Medimagazin logo

Stres hormonu kortizol, 'Uzun COVID' gizeminin merkezinde olabilir

Yale araştırma ekibi, uzun süreli COVID'e yakalanan insanların kanlarında daha düşük kortizol seviyeleri tespit etti
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Stres hormonu kortizol, 'Uzun COVID' gizeminin merkezinde olabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Yale Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, 'uzun COVID' olan kişilerin, sağlıklı yaşıtlarının yarısı kadar kortizol ürettiğini buldu.

Kortizol ve uzun süreli COVID arasındaki kesin bağlantı henüz bulunamadı ancak Yale bulguları gizemli hastalığa neyin neden olduğuna dair yeni bir hipotezin açıklanmasına kapı açabilir.

215 kişide yapılan araştırmada bu grubun 99'unda uzun süreli bir COVID vakası vardı, 40'ında kayıtlı COVID-19 enfeksiyonu yoktu, geri kalan 76'sı virüsten uzun vadeli komplikasyonlar olmadan iyileşti.

Uzun süredir COVID hastalarının maruz kaldığı en yaygın semptomlar arasında beyin sisi, yorgunluk ve sinir sistemi sorunları yer aldı.

Her katılımcıdan kan örnekleri aldılar ve bulunan kortizol seviyelerini ölçtüler.

Düşük kortizol seviyeleri geçmişte kronik yorgunluk sendromu ve diğer benzer rahatsızlıklarla ilişkilendirilmiştir. Yorgunluk aynı zamanda uzun süreli Covid'in en belirgin semptomlarından biridir.

Yale araştırma ekibi, kortizol seviyeleri yükseltilerek tedavi edilen bazı uzun süreli COVID hastalarının bir miktar iyileşme gösterdiğini kaydetti.

Yazarlar, artan iki protein (IL-8 ve galektin-1) ile birleştiğinde düşük kortizolün, uzun süreli COVID'lileri nesnel olarak tanımlamak için bir dizi biyobelirteçte potansiyel olarak kullanılabileceğini söyledi. 

kortizon
covid19
uzun covid
dusuk kortizol
yale universitesi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir