İzmir Sağlık Çalışanları Platformu'nca Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi bahçesinde düzenlenen iş bırakma eylemine katılan sağlık çalışanları, slogan attı.
İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Mete Güzelant, grup adına yaptığı açıklamada, sağlık çalışanları olarak şiddeti önlemek için tek yürek olduklarını, sağlıktaki yanlış uygulamaların bulunduğunu ve buna karşı mücadele edeceklerini söyledi.
Eylem doğrultusunda, Türkiye genelindeki hastanelerde acil servis, diyaliz ile onkoloji birimleri dışında poliklinik hizmeti verilmediğini ifade eden Güzelant, "Dayanışma içinde olacağız. Sağlıkta şiddetin sona ermesi için mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.
Konuşmaların ardından, Yenikapı Sokak Tiyatrosu Grubu tarafından sağlıkta şiddeti hicveden bir tiyatro gösterisi sergilendi.
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde toplanan sağlık çalışanları da, Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sloganlar atarak yürüdü.
Bazı vatandaşlar, sağlık çalışanlarını alkışlarla destekledi.
ANTALYA (A.A) - Gaziantep'te geçen yıl bir hasta yakını tarafından öldürülen Dr. Ersin Arslan, ölümünün birinci yılında Antalya'da da törenle anıldı.
Dr. Ersin Arslan'ı anmak üzere Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde düzenlenen törende konuşan Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Erdoğan Taş, Arslan'ın hayatını kaybetmiş olmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.
Toplum içinde şiddeti alışkanlık haline getirmiş hastalıklı kişiliklerin her yerde ortaya çıkabildiğini söyleyen Taş, sağlığın bütün paydaşlarının ve medyanın, sağlık çalışanları ile vatandaşlar arasında sevgi saygı ikliminin korunmasında hassasiyet göstermesi gerektiğini vurguladı.
Sağlık çalışanlarının hedef haline getirilmemesini isteyen Taş, sağlık çalışanlarının güvenliğinin kendileri için büyük önem arz ettiğini ifade etti.
Taş, -Çalışanlarımızın bu ve benzeri olaylarla karşılaşmaması için elimizden gelen her türlü tedbiri alacağız" dedi.
ŞANLIURFA (A.A) - Gaziantep'te geçen yıl görev yaptığı hastanede hasta yakını tarafından uğradığı bıçaklı saldırı sonucu hayatını kaybeden doktor Ersin Arslan, Şanlıurfa'da meslektaşlarınca anıldı.
Şanlıurfa Tabipler Odasınca, Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplanan sağlık sendikaları üyeleri, Arslan için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.
Grup adına basın açıklamasını okuyan Şanlıurfa Tabipler Odası Genel Sekreteri Ali Suat Erkoç, meslektaşlarının acısını hala yüreklerinde taşıdıklarını söyledi.
"Sağlıkta şiddet" konusunda simge haline gelen Arslan'ı rahmetle andıklarını belirten Erkoç, şunları kaydetti:
"Bizler aradan geçen sürede sağlıkta yaşanan şiddet olaylarının sona ermesi için çalışmalar yaptık. Önerilerimizi başta Sağlık ve Adalet bakanlıkları olmak üzere ilgili kurumlara ilettik. Buna rağmen halen gerekli tedbirlerin alınmadığını görmekteyiz. Hekimler artık her gün yaşadıkları ve duydukları yeni bir şiddet olayı nedeniyle can güvenliklerinin olmadığını düşünmektedirler. Buna rağmen biz hekimler ve sağlık çalışanları olarak görevimizi her zamankinden daha iyi yapmaya çalışıyoruz. Ersin Arslan'ı unutmayacağız, sağlıktaki şiddeti halkımızla beraber sonlandıracağız."
KARABÜK (A.A) - Karabük Tabipler Odası üyeleri, geçen yıl Gaziantep'te hasta yakınları tarafından öldürülen doktor Ersin Arslan'ı anmak ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddete dikkati çekmek amacıyla basın açıklaması yaptı.
Arslan'ın fotoğraflarını taşıyarak Karabük Devlet Hastanesi önünde toplanan grup adına açıklama yapan Karabük Tabipler Odası Başkanı Talat Bayburtluoğlu,
"Her ne sebeple olursa olsun, kimden gelirse gelsin, şiddetin her türlüsüne karşıyız" dedi.
Toplumun her alanında kendini gösteren şiddetin, sağlık çalışanlarının ve sağlık sisteminin sorunu haline geldiğini ifade eden Bayburtluoğlu, "Performans sisteminden vazgeçilmesi gerekir. İşletme ve müşteri mantığından vazgeçilmelidir. Bu ortamda doğal olarak, nitelikli hizmet almak isteyen hastaların ve hasta yakınlarının beklentileri karşılanamadığından şiddet meydana geliyor" diye konuştu.
Gruptakiler, basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde dağıldı.
EDİRNE (A.A) - Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Galip Ekuklu, "Hemen hemen her gün bir meslektaşımız şiddete uğruyor. Bir arkadaşımızı kaybettik, bir başkasını kaybetmeye tahammülümüz yok" dedi.
Ekuklu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl Gaziantep'te görev yaptığı hastanede hasta yakınları tarafından bıçaklanarak öldürülen doktor Ersin Arslan'ı anmak ve taleplerini yeniden gündeme getirmek için bir günlük iş bırakma eylemi yaptıklarını söyledi.
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin artarak devam ettiğini savunan Ekuklu,
"Maalesef sağlıkta şiddetle ilgili çok fazla şey değişmedi. Tersine, şiddet olaylarında artış olduğunu görüyoruz. Hatta dün farklı şehirlerde benzer şiddet olayları yaşandı. Hemen hemen her gün bir meslektaşımız şiddete uğruyor. Bir arkadaşımızı kaybettik, bir başkasını kaybetmeye tahammülümüz yok" diye konuştu.
Ekuklu, iş bırakma eylemlerinin yetkililer tarafından dikkate alınarak gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Eylemimizde sadece poliklinikler hizmet vermiyor. Acil servisler, ameliyathaneler, çocuk sağlığı klinikleri, doğum ve onkoloji servislerinde verilen hizmetler devam ediyor. Halkın mağduriyeti söz konusu değil. Burada sadece poliklinik hizmeti vermiyoruz. Hekim camiası mutsuz olmaya devam ederse nitelikli, kaliteli sağlık hizmeti sunma hakkımız ve şansımız kalmıyor maalesef" ifadelerini kullandı.
Bulut: Sağlıkçılar şiddet yasasının biran önce çıkmasını istiyor
Dr. Bulut, sağlık şehitlerini anma ve sağlıkta şiddete ‘hayır’ demek amacıyla Trabzon’daki sağlık yöneticileri ve doktorların da katılımıyla oda binasında basın toplantısı düzenledi.
Konuşmasına geçen yıl bugün Gaziantep’te bir hasta yakını tarafından uğradığı bıçaklı saldırı sonucu hayatını kaybeden Dr. Ersin Aslan’ı anarak başlayan Bulut, Aslan’ın 30 yaşında mesleğinin zirvesinde gencecik bir bilim adamı olduğuna işaret etti. Arslan'ın öldürülmesinin bir ilk olmadığını, son olacak gibi de görünmediğini kaydeden Bulut, sağlıkta şiddet olaylarını her gün bir yenisinin eklendiğini ve bu durumun çalışanları endişelendirdiğini vurguladı. Sevgi ve hizmet aşkı ile gittikleri görevlerine artık tereddüt ve tedirginlikle geldiklerini ifade eden Bulut, şiddeti, hakaret ve can güvenliklerini konuşur olmaktan çok da mutlu olmadıklarını belirtti.
Yetkililerin bu duruma seyirci kalmamasını istediklerini dile getiren Dr. Bulut, "Bugün sistemimiz öyle bir hal almıştır ki, Takdir-i İlahi unutulmuş, ölüm meleğinin adı hekim olmuştur. 80-90 yaşına gelmiş ve vücudu birçok fonksiyonların kaybetmiş hastalar bile hastaneye yatırıldıktan sonra adeta 15 yaşında gibi geri istenir hale gelmiştir. Hekim her şeyden sorumlu kabul edilmiş, gerekirse haya ilahi yetkileri ortadan kaldırabilir ya da uygulatabilir imajı oluşmuştur. Ancak şiddete uğramak ise mubah hale gelmiştir. Bir doktor kolay yetişmiyor ancak kolay harcanıyor. Unutulmamalıdır ki ilim ve sanat hürmet görmediği yerde durmaz.” dedi.
Bir kişinin yaptığını bütün topluma mal etmediklerinin altını çizen Bulut, dertlerinin insanlara daha kaliteli ve mükemmel hizmet vermek olduğunu söyledi. Bulut, bu hizmetin de güvenli ve huzurlu bir ortamda mümkün olacağına dikkat çekti. Her türlü şiddetin aynı zamanda bir kul hakkı olduğunu hatırlatan Bulut, sağlıkta şiddet yasasının biran önce çıkmasını istediklerini sözlerine ekledi.
İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Kemal Süleyman da şiddete maruz kalan sağlık çalışanlarına her türlü hukuki desteği verdiklerini ifade etti. Başta acil servisler olmak üzere bu tür olayların yaşanabileceği birimlerde gerekli güvenlik tedbirlerini aldıklarını anlatan Süleyman, şiddetin toplumsal bir sorun olduğunun altını çizdi. Her iki tarafından kendilerini birbirlerinin yerine koyarak hareket etmeye davet eden Süleyman, sağlıktaki şiddet olaylarına karşı cezai müeyyidelerin de caydırıcı olması gerektiğine söyledi.
SAĞLIK ÇALIŞANLARI MESLEKTAŞLARI İÇİN İŞ BIRAKTI
İSTANBUL (İHA) - Gaziantep’te bir hasta yakınının saldırısı sonrasında hayatını kaybeden Dr. Ersin Arslan’ın ölümünün 1’nci yılında sağlık çalışanları ülke genelinde ayaklandı. İstanbul’da düzenlenen eyleme iş bırakarak katılan binlerce sağlık çalışanı ‘‘Şiddet Sona Ersin’’ sloganları atarak İl Sağlık Müdürlüğüne yürüdü.
Sağlık çalışanları, Gaziantep'te görev yaptığı hastanede ameliyat ettiği bir hastanın yakını tarafından bıçaklanarak öldürülen Dr. Ersin Arslan'ın ölüm yıldönümünde "Şiddet Sona Ersin" sloganıyla greve gitti. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi önünde toplanan binlerce sağlık çalışanı, şiddeti açtıkları pankart ve attıkları sloganlarla protesto etti.
Hastanede yürüyüş öncesinde açıklama yapan Türk Tabipler Birliği temsilcisi Prof. Dr. Özdemir Aktan, son bir yıl içerisinde sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin arttığını belirterek, “Ersin Arslan’ı unutmayacağız, unutturmayacağız ama sağlıkta şiddeti de unutmayacağız, unutturmayacağız. Son bir yıl içerisinde sağlıkta şiddet artarak devam etti. Günlük hayatımızda neredeyse olağanlaşmaya başladı. Bu, sağlık sistemimizi kökünden etkiliyor, kökünden bozuyor. Bu sağlık sistemi hekim-hasta ilişkisini bozdu” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından hastanede toplanan binlerce sağlık çalışanı, sloganlar atarak yürüyüşe geçti. Millet caddesini trafiğe kapatarak yürüyüşe gecen sağlık çalışanları, ‘‘Şiddet Sona Ersin’’ yazılı dev bir pankart açtı. Sağlık çalışanları açtıkları pankartların yanı sıra sık sık sloganlar atarak şiddete karşı tepki gösterdi.
Uzun süren yürüyüşün ardından İl Sağlık Müdürlüğü önüne gelen sağlık çalışanları burada önce Dr. Ersin Arslan için saygı duruşunda bulundu. Binlerce sağlık çalışanı daha sonra hep birlikte, ‘‘Yiğidim aslanım burada yatıyor’’ türküsünü okudu.
Grup adına basın açıklamasını okuyan İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu, “Tam bir yıl oluyor. Dr. Ersin Arslan Gaziantep’te bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Aradan bir yıl gençti ancak sağlık çalışanları her gün ülkenin dört bir yanında şiddet görmeye devam ediyor. son bir yıl içerisinde genç bir doktor olan Melike Erdem sisteme isyanını kendi canı ile ödedi. Diyarbakır Dicle Hastanesine yoğun bakım hemşiresi Rabia Önal öldüresiye dövüldü. Kaymakam doktor dövüyor. Hastane müdürü sağlık çalışanını kovalıyor. Şiddet bitmek bilmiyor” dedi.
Bu arada eylem sırasında Çevik kuvvet polisleri de İl Sağlık Müdürlüğü önünden geniş güvenlik önlemleri aldı.
Eylem yapılan açıklamanın ardından olaysız bir şekilde son buldu.
ÖLDÜRÜLEN ERSİN DOKTOR İÇİN MESLEKTAŞLARI İŞ BIRAKTI
ADANA (İHA) - Adana’da doktorlar, sağlık görevlilerine yönelik saldırıların devam etmesini protesto etmek için Gaziantep’te öldürülen doktor Ersin Arslan’ın ölüm yıl dönümünde iş bıraktı.
Sağlık çalışanları, hastanelerde görevlilere yönelik şiddet ve Gaziantep’te doktor Ersin Arslan’ın öldürülmesinin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen herhangi bir çözüm üretilemediği gerekçesiyle Balcalı Hastanesi Poliklinikleri önünde bir araya geldi. Sağlık çalışanları, basın açıklaması öncesi şiddetin önlenmesi için hazırladıkları pankart ve dövizleri açıp slogan attı. Hastane bahçesinde bulunan hasta yakınları da doktorların eylemini meraklı gözlerle izledi. Asistan hekimler de eyleme destek vermek için grup halinde poliklinikler önüne geldi.
Adana-Osmaniye Tabip Odası Başkanı doktor Ali İhsan Ökten, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin giderek arttığını savunarak, Sağlık Bakanlığı ve yöneticilerin tehlikeli gidişi sadece seyretmekle yetindiklerini iddia etti.
YALOVA (A.A) - Yalova'da sağlık çalışanları, Gaziantep'te bir hasta yakını tarafından öldürülen doktor Ersin Arslan'ın ölüm yıl dönümünde, bir günlük iş bırakma eylemi yaptı.
Türk Sağlık-Sen Yalova Temsilcisi Mustafa Demirel, Yalova Devlet Hastanesi bahçesinde yaptığı basın açıklamasında, Dr. Ersin Arslan'ın öldürülmesiyle sağlıkta şiddetin cinayete dönüştüğünü söyledi.
Bu cinayetin sağlıkta şiddetin Türkiye'de ulaştığı doruk nokta olduğunu ifade eden Demirel, şöyle konuştu:
"Ölümünün birinci yılında sağlık şehidimizi anmak ve sağlıkta şiddete dikkat çekmek için 17 Nisan'ı yas günü ilan ettik. Sağlık kuruluşlarında bu protestoyu toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla da gerçekleştiriyoruz. Aradan tam bir yıl geçmesine rağmen değişen hiçbir şeyin olmamasını, hastanelerde hamile doktorların tartaklandığı, hemşirelerin saçından sürüklenip, yoğun bakımlık olduğu, 112 çalışanlarının sokaklarda darp edildiği olayların yaşanmasına rağmen çözüm için ciddi bir adım atılmamasına da bu eylemimizle tepki gösteriyoruz. Yaptığımız araştırmalara göre, sağlık çalışanlarının yüzde 62'si şiddet mağduru, 6 ayda Sağlık Bakanlığı'na rapor edilen şiddet vakası sayısı, 3 bin 84. Artık buna bir dur denmesi gerekmiyor mu-"
SAĞLIK ÇALIŞANLARI MERSİN’DE DE İŞ BIRAKTI
MERSİN (İHA) - Doktorlar ve diğer sağlık çalışanları, sağlıkta şiddeti protesto etmek için Mersin’de de iş bıraktı. Mersin Sağlık Hakkı Meclisi üyeleri, bir hasta yakını tarafından öldürülen Dr. Ersin Arslan'ın ölüm yıldönümünde, şiddeti düzenledikleri yürüyüşle protesto etti.
Türkiye genelinde sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti protesto etmek için bir günlük iş bırakan doktorlar ve diğer sağlık çalışanları, Mersin’de sabah saatlerinden itibaren Devlet Hastanesi bahçesinde toplandı. Mersin Sağlık Hakkı Meclisi’ne üye 13 meslek kuruluşunun katıldığı eylemde, acil servis, kanser hastaları, diyaliz hastaları ve yatan hastalar dışında sağlık hizmeti verilmeyeceğinin açıklanmasına karşın, hastanelerde eyleme katılmayan doktor ve diğer sağlık çalışanlarının hizmete devam etmeleri dikkat çekti.
Devlet Hastanesi bahçesinde Dr. Ersin Arslan’ın fotoğrafının yer aldığı, ‘Bu şiddet sona ersin’ yazan pankart açan sağlık çalışanları, sloganlar ve alkışlarla şiddeti protesto ettiler. Burada hastalardan ve yakınlarından da destek isteyen sağlık çalışanları, daha sonra Hastane Caddesi’ne çıkarak, Atatürk Caddesi’ndeki Büyükşehir Belediyesi önüne doğru yürüyüşe geçtiler. Grubun önünü kesen emniyet yetkilileri, sağlık çalışanlarını, trafiği aksatmamaları ve kaldırımdan yürümeleri konusunda uyardı. Bir süre daha caddeden yürümeye devam eden grubu durduran emniyet yetkilileri ile caddeden yürümekte ısrar eden sağlık çalışanları arasında kısa süreli bir tartışma ve itiş kakış yaşandı. Emniyet yetkilileri, tartışmanın ardından caddeden yürümeyi sürdüren grubun önünü 100 metre sonra ikinci kez kesti. Burada devam eden uzun süreli tartışma sırasında sağlık çalışanları oturma eylemi yaparak caddeden yürümelerine izin verilmemesini protesto ettiler. Yapılan pazarlıkların ardından polis, sağlık çalışanlarına 3’erli sıra halinde trafiği aksatmadan yürümelerine izin verdi. Yol boyunca sloganlar, alkışlar ve düdük çalarak yürüyen sağlık çalışanlarına, caddedeki bazı vatandaşlar da alkışlar ve kornalarla destek verdi.
Büyükşehir Belediyesi önünde grup adına açıklamayı Mersin Tabip Odası Başkanı Galip Kırıcı yaptı. Dr. Kırıcı, Gaziantep’te bir hasta yakını tarafından bir yıl önce bugün bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülen Dr. Ersin Arslan’ın ölüm yıldönümünde, sağlıkta şiddete, şiddeti doğuran ve besleyen sağlık sistemine karşı mücadele için grevde olduklarını söyledi. Dr. Ersin Arslan’ın katledilmesinin üzerinden bir yıl geçtiğini, ancak sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin her gün ülkenin dört bir yanında devam ettiğini belirten Kırıcı, sağlık çalışanlarını, hasta ve hasta yakınlarıyla karşı karşıya getiren akıl dışı bir sağlık sistemi olduğunu öne sürdü. Performans uygulamasından mesai saatlerine, özel sektörde güvencesiz çalışmadan katkı-katılım paylarına kadar bozuk bir sağlık sistemi olduğunu kaydeden Kırıcı, “Böyle sağlık sistemi olmaz. Bu şartlarda, iyi hekimlik, diş hekimliği, hemşirelik, ebelik, teknisyenlik yapılmaz. Nitelikli sağlık hizmeti verilmez. Üzgünüz, kırgınız” dedi.
Yol yakınken Sağlıkta Dönüşüm Programı’ndan vazgeçilmesini isteyen ve halkı, mücadelelerine destek vermeye çağıran Kırıcı, taleplerinin yerine getirilmesi için daha etkili eylemlerle ve daha kararlı bir şekilde mücadeleyi sürdüreceklerini sözlerine ekledi.
Açıklamanın ardından sağlık çalışanları olaysız dağıldı.
KIRŞEHİR’DE DOKTORLAR İŞ BIRAKMADI
KIRŞEHİR (İHA) - Kırşehir’de görev yapan doktorlar, sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti protesto etmek için Türkiye genelinde birçok ilde gerçekleştirilen bir günlük iş bırakma eylemine destek vermedi.
Kırşehir Tabipler Odası Başkanı Şaban Yüksel, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, eylem kararı alamadıklarını ifade etti.
Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki doktorlar ve sağlık görevlileri zamanında işlerine başladı. Eylemden habersiz hastalar da sabah erken saatlerden itibaren hastaneye geldi. Tedavilerinin yapıldığını ve hiçbir grevin söz konusu olmadığı belirten vatandaşlar, hizmetlerden memnun oldukların dile getirdi.
YOZGAT’TA DEVLET HASTANESİNDEKİ DOKTORLARIN EYLEM YAPMASI ÖZEL HASTANELERİN İŞİNİ ARTIRDI
YOZGAT (İHA) - Yozgat’ta devlet hastanesinde görevli doktorların eylem yapması, özel hastanenin işlerini artırdı.
Yozgat Devlet Hastanesi'nde görevli doktorların bir günlük iş bırakması üzerine hastalar Yozgat’ta tek özel hastanesi olan Özel Şifa Hastanesi'ne akın etti. Hastalar, devlet hastanesindeki doktorların eylem yapması dolayısıyla muayene olamadıkları için kendilerinin özel hastaneye gelip muayene olmak için sıra aldıklarını söyledi.
Özel Şifa Hastanesi Başhekimi Dr Hulusi Söğütlü, bugün normalde olması gerekenden daha yoğunluk yaşadıklarını belirterek, “Bugün diğer hastanelerden eylem yapıldığı için hastalar mağdur oldu, biz de hastane olarak hastaların mağdur olmaması için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.
MUĞLA (A.A) - Bodrum Devlet Hastanesinde görevli bir grup doktor ve sağlık çalışanı, meslektaşlarına uygulanan şiddeti protesto etmek için iş bırakma eylemi yaptı.
Bodrum Devlet Hastanesi bahçesinde toplanan bir grup doktor ve sağlık çalışanı, geçtiğimiz yıl Gaziantep'te uğradığı saldırı sonucu ölen Dr. Ersin Arslan'ın ölümünün yıl dönümünde meslektaşını andı, sağlık çalışanlarına uygulanan şiddeti protesto etmek için acil durumlar haricinde hastalara bakmadı.
Grup adına basın açıklamasını okuyan Bodrum Devlet Hastanesinde kardiyoloji uzmanı olarak görev yapan Dr. Fikret Mert Acar, Dr. Ersin Arslan'ın ölüm yıl dönümünde sağlıkta şiddete karşı grevde olduklarını söyledi.
Acar, acil hastalar, kanser hastaları ve diyaliz hastaları ile yatan hastalar dışında sağlık hizmeti sunmayacaklarını belirterek, şöyle konuştu:
"Sağlık sisteminde yanlışlıklara 'dur' demek ve sağlık emekçilerinin sorunlarına dikkat çekmeyi amaçlıyoruz. 1 yıl önce Dr. Ersin Arslan Gaziantep'te hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Sağlık çalışanları her gün ülkenin dört bir yanında şiddet görmeye devam ediyor. Bazı hemşireler ve sağlık çalışanları dövüldü. Kaymakamın dövdüğü doktor, hastane müdürünün kovaladığı sağlık çalışanı, emniyet güçleri ve başhekimlerin saldırısı, hasta ve hasta yakınlarının yerlerde tekmelediği hamile doktor... Bugün acil hastalar, diyaliz hastaları ile yatan hastalar dışında sağlık hizmetleri sunmuyoruz. Amacımız sağlık emekçilerinin sorunlarına dikkat çekmek."
Grevden haberi olmayan bazı hasta yakınları ise tepki göstererek, hastalarıyla ilgilenilmesini istedi. Bazı hastalar ise sağlık çalışanlarına destek vererek, şiddetin bir an önce durması gerektiğini vurguladı.
BİLECİK (A.A) - Gaziantep'te geçen yıl hasta yakını tarafından uğradığı bıçaklı saldırı sonucu hayatını kaybeden Dr. Ersin Arslan, meslektaşları tarafından anıldı.
Bilecik Tabipler Odası Başkanı Dr. Ethem Dağlı, Bilecik Devlet Hastanesi önünde yönetim kurulu ile sağlık sendikaları üyeleriyle, Dr. Arslan için 1 dakikalık saygı duruşunun ardından yaptığı açıklamada, meslektaşlarının acısını hala yüreklerinde taşıdıklarını bildirdi.
Dr. Arslan'ın ölümünden sonra sağlıkta yaşanan şiddetin hız kesmediğini savunan Dr. Dağlı, şöyle konuştu:
"Hekimler artık her gün yaşadıkları ve duydukları yeni bir şiddet olayı nedeniyle can güvenliklerinin olmadığını düşünmektedirler. Oluşturulan bu yeni sağlık sistemi hekim ve sağlık çalışanları ile hasta ve hasta yakınlarını karşı karşıya getirmiştir. Bu geçen bir yılda şiddeti sonlandırıcı hiçbir somut adım atılmamıştır. Sağlık sistemi sağlık çalışanları için yakıcı sorunlar içeriyor. Hekimler performans baskısı altında, esnek mesaiye dayanan daha fazla iş yükü altında çalışmaya zorlanıyor. Sağlıkta yaşanan sorunlar nedeniyle yeterli sağlık hizmeti alamayan vatandaş bunu sağlık çalışanları ve hekimlere şiddet olarak yansıtıyor. Mesleğinin değersizleştirilmesi karşısında bunalan hekimler mutsuz, umutsuz ve gelecek kaygısı içindedir. 17 Nisandan sonra da, angarya çalışmaya, performans baskısına ve emekliliğe yansımayan ücretlendirme biçimine, sağlık hizmetlerine ulaşımı engelleyen katkı ve katılım paylarına, iş ve işyeri güvencesi olmadan çalışmaya itiraza devam edeceğiz. Dr. Ersin Arslan'ı unutmayacağız, sağlıktaki şiddeti halkımızla beraber sonlandıracağız. "
Sağlıkta yaşanan şiddet olaylarının artmasının ardından harekete geçen Türk Tabipler Birliği ve sağlık sendikalarının çağrısıyla gerçekleşen 17 Nisan grevine, İzmir Sağlık Çalışanları Platformu da destek verdi. Sabah saatlerinde Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplanan sağlık çalışanları, sağlıkta şiddetin sona erdirilmesi için gereken önlemlerin alınmasını istedi.
Hastane başhekimlik girişinden poliklinik önüne kadar alkışlarla yürüyen İzmir Sağlık Çalışanları Platformu üyeleri adına konuşan Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Yürütme Konseyi (MYK) Üyesi Dr. Fatih Sürenkök, 14 acil talebin yerine getirilmesini beklediklerini kaydederek, "Biz TTB olarak önce meclise sesleniyoruz. TBMM’den bir an önce TTB’nin vermiş olduğu yasa tasarısının çıkarılmasını istiyoruz. Yöneticilere sesleniyoruz; mobbing uygulamalarınızla gerekçesiz ve isteksiz atamalarınız ve yer değiştirmelerinizle sağlık çalışanlarını huzursuz etmeyin" diye konuştu.
Hasta yakınlarına ve sağlık çalışanlarına da da seslenen TTB MYK Üyesi Dr. Fatih Sürenkök, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Biz sizin hemşire teyzeniz, doktor amcanız, kardeşiniziz. Sağlık sistemine yönelik öfkenizi, bizden çıkarmayın. Sağlık çalışanlarına sesleniyoruz; artık bir araya gelme, odalarda, meslek odalarında, sendikalarda bir araya gelme günüdür. Sağlıkta yıkım politikasına karşı bir araya gelme günüdür. Ersin’i kaybettik ama haklarımızı kaybetmeyelim.”
KOCAELİ (İHA) - Kocaeli'de doktorlar ve sağlık çalışanları, geçen yıl bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülen Dr. Ersin Arslan'ın ölüm yıldönümünde grev yapmak istedi ancak, kurdukları çadır hastanenin özel güvenlik görevlileri tarafından kaldırıldı.
Türk Tabipleri Birliği ve diğer meslek örgütlerinin katılımı ile yapılan eylemde, bugün acil servis hastaları, diyaliz hastaları ve kanser hastaları dışında sağlık hizmeti verilmeyeceği açıklandı. Sabah saatlerinde Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi önünde toplanan Kocaeli Tabip Odası ve Sağlık Emekçileri Sendikası üyesi bir grup, hastane önüne çadır kurmak istedi. Ancak özel güvenlik görevlileri buna müsaade etmeyince, yaşanan tartışmalara rağmen iki kez kurulan çadır kaldırıldı. Kısa süreli arbedeler de, araya girenler tarafından büyümeden önlendi. Yapılan basın açıklamasında ise, vatandaşlara destek olmak amacıyla hastanelere gelmeyin çağrısında bulunuldu. Yapılan açıklamanın ardından grup, olaysız bir şekilde dağıldı.
Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Kayhan Pala, hastane önünde toplanan grup adına yaptığı açıklamada, Dr. Arslan'ın ölümünün üzerinden bir yıl geçtiğini hatırlattı.
Şiddeti doğuran nedenleri bilimsel bir izdüşümle ele alarak sorunları çözme konusunda kararlılıklarını sürdüreceklerini belirten Pala, şöyle konuştu:
"Geçen yıl acil servislere başvuru sayısı 89 milyon civarındaydı. Dünyada kendi nüfusundan daha fazla acil başvurusu olan tek ülke, Türkiye'dir. Ülkemizde yurttaşlarımız yılda ortalama 9 defa doktora gidiyor. Avrupa Birliği (AB) ortalaması ise 6 kez. Avrupa'nın nüfusu bizden çok daha yaşlı olduğu halde yılda daha az sayıda doktora gidiyor. Bizde insanları acile zorlayan sistemleri analiz etmeliyiz. Başka Ersinler ölmesin, meslektaşlarımız her gün şiddet görmesin istiyorsak direnmeliyiz. 112 acil sistemini çağırıp gelenleri darbeden bir yapı var. Böyle bir sağlık sistemi olabilir mi- Bu sistemi yok etmek, sağlıkta şiddeti sona erdirmek için elimizden geldiğince sonuna kadar çalışacağız."
Daha sonra, yerleşkeden metro aracına binerek Şehreküstü İstasyonu'nda inen grup, buradan Bursa Devlet Hastanesi'ne kadar yürüdü.
KARS (İHA) - Kars’ta geçen yıl bir doktorun hasta yakını tarafından öldürülmesini protesto eden doktorlar iş bıraktı.
Kars’ta Devlet Hastanesi’ne gelen çok sayıda hasta, doktorların iş bıraktığını öğrenince geriye dönmek zorunda kaldı. Bazı hastalar ise acil servise geçerek orada muayene oldu. Sağlıkta şiddetin önüne geçilemediğini ileri süren sağlık çalışanları, Gaziantep'te Dr. Ersin Arslan'ın bir hasta yakını tarafından öldürülmesinin yıl dönümünde iş bıraktı. Kars Devlet Hastanesi’nde doktorların iş bırakmasına bazı vatandaşlar ise tepki gösterdi.
Sarıkamış’tan Kars’a muayene olmak için gelen bir vatandaş muayene olmadan geri dönerken, doktorların iş bırakmasına tepki göstererek herkesin birbirine saygılı olması gerektiğini ve bir kişiye kızarak yüzlerce insanın mağdur edilmemesi gerektiğini belirtti.
Kars Devlet Hastanesi yetkilileri ise polikliniklerde muayene yapılmadığını ancak isteyen hastaların acil serviste muayene edilebileceğini kaydettiler.
Kars’ta doktorların iş bırakmasıyla birlikte polikliniklerin önü boş kaldı.
MUŞ (İHA) – Muş’un Bulanık Devlet Hastanesi çalışanları da bugün iş bıraktılar.
Hastane önünde bir açıklama yapan Sağlık ve Sosyal Sağlık Hizmetleri Sendikası (SES) Başkanı Asım Yılmaz, bugünün genç meslektaşları Dr. Ersin Arslan’ın bir hastasının yakını tarafında öldürüldüğü gün olduğunu hatırlattı. Arslan, “Meslektaşımızın acısını hala yüreğimizde taşıyoruz. Bulanık Devlet Hastanesi’nde çalışan doktorlar ve personeller olarak bu gün grevdeyiz. Meslektaşımızın ölümünden sonra da sağlıkta yaşanan şiddet hız kesmedi. Hekimler artık her gün yaşadıkları ve duydukları yeni bir şiddet olayı nedeniyle can güvenliklerinin olmadığını düşünmektedirler” dedi.
SAKARYA (İHA) - Sakarya Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Dr. Ünal Küçükyılmaz geçtiğimiz yıl Gaziantep’te bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülen Dr. Ersin Arslan’ın yıldönümünde yayınladığı mesajında yapılacak hiçbir şeyin Ersin Arslan’ı geri getiremeyeceğini belirterek, “Bütün meslektaşlarımız görevlerinin başlarında dün olduğu gibi bugün de 365 gün 6 saatin her saniyesinde cansiperane çalışmaya devam etmektedirler” dedi.
Gaziantep’te bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülen Dr. Ersin Arslan’ın ölümünün birinci yıldönümünde bir açıklama yapan Sakarya Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Dr. Ünal Küçükyılmaz, “Bir sene önce çok acı bir olayla sarsıldık. Genç meslektaşımız Dr. Ersin Arslan, bir hastasının yakını tarafından öldürüldü! Hayat kurtarmaya, insanların sağlığına kavuşmasına çaba gösteren sağlık camiası başta olmak üzere tüm Türkiye büyük bir şok yaşadı. Daha öncesinde karşılaştığımız, iki sene öncesinde Bakanlığımız tarafından başlatılan ‘Sağlıkta Şiddete Sıfır Tolerans’ sloganıyla dikkat çekmeye çalıştığımız sağlık çalışanlarına yönelik şiddet konusunda böyle elim bir olayla sarsıldık.
Yapılacak hiçbir şeyin şehidimizi geri getirmesi mümkün değil. Anısını yaşatmak üzere acı olayın yaşandığı hastaneye kardeşimizin ismi verildi. Gönlümüz isterdi ki böyle bir şey yaşanmasın, ama en azından adının ve anısının yaşatılması sağlanmış oldu. Şunu da ifade etmeliyim ki bütün meslektaşlarımız görevlerinin başlarında dün olduğu gibi bugün de 365 gün 6 saatin her saniyesinde cansiperane çalışmaya devam etmektedirler” dedi.
Aradan bir sene geçtiğini kaydeden Küçükyılmaz, “Sağlıkta şiddetin önlenmesi için çabalarımız hep beraber devam etti. Bu üzücü olayın kamuoyundaki yansımasının da etkisiyle toplumsal bilinçlenmenin artması, sağlıkta şiddetin azalması noktasında aşama kaydetmeye hep beraber gayret ediyoruz. Her vatandaşımızın biz sağlık çalışanlarını ne kadar sevdiğini çok iyi bildiğimizi, bizlerin de vatandaşlarımızı ne kadar çok sevdiğimizi ve onların sağlığı için çok gayret ettiğimizi bir kere daha ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.
ÇANAKKALE (İHA) - Doktor Ersin Arslan’ın hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülmesinin birinci yıl dönümünde Çanakkale'de sağlık çalışanları bir günlük iş bırakma eylemi yaptı.
Yaklaşık 30 doktor hastane önünde basın açıklaması yaparken, bazı doktorlar poliklinik hizmetlerini sürdürdü.
Sabah saatlerinde Çanakkale Devlet Hastanesi çalışanı yaklaşık 30 kişi hastane bahçesinde eylem yaptı. Sağlık çalışanları, poliklinik binası önünde, Gaziantep'te bıçaklanarak öldürülen Dr. Ersin Arslan için bir dakika saygı duruşunda bulundu. Çanakkale Tabip Odası adına açıklama yapan Dr. Naci Hasanefendi, “Dr. Ersin Arslan'ın Gaziantep’te bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülmesinin ardından bir yıl geçti, ancak sağlık çalışanları her gün ülkenin dört bir yanında dayak yemeğe devam ediyorlar. Son birkaç yıl içinde genç bir sağlık çalışanı sisteme isyanını kendi canıyla ödedi. Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde yoğun bakım hemşiresi Rabiha Önal öldüresiye dövüldü. Kaymakamın dövdüğü doktor, hastane müdürünün kovaladığı sağlık çalışanı... Daha da ürkütücü olan şiddetin yaygınlaşmasıdır. Artan şiddet hekim-hasta ilişkisini bozmakta, sağlık hizmetinin verilmesini kesintiye uğratmaktadır. Tüm sağlık çalışanlarının gelecekle ilgili beklentilerini azaltmakta ve çalışma heveslerini yok etmektedir. Gittikçe ağırlaşan iş yükü ve angarya, kuralsız ve baskı altında çalıştırılma var. Bugün öldürülen meslektaşımız Dr. Ersin Arslan’ı anıp, Türkiye’de sağlık alanındaki şiddeti, bunun sebeplerini ve çözüm yollarınızı tartışacağımızdan dolayı acil hastalar, kanser hastaları, diyaliz hastaları ve yatan hastalar dışında sağlık hizmeti vermeyeceğiz” diye konuştu.
Doktorların eylemi sürerken, poliklinik hizmetlerinin devam etmesi dikkati çekti. Bazı doktorlar hasta muayenelerini ara vermeden sürdürdü.
Kırklareli Devlet Hastanesi bahçesinde toplanan sağlık çalışanları ve vatandaşlar, doktor Ersin Arslan için saygı duruşunda bulundu.
Kırklareli Tabip Odası Başkanı Dr. Halil Muhacir, burada yaptığı açıklamada, sağlık çalışanlarına yönelik şiddete dikkati çekmek için iş bırakma eylemi yaptıklarını hatırlatarak, sağlık çalışanlarının her gün şiddet gördüğünü savundu.
Doktorla hasta yakınlarını karşı karşıya getiren bir sisteme karşı olduklarını anlatarak, sağlık sistemindeki yanlışlıklara "dur" denilmesi gerektiğini belirten Muhacir, "Tüm bunlar 'Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın sonuçlarıdır. Bu programın kimseye yararı olmadığı açığa çıkmıştır, yol yakınken bundan vazgeçilmelidir. Taleplerimizin yerine getirilmesi için daha etkili eylemlerle ve daha kararlı bir şekilde mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.
DR. ERSİN ARSLAN ÖLÜM YILDÖNÜMÜNDE ANILDI
İSTANBUL (İHA) - Sağlık çalışanları, geçtiğimiz yıl Gaziantep’te görev yaptığı hastanede uğradığı saldırıcı sonucu hayatını kaybeden Dr. Ersin Arslan’ı ölümünün birinci yılında andı.
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp fakültesi doktorları ve sağlık çalışanları, geçtiğimiz yıl Gaziantep’te görev yaptığı hastanede uğradığı saldırıcı sonucu hayatını kaybeden Dr. Ersin Arslan’ı ölümünün birinci yılında andı. Kemal Atay Amfisinde gerçekleşen anmaya İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof.Dr. Taner Gören, Türk Tabipler Birliği Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan doktorlar ve sağlık çalışanları katıldı.
Doktorlar ve katılımcılar Dr. Ersin Arslan için bir dakikalık saygı duruşunda bulunduktan sonra Arslan’ın fotoğraflarından oluşan bir sinevizyon gösterisi yapıldı. İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof.Dr. Taner Gören, toplumdaki şiddetin 4’te 1’inin doktor ve sağlık çalışanlarına yönelik olduğunu söyledi. Son 10 yılda sağlıkta yapılan değişimin şiddeti de beraberinde getirdiğini belirten Gören, "Daha öncede benzer saldırılarla birçok doktor arkadaşımız hayatını kaybetti. Son 10 yılda vatandaşın iyiliği için yapıldığı söylenen değişimde ön plana çıkan sağlıktaki şiddet oldu. Şiddetin şuanda geldiği nokta sağlıkta olağan üstü hal ilan etmeyi gerektirecek bir durumdur’’ dedi.
Türk Tabipler Birliği Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan ise "Ersin Arslan’ın ölümünün üzerinden bir yıl geçti. Ancak bu bir yıllık süre içinde sağlıkta şiddetin yine arttığını görüyoruz. Yine bu bir yıl içinde de yöneticilerin bu konuda bir adım atmadığını da görüyoruz. Bu konuyla ilgili mecliste bir komisyon kurulmasını talep ettik. Önce bu reddedildi. Ancak Ersin Arslan öldürülünce komisyon kuruldu. Ama bir yıldır komisyon defalarca yapılan görüşmelere rağmen tek bir adım atmadı ve bir rapor çıkartmadı. Artan şiddeti görmezden geldi. Sağlık bakanlığı ile de defalarca görüştük ancak onlardan da bu konuda hiç bir adım gelmedi" şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından anma töreni son buldu.
AYDIN’DA HEKİMLER İŞ BIRAKTI
AYDIN (İHA) - Türkiye genelinde sağlıkta şiddet ve sorunlara dikkat çekmek için gerçekleşen eylem kapsamında Aydın’da da hekimler ve sağlık çalışanları iş bıraktı. Uyarılara dikkate alan vatandaşın hastaneye gelmemesi nedeniyle her hangi bir yoğunluk yaşanmadı.
Aydın Tabip Odası tarafından 17 Nisan 2012’de Gaziantep'te hasta yakınları tarafından öldürülen Dr. Ersin Arslan'ı anmak, sağlık çalışanlarına yönelik şiddete ve sorunlara dikkati çekmek amacıyla düzenlenen görev etkinliği kapsamında Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde hekimler ve sağlık çalışanları 1 günlüğüne iş bıraktı. Poliklinikler önünde gerçekleşen eyleme Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Eralp Atay, SES Aydın Şube Başkanı Eyüp Curun, hekimler ve sağlık çalışanları katıldı.
ADÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi poliklinikler girişimde gerçekleşen görev etkinliğinde SES Şube Başkanı Curun tarafından son dönemde şiddet mağduru olan hekim ve sağlık çalışanlarının isimleri okundu. Ellerindeki pankart ve Dr. Ersin Erslan’ın resimleriyle etkinliğe katılan sağlık çalışanları alkışlarla şiddet olaylarını protesto etti.
Dr. Ersin Arslan’ın öldürülüşünün 1 yıl dönümünde bir görev etkinliği gerçekleştirdiklerini ifade eden Dr. Eralp Atay, geçen 1 yıl içerisinde Aydın Tabip Odası da dahil olmak üzere şiddetle ilgili bir çok çalışma ve panel yapıldığını söyledi. TBMM’de Saplıkta Şiddeti Araştırma Komisyonu kurulduğunu anımsatan Atay, “Komisyon kurumasına rağmen halen raporunu hazırlayamadı. Ülkemizin dört bir yanında şiddet olayları devam ediyor. Hastane ayrımı yapmadan, cinsiyet ayrımı yapmadan şiddet olayları sürüyor. Bunun temel nedenlerinden bir tanesi uygulanan sağlık politikalarıdır. Sağlıkta Dönüşüm Programıyla gerçekleşen para ve puana dayalı sistem, dayanışmayı ortadan kaldıran bir sistemi öngörüyor. Mesleği ve sağlık çalışanlarını itibarsız duruma düşürmek isteyen bir sisteme karşı bugün bu görev etkinliğini gerçekleştiriyoruz. Tıp Fakültemizde bu etkinliği yaptık. Asistanımız, hemşiremiz, uzman doktorumuz ve öğretim üyelerimizden yoğun bir katılım var. Hastanenin tamamında polikliniklerde hasta bakılmıyor. Acil, yoğun bakı, kanser ve diyaliz hastaları mağdur olmamaları için bakılıyor. Biz gerçekten bu sağlık sistemimizin ne halkımıza, ne hekimlerimize ne de sağlık çalışanlarımıza yararlı olmadığı kanısındayız. Vatandaşlarımızın da gün geçtikçe sağlıkta ödedikleri katlı ve ilave ücret parası artmaktadır. Bunun nedeni de uygulanan sağlık politikalarıdır. Sağlıkta yaşanan olumsuzlukların nedeni biz hekimler ve sağlık çalışanları değil; sağlık politikaları ve onun uygulayıcılarıdır” dedi.
Gerçekleşen görev etkinliğinin aynı ortamda çalışmasına rağmen birbirini tanımayan hekimlerin kaynaşmasına da fırsat sağladığına işaret eden Atay, şunları söyledi: “Hekimlerimiz bugün çalışmıyor. Hastane önündeki alanda hep birlikte sohbet ediyor ve dertleşiyoruz. Aynı hastane içerisinde birbirini görmeyen hekimlerimiz burada birbirlerini görüp dertleşme, sohbet etme ve sorunlarını paylaşma imkanı da buldular. Gerçekten hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımız çok yoğun, özverili ve fedakarca çalışıyorlar. 7 gün 24 saat hizmet veriyorlar. Sağlık hizmeti kesintisiz devam eden bir hizmet. Ama ne yazık ki emeklilikte dahil olmak üzere biz hekimler ve sağlık çalışanları bunun karşılığını alamadığımızı düşünüyoruz”
HASTALAR UYARILARI DİKKATE ALDI
Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Eralp Atay tarafından yapılan açıklamanın ardından görev yerlerine gitmeyen sağlık çalışanları, hastane bahçesinde hazırlanan alanda oturdu. Çay içip sohbet eden sağlık çalışanlarını, hasta ve hasta yakınları meraklı gözlerle izledi. Birkaç gündür basın yer alan uyarıları dikkate alan hastaların hastaneye gelmemesi nedeniyle hastanede her hangi bir yoğunluk yaşanmadı.
İş bırakma eyleminden habersiz olarak hastaneye gelen hastaların tedavileri ise mağdur olmamaları müracaat etikleri polikliniklerde yapıldı. Aydın’da ADÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi dışındaki diğer hastanelerde iş bırakma eylemi gerçekleşmediği öğrenildi.
DOKTORLARIN BAZILARI EYLEM YAPARKEN, BAZI DOKTORLAR POLİKLİNİK HİZMETLERİNDE
ÇANAKKALE (İHA) - Doktor Ersin Arslan’ın hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülmesinin birinci yıl dönümünde Çanakkale'de sağlık çalışanları bir günlük iş bırakma eylemi yaptı.
Yaklaşık 30 doktor hastane önünde basın açıklaması yaparken, bazı doktorlar poliklinik hizmetlerini sürdürdü.
Sabah saatlerinde Çanakkale Devlet Hastanesi çalışanı yaklaşık 30 kişi hastane bahçesinde eylem yaptı. Sağlık çalışanları, poliklinik binası önünde, Gaziantep'te bıçaklanarak öldürülen Dr. Ersin Arslan için bir dakika saygı duruşunda bulundu. Çanakkale Tabip Odası adına açıklama yapan Dr. Naci Hasanefendi, “Dr. Ersin Arslan'ın Gaziantep’te bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülmesinin ardından bir yıl geçti, ancak sağlık çalışanları her gün ülkenin dört bir yanında dayak yemeğe devam ediyorlar. Son birkaç yıl içinde genç bir sağlık çalışanı sisteme isyanını kendi canıyla ödedi. Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde yoğun bakım hemşiresi Rabiha Önal öldüresiye dövüldü. Kaymakamın dövdüğü doktor, hastane müdürünün kovaladığı sağlık çalışanı... Daha da ürkütücü olan şiddetin yaygınlaşmasıdır. Artan şiddet hekim-hasta ilişkisini bozmakta, sağlık hizmetinin verilmesini kesintiye uğratmaktadır. Tüm sağlık çalışanlarının gelecekle ilgili beklentilerini azaltmakta ve çalışma heveslerini yok etmektedir. Gittikçe ağırlaşan iş yükü ve angarya, kuralsız ve baskı altında çalıştırılma var. Bugün öldürülen meslektaşımız Dr. Ersin Arslan’ı anıp, Türkiye’de sağlık alanındaki şiddeti, bunun sebeplerini ve çözüm yollarınızı tartışacağımızdan dolayı acil hastalar, kanser hastaları, diyaliz hastaları ve yatan hastalar dışında sağlık hizmeti vermeyeceğiz” diye konuştu.
Doktorların eylemi sürerken, poliklinik hizmetlerinin devam etmesi dikkati çekti. Bazı doktorlar hasta muayenelerini ara vermeden sürdürdü.
GAZİANTEP'TE ÖLDÜRÜLEN DOKTOR NEVŞEHİR’DE ANILDI
NEVŞEHİR (İHA) - Nevşehir İ.Şevki Atasagun Devlet Hastanesi’nde çalışan Türkiye Kamu Sen’e bağlı Türk Sağlık-Sen üyesi sağlık çalışanları ve bir grup hekim, Gaziantep’te geçen yıl hasta yakını tarafından uğradığı bıçaklı saldırı sonucu hayatını kaybeden Dr. Ersin Arslan için bir araya geldi. Poliklinikler önünde Dr. Ersin Arslan için saygı duruşunda bulunan sağlık çalışanları, alkışlarla hastanelerdeki şiddet olaylarına tepki gösterdi.
Burada sağlık çalışanları adına bir açıklama yapan Türk Sağlık Sen Nevşehir Şube Başkanı Turgay Çetin, Dr. Arslan cinayetinin sağlıkta şiddetin Türkiye'de ulaştığı doruk nokta olduğunu kaydetti. Ölümün birinci yılında sağlık şehidi Dr. Arslan’ı anmak ve sağlıkta şiddete dikkat çekmek için 17 Nisan’ı Yas Günü İlan ettiklerini ifade eden Çetin, “Aradan tam bir yıl geçmesine rağmen değişen hiçbir şeyin olmamasına, hastanelerde hamile doktorların tartaklandığı, hemşirelerin saçından sürüklenip yoğun bakımlık olduğu, 112 çalışanlarının sokaklarda darp edildiği olayların yaşanmasına rağmen çözüm için ciddi bir adım atılmamasına bu eylemimizle tepki gösteriyoruz” diye konuştu.
Yapılan araştırmalara göre göre sağlık çalışanlarının yüzde 62'sinin şiddet mağduru olduğunu ve 6 ayda Sağlık Bakanlığına rapor edilen şiddet vakası sayısının 3 bin 84 olduğunu kaydeden Çetin, çözüm geciktikçe şiddetin arttığını vurgulayarak, “Hastaneleri donatan kameralar sadece medyada şiddetin seyrini sağlıyor. Etkin ve caydırıcı önlemler her nedense bir türlü alınmıyor. Artık sağlık çalışanları güvenli bir iş yeri, hayatından endişe etmeden, şiddete uğrama korkusu yaşamadan hizmet üretmek istiyor. 17 Nisan’da yas günümüzde sağlıkta şiddetin önüne geçilmesi için yaptığımız bu çağrı mutlaka dikkate alınmalıdır. Acil olarak caydırıcı tedbirler alınmalıdır. Bunlar arasında da ilk yapılacak düzenleme, Türk Ceza Kanunu’nda gerekli değişikliklerin yapılarak sağlıkta şiddetin cezasını artırmaktır” diye konuştu.
Nevşehir İ.Şevki Atasagun Devlet Hastanesi’nde görev yapan doktorlar adına konuşan Dr. Ayhan Ceran ise, Dr. Ersin Arslan’ı ölümünün 1. yıl dönümünde andıklarını belirterek, Arslan’ın ölümünün ardından sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin her geçen gün arttığını söyledi.
Sağlıkta şiddetsiz günün geçmediğini ve son 9 ayda 7 bin 773 sağlık çalışanının şiddete maruz kaldığını ifade eden Dr. Ceran, her ay yapılan 200 şiddet başvurusunun olayın boyutunu gözler önüne serdiğini ifade etti.
Genç yaşta kaybedilen Ersin Arslan’ın ölümünün sağlık çalışanlarının üzerinde büyük bir infial oluşturduğunu kaydeden Dr. Ceran, mevcut şartlar altında iyi bir hekimlik, iyi bir hemşirelik ve iyi bir sağlık teknisyenliği yapılamadığını ifade ederek, “Bizler mesleğimizi güven içinde, şiddet korkusu yaşamadan, gelecek endişesi duymadan korkusuzca ve bağımsız bir şekilde yapmak istiyoruz. Biz sağlık çalışanlarının yeni bir Ersin Arslan'ın ölümünü kaldıracak duygu durumumuz yok” dedi.