MEDİMAGAZİN - Çocukluk bağışıklığının ayrılmaz bir parçası olan timus bezinin genellikle yetişkinlerde işlevsiz olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte, son araştırmalar durumun böyle olmayabileceğini ve organın aslında biz yaşlandıkça sağlığımız ve kanseri önlememiz için çok önemli olabileceğini öne sürüyor.
Bir zamanlar ölen hücreler için bir tür "mezarlık" olarak görülen ve Nobel Ödüllü Sir Peter Medawar tarafından "çok büyük önemi olmayan evrimsel bir kaza" olarak değerlendirilen timüs, aslında bağışıklık sisteminin gelişiminde hayati bir rol oynar ve doğumdan önce ve çocukluk döneminde bağışıklık T hücreleri üretir.
Sanılanın aksine önemli olabilir
Oluşum yıllarımızdaki önemine rağmen, timüsün yetişkinlerde işlevselliğini yitirdiğine inanılıyordu ve hatta bazen kalp ameliyatı sırasında - timektomi adı verilen bir işlemle - kalbe ve ana kan damarlarına erişim sağlamak için çıkarılıyordu. Ancak akciğerler arasında ve göğüs kafesinin arkasında yer alan ve sıklıkla unutulan bu organ, düşündüğümüz kadar işe yaramaz olmayabilir.
Yeni çalışmaya göre timus beklenmedik bir öneme sahip olabilir. Timektomi geçirmemiş yetişkinlerle kıyaslandığında, ameliyat geçirenlerin beş yıl içinde ölme riskinin neredeyse üç kat daha fazla olduğu ve kansere yakalanma riskinin de arttığı görüldü.
Kıdemli yazar Dr. David T. Scadden "Timusları alınan insanlar üzerinde çalışarak, timusun sağlık için kesinlikle gerekli olduğunu keşfettik. Eğer orada değilse, insanların ölüm riski ve kanser riski en az iki katına çıkıyor." diyor.
Çalışma gözlemsel olmakla birlikte, yani timus ile olumsuz hasta sonuçları arasında nedensel bir bağlantı olduğunu kanıtlayamasa da, yine de potansiyel olarak klinik olarak ilgili bazı yansımaları bulunuyor.
Scadden, "[Bulgularımız] timektomi düşünülürken timusun çıkarılmasının sonuçlarının dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini gösteriyor." diye ekledi.
Binden fazla hasta incelendi
Bu sonuçlara ulaşmak için Scadden ve ortak yazarlar, 1.146 timektomi hastası ve timektomi yapılmadan kardiyotorasik cerrahi geçiren eşit sayıda yetişkin arasında ölüm, kanser ve otoimmün hastalık riskini değerlendirdi.
Ekip, ameliyattan sonraki beş yıl içinde timektomi geçiren hastaların yüzde 8,1'inin öldüğünü, ameliyat olmayanların ise sadece yüzde 2,8'inin hayatını kaybettiğini tespit etti.
Aynı zaman diliminde, timektomi hastalarının yüzde 7,4'ünde kanser gelişirken, bu oran kontrol grubunda yüzde 3,7'dir. Kanserler genellikle daha sık, çeşitli ve agresifti; timektomi yapılan hastalarda nüks insidansı ve mortalite daha yüksekti.
Hastaların bir alt grubunda, timektomi geçirenlerde sürekli olarak daha düşük yeni T hücresi üretimi ve kanda daha yüksek seviyelerde pro-inflamatuar moleküller görüldü.
Yazarlar şu sonuca varıyor: "Bu bulgular birlikte, timusun yetişkinlikte yeni T hücresi üretimine ve yetişkin insan sağlığının korunmasına katkıda bulunan bir rolü olduğunu desteklemektedir." "Timektominin neden olduğu homeostazın bozulması, kritik sağlık sonuçlarını olumsuz etkilemek için yeterlidir; bu da yetişkin timusunun işlevsel olarak önemli olmaya devam ettiğini güçlü bir şekilde savunmaktadır."
Çalışma The New England Journal of Medicine'de yayımlandı.