Medimagazin logo

Sigarayı en çok Fransa ve Türkiye içiyor

Sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklar ile yaşam tarzının yol açtığı çeşitli kanser türleri için Türkiye’nin de içinde bulunduğu bir araştırma yapıldı.
Kaynak: ZAMAN
Sigarayı en çok Fransa ve Türkiye içiyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Buna göre gelişmiş ve gelişen pazar ekonomisine sahip 10 ülkenin yıllık 34 milyar dolar tedavi harcaması yaptığı belirlendi. GE Helathcare kurumu adına GfK Bridgehead adlı kuruluşun yaptığı araştırmada kötü alışkanlıkları azaltarak, bu on ülkenin sağlık sistemlerinde her yıl toplam 25 milyar dolar tasarruf elde edebileceği vurgulandı. Araştırma, kötü alışkanlıklar olarak dört temel etken üzerinde duruyor. Bunlar sigara, alkol, kötü beslenme ve fiziksel hareketsizlik. Kötü alışkanlıkların neden olduğu başlıca hastalıklar ise akciğer, kolon ve meme kanseri.

 

Kötü alışkanlıklar ile yaşam tarzından kaynaklanan kanser hastalıklarının en fazla ABD’ye ek maliyet getirdiği görülüyor. Amerika bu hastalıkların tedavisi için yılda 18 milyar 410 milyon dolar harcıyor. Bu gelişmiş ve gelişen pazar ülkeleri içindeki toplam harcamanın da yüzde 54’üne tekabül ediyor. ABD’den sonra Çin 8 milyar 570 milyon dolar, Fransa ile Almanya ve Türkiye ise yaklaşık bir milyar 500 milyon dolar civarında masrafta bulunuyor.

Araştırmanın yapıldığı ülkeler içinde en yoğun sigara tüketiminin Fransa ile Türkiye’de olduğuna vurgu yapıldı. Fransa ile Türkiye’de 15 yaş ve üstü nüfusun yüzde 31’inin düzenli sigara içtiği kaydedildi. Araştırmanın yapıldığı 10 ülke içinde Fransız kadınların yüzde 27 ile en fazla sigara içme oranına sahip olduğu belirtildi. Çinli erkekler ise yüzde 51 ile birinci. Çinlileri yüzde 47 ile Türk erkekler takip ediyor. Türk kadınlarının ise yüzde 15’i sigara içiyor.

sigarayı
en
çok
fransa
ve
türkiye
içiyor
Yorum (2)
Osman D
Yurtdışı gezilerimin çoğunda sigaranın toplum hayatından neredeyse silindiğini gördüm. Ne kimsenin elinde ne de marketlerde görünür yerde bir sigara paketi var. Ne de herhangi bir yerde sigara reklamı. Sadece tek tük bina önlerinde birkaç dakikalığına sigarasını içip bırakan üç beş kişi dışında sigara içeni de görmedim. Bizde hükümetin bu konudaki çalışmaları takdire değer. Ancak hala sigara ve türevleri hayatımızdan tam çıkmadı. Örneğin nargile. Vay efendim "nargile sigaradan sayılmaz" gibi açıkgöz bir yaklaşımla köşe başlarında bunun kafeleri türedi. Bence hükümet tanımı doğru yapmalı. Yasaklanacak olan sigara değil, etrafa duman yayan tüm tütüm mamülleridir. Saygılarımla.
0
Cevapla
hasan ekim
Toplumca sigara, alkol ve uyuşturucudan kurtulmamız gerekiyor. Bunun için hükümet bir mücadele yürütüyor ama yetersiz. Muhalefetin de destek olması gerekir. Özellikle sosyal demokrat kesimin laiklik vs gidiyor deyip alkolle mücadeleye karşı çıkması anlaşılır birşey değil. Benim bildiği kadar birçok sosyal demokrat lider bile sigara içmez, alkol kullanmaz. Onların da alkolizme ve sigaraya karşı etkin bir mücadele yürütmesi, alkol içmenin bir ilericilik unsuru olmadığı belirtmesi halkımız için çok yararlı olacaktır.Ne olurhalkımızdan bu talebimizi esirgemesinler. Neticed hepimiz zarar görüyoruz. Kanser, ateroskleroz, el ayak kesilmesi vs hoş şeyler değil. Tabiatıyla ülkemize alkolik ürünler satan uluslararası firmalar bu talepleri engelleyeceklerdir, ama bizde halkımızı korumak için mücadele etmeliyiz.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir