Medimagazin logo

Tıp fakültesi en fazla 9 yılda bitecek!

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.
Tıp fakültesi en fazla 9 yılda bitecek!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Öğrenciler, bir yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırılmadığına bakılmaksızın öğrenim süresi iki yıl olan önlisans programlarını azami 4 yıl, öğrenim süresi 4 yıl olan lisans programlarını azami 7 yıl, öğrenim süresi 5 yıl olan lisans programlarını azami 8 yıl, öğrenim süresi 6 yıl olan lisans programlarını azami 9 yıl içinde tamamlamak zorunda olacak.

Hazırlık eğitim süresi azami iki yıl olacak. Azami süreler içerisinde katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmemesi ile kayıt yenilenmemesi nedeniyle öğrencilerin ilişikleri kesilmeyecek.
Öğretim dili tamamen Türkçe olan programlarda mesleki yabancı dil dersleri dışında zorunlu yabancı dil eğitimi verilemeyecek, ancak isteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfı eğitimi verilebilecek. Öğretim dili tamamen veya kısmen yabancı dil olan programların hazırlık sınıfını iki yıl içinde başarı ile tamamlayamayan öğrencilerin programdan ilişiği kesilecek. Öğretim dili tamamen veya kısmen yabancı dil olan programların hazırlık sınıfından ilişiği kesilen öğrenciler kendi yükseköğretim kurumlarında öğretim dili Türkçe olan eşdeğer bir programa kayıt yaptırabilecek. Ayrıca, bu öğrenciler kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumunda eşdeğer program bulunmaması halinde talep etmeleri durumunda, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından bir defaya mahsus olmak üzere kayıt yaptırdığı yıl itibarıyla, öğrencinin üniversiteye giriş puanının, yerleştirileceği programa kayıt yaptırmak için aranan taban puanından düşük olmaması şartıyla öğretim dili Türkçe olan programlardan birine merkezi olarak yerleştirilebilecek.

Ancak bu süreler sonunda kayıtlı olduğu öğretim kurumundan mezun olabilmek için son sınıf öğrencilerine, başarısız oldukları bütün dersler için iki ek sınav hakkı verilecek.

Bu sınavlar sonunda başarısız ders sayısını beş derse indirenlere bu beş ders için üç yarıyıl, ek sınavları almadan beş derse kadar başarısız olan öğrencilere dört yarıyıl; bir dersten başarısız olanlara ise öğrencilik hakkından yararlanmaksızın sınırsız, başarısız oldukları dersin sınavına girme hakkı tanınacak.

İzledikleri programdan mezun olmak için gerekli bütün derslerden geçer not aldıkları halde yönetmeliklerinde başarılı sayılabilmeleri için öngörülen not ortalamalarını sağlayamamaları sebebiyle ilişikleri kesilme durumuna gelen son dönem öğrencilerine not ortalamalarını yükseltmek üzere diledikleri derslerden sınırsız sınav hakkı tanınacak.

Açılacak sınavlara, üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı hiç girmeyen öğrenci, sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılacak ve bu haktan yararlanamayacak. Sınırsız hak kullanma durumunda olan öğrenciler sınava girdiği ders başına öğrenci katkı payını/öğrenim ücretini ödemeye devam edecek. Ancak bu öğrenciler, sınav hakkı dışındaki diğer öğrencilik haklarından yararlanamayacak. Açık öğretim öğrencileri, öğrencilik haklarından yararlanmak kaydı ile bu sürelerle kısıtlı olmayacak.

Diploma programlarının hazırlık sınıfı eğitimi hariç olmak üzere, iki yıllık önlisans ve dört, beş ve altı yıllık lisans programlarından bu süreler sonunda mezun olamayan öğrencilerden, ilgili dönem için öngörülen katkı payı ya da öğrenim ücretinin yanı sıra kredi başına ödenecek katkı payı veya öğrenim ücreti; dersin alınacağı dönem için belirlenen kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin yüzde elli fazlası ile hesaplanarak alınacak.

Lisans düzeyinde ikinci bir yükseköğretim yapan öğrenciler, katkı payı ve öğrenim ücretini yüzde elli fazlasıyla ödeyecek.

Lisansüstü eğitim yapmak isteyenler, Üniversitelerarası Kurul yerine Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen usul ve esaslara göre seçilecek.

Lisansüstü eğitim ilişkin usul ve esasların Yükseköğretim Kurulu tarafından yönetmelikle belirlenecek.

tıp
fakültesi
en
fazla
9
yılda
bitecek!
Yorum (2)
deniz
Çok mantıklı.Çünkü okulu kronik uzatanlar genellikle okul yerine siyasetle uğraşanlar ya da baba parası tırtıklayanlar.Hoş siyaset yapanlarda devlet baba'nın burs paralarını yiyorlar ya neyse....
32
Cevapla
Frankie Bellevan
siyasetçiler işini düzgün yapmazsa haliyle herkes işi gücü bırakıp siyaset yapmaya başlar. ama krizleri(ekonomik ve siyasi) fırsata dönüştürüp gelene ağam gidene paşam diyerek kariyer basamaklarını hızla tırmanan oportunistler her zaman olmuştur. ne yazık ki bu tip insanların ne bilim dünyasına ne de insanlığa verecek hiçbir şeyleri yoktur. çünkü bu insanlar kendilerini her zaman "almak üzerine" yapılandırmıştır. onlar için önemli olan dostluk,arkadaşlık,vefa duygusu,gerçek saygınlık değildir. yani tanıştıkları bütün kişiler hemen her zaman kendi kariyer planlamaları için sadece bir araç,bir basamaktır. insanları kullanmayı ve yeri geldiğinde paçavra gibi bir tarafa atmayı severler. ve anında unuturlar. sürekli alkışlanmayı,dalkavukluğu severler. bitmeyen,doymak bilmeyen bir açlıkları ve sürekli kendi içlerinde yetersizlikleri vardır. kendilerini hiçbir zaman tamamlanmış hissetmezler. her zaman eksiktirler. dayanışma içerisinde olmaları gereken meslektaşlarını her zaman altedilmesi gereken rakipler olarak görürler. her türlü hile ile(nasıl olsa mübahtır) birbirlerinin hakkını gaspederler... hemen her konuda sorgulayıcı olmak(yıkıcı olmak demiyorum) insan olmanın doğasında vardır. yüce yaratıcı da bu sorgulamanın,düşünmenin(tefekkür) sürekli yapılmasını insanoğlundan bekler. zaten bu tefekkürün sonucudur ki şehit düşen tıbbiyeliler kavramı ortaya çıkmıştır. "söz konusu vatan ise gerisi teferruattır" sözü de boşuna söylenmemiştir. gerektiğinde buna tıp fakültesi de dahil,hayatın bizzat kendisi de.
3
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir