Boş kağıtlara attırılan imzalar, yüksek meblalı sahte senetler. Dolandırıcıların evrakta sahtecilik oyunu, 3 Türk bilim insanının geliştirdiği yeni yöntemle bozuluyor.
TRT Haber'den Deniz İyidoğan'ın haberine göre; evrakta sahte imzayı tespit eden yazılımı, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa ve İstanbul Teknik Üniversitesinden üç Türk akademisyen geliştirdi. Yazılım sayesinde kağıt üzerindeki izler derinlemesine analiz ediliyor.
Türk bilim insanları yazılımı 3 yılda tamamladı. Makaleleri yurt dışında prestijli adli bilimler dergilerinde yayımlandı.
"Bir kişiyi kurtarmış olmanın bize verdiği haz hiçbir şeyle takas edilebilir ölçüde değil"
Geliştirdikleri yazılıma ilişkin konuşan Adli Belge İnceleme Uzmanı Prof. Dr. Faruk Aşıcıoğlu, "Kalem izinin derinliğini, iki kalem izi üst üste geldiğinde hangisi altta, hangisi üstte olduğunu çözen bir yöntem geliştirdik. Bu derinliğin nümerik değerini ölçebildik. Yine 3D tarayıcı temelli bir yöntem kullandık ama, burada elde edilen verileri geliştirilen yazılımla deşifre ettik.
Dünyada ilk. Bunu iddialı söylüyorum. Bunun için üretilmiş cihazlar, yeni modüller eklemek zorunda kaldılar bizim yöntem çıktıktan sonra. Bu buluş sayesinde birçok davanın seyri de değişti. Bize davalar giderek artan tarzda geliyor. 4 milyon euro, 5 milyon dolar gibi böyle ifrat rakamlar yazılıyor. Sonuçlarımız mahkemeye ulaştığında havaya fırlayan avukatlar duyuyoruz.
Biz bunu keyifle yapıyoruz çünkü o davanın gizemini çözmüş olmak, yani bir kişiyi kurtarmış olmanın bize verdiği haz hiçbir şeyle takas edilebilir ölçüde değil." ifadelerini kullandı.
"Samanlıkta iğne aramaya benziyor"
Fizik Mühendisi Prof. Dr. Ali Gelir ise, "Yaptığımız şey çok hassas bir çalışma. Samanlıkta iğne aramaya benziyor. Mümkün olduğunca hızla yapmaya çalışıyoruz çünkü mağdurların mağduriyetinin uzamaması elimizden gelen hassasiyeti göstermeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.