılıdır. Es sual'u nısf-ul ilm. SORU BİLİMİN YARISIDIR Sil baştan değişmesi gereken bir sağlık sistemi var. İşyükü , maliyet , sağlıkta şiddet , çalışanların memnuniyeti hep aynı sonuca işaret ediyor.İzliyoruz.Sağlıkta (her bakımdan ) maliyet artıyor.. Hastaya yeterli süre (en az 15dk ) Hasta onamlı elektronik kayıt Sevk sistemi Bütüncül hekimlik yaklaşımı Hekimlerin işbirliği ve akılcı uzmanlaşmalarının sevk sisteminde bilgi aktarımı , hekimler arası geri bildirimin sağlanması Hekim ücretlerinde hekimin özelliklerine göre 4-5 adet band , aşama olması. Birinci basmak hekimliğinin yeniden en değerli , gözetilen, geliştirilen hekimlik pratiği olması Özerk kişi ve kurumların sahiplenilmesi Aklın özgürleşmesi ,pratiğini bulması Malpraktis , performans sistemi, liyakat konularına akılcılık getirilmesi Nasıl bu kadar akılsızlık , bilimsel olmayan yol ve yöntem , ahlaksız bir sistem , olmayacak şeyler yan yana geldi derseniz ? Sonuç ! Kontrolsüz güç güç değildir noktası ve sessizliğindeyiz.Bol rumuzlu , çok sessiz , sakin yanlışa göz yumuyoruz.Hep birlikte...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir