Buna göre gelişmiş ve gelişen pazar ekonomisine sahip 10 ülkenin yıllık 34 milyar dolar tedavi harcaması yaptığı belirlendi. GE Helathcare kurumu adına GfK Bridgehead adlı kuruluşun yaptığı araştırmada kötü alışkanlıkları azaltarak, bu on ülkenin sağlık sistemlerinde her yıl toplam 25 milyar dolar tasarruf elde edebileceği vurgulandı. Araştırma, kötü alışkanlıklar olarak dört temel etken üzerinde duruyor. Bunlar sigara, alkol, kötü beslenme ve fiziksel hareketsizlik. Kötü alışkanlıkların neden olduğu başlıca hastalıklar ise akciğer, kolon ve meme kanseri.
Kötü alışkanlıklar ile yaşam tarzından kaynaklanan kanser hastalıklarının en fazla ABD’ye ek maliyet getirdiği görülüyor. Amerika bu hastalıkların tedavisi için yılda 18 milyar 410 milyon dolar harcıyor. Bu gelişmiş ve gelişen pazar ülkeleri içindeki toplam harcamanın da yüzde 54’üne tekabül ediyor. ABD’den sonra Çin 8 milyar 570 milyon dolar, Fransa ile Almanya ve Türkiye ise yaklaşık bir milyar 500 milyon dolar civarında masrafta bulunuyor.
Araştırmanın yapıldığı ülkeler içinde en yoğun sigara tüketiminin Fransa ile Türkiye’de olduğuna vurgu yapıldı. Fransa ile Türkiye’de 15 yaş ve üstü nüfusun yüzde 31’inin düzenli sigara içtiği kaydedildi. Araştırmanın yapıldığı 10 ülke içinde Fransız kadınların yüzde 27 ile en fazla sigara içme oranına sahip olduğu belirtildi. Çinli erkekler ise yüzde 51 ile birinci. Çinlileri yüzde 47 ile Türk erkekler takip ediyor. Türk kadınlarının ise yüzde 15’i sigara içiyor.