Medimagazin logo

Sağlıkta şiddetin önlenmesinde "İngiltere" modeli önerisi

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, sağlıkta şiddete karşı daha caydırıcı tedbirlerin alınmasını isteyerek, İngiltere'deki modelin benzerinin uygulanmasını önerdi.
Sağlıkta şiddetin önlenmesinde "İngiltere" modeli önerisi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Memiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlıkta şiddetin sona ermesi için 2009 yılında mücadele başlattıklarını ve bu kapsamda birçok çalıştay, sempozyum, anket ve araştırma yaptıklarını anımsattı. Ayrıca 2011 yılında İstanbul'da "Emeğe Saygı Şiddete Sıfır Tolerans" temalı sempozyumu gerçekleştirdiklerini belirten Memiş, "Aynı zamanda bu sempozyumla beraber bir kampanya başlattık. Bu kampanyayla belki şiddet sıfır olmaz ama sıfıra yaklaştırabilmeyi amaçladık. Bunu, Sağlık Bakanlığı'yla ortaklaşa yaptık. Bunun üzerine bakanlık bir takım tedbirler aldı. Güvenlik tedbirlerinin artırılması, 'Beyaz Kod' uygulaması, Çalışan Hakları ve Güvenliği Birimleri'nin oluşturulması gibi. Bunlar yeterli değil" dedi.

Memiş, toplumsal şiddetin boyutlarının arttığını öne sürerek, şunları kaydetti:  

"Bunun sağlığa yansıması çok daha fazla. Hemen her gün sağlıkta şiddet var. Baktığımız zaman eşine, esnafa, tuttuğu takıma, trafikte sürücüye kızan insanlar, maalesef gelip sağlıkta hıncını alıyor. Toplumun genelini yargılamıyoruz. Bu kesim, yüzde 10'luk bir maganda kesimi. Bununla alakalı daha caydırıcı tedbirlerin alınması gerektiğini düşünüyoruz. Bu anlamda İngiltere modelini öneriyoruz. İngiltere'de şiddet uygulayanlar, belli bir süre muayene olmak için karakola gitmek zorundalar. Bizde de bu belki mümkün olmayabilir ama bu arkadaşlarımızın karakolda değil de hastanede, kişinin bilgileri girildiği zaman 'bu kişi şiddet uygulamıştır' ibaresi çıkmak kaydıyla kolluk kuvvetleri nezaretinde muayene olması sağlanmalı."

"Ciddi miktarda para cezaları verilmeli"

Ayrıca, söz konusu kişilere Sosyal Güvenlik Kurumu'nca 6 ay boyunca ödeme yapılmaması ve bu kişilerin sağlık giderlerini ceplerinden karşılanmasının sağlanması gerektiğini savunan Memiş, "Yine Kabahatler Kanunu'na göre, nasıl ki sokağı kirleten, gürültü yapanlara zabıtalar ceza yazıyor, hastane ortamında şiddet uygulayanlara da yapılacak yasal düzenlemelerle ciddi miktarda para cezaları verilmeli" ifadelerini kullandı.

"Sağlık İletişim Merkezleri" kurulmasını da talep eden Memiş, sözlerine şöyle devam etti:

"Sağlıkta özel bir talebimiz oldu. Hastanelerde 'Sağlık İletişim Merkezleri' kurulsun. Vatandaş, hastası, hastalığı, hastaneyle ilgili bilgi almak istiyorsa, zaten az sayıda olan hastasına hizmet etmek isteyen sağlık çalışanına gelip, ondan danışmanlık hizmeti almasın. O birimlerde hastası, hastalığıyla ilgili bilgi alsın. Direkt sağlık çalışanlarını hastayla buluşturalım. O birimler, hasta yakınlarına bilgi versin. Bununla hasta memnuniyetini artacağı gibi, çalışanlara karşı şiddet olaylarının da çok azalacağını düşünüyoruz. Bu önerimiz, Türkiye Büyük Millet Meclisi Şiddet Araştırma Komisyonu raporlarına da girdi. Meclis Başkanı'na sunuldu. İnşallah, 21 Ekim'de TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar Bey'le görüşme yapacağız. İsteklerimizin torba yasa tasarısının içerisine konulmasını talep edeceğiz ve bunu takip edeceğiz."

sağlıkta
şiddetin
önlenmesinde
"i̇ngiltere"
modeli
önerisi
Yorum (4)
yusuf kueyl
Sayin memis sahada hic calismamis galiba bu isler dedigin gibi olmuyo sahada. İngiltere modeli aynen uygulansin . Siddet uygulayacak adam daha kayit yaptirmadan seceresi gorunmeden siddeti uygulayiveriyor .
0
Cevapla
Derman
Yurt dışı örnekler etkili olacaktır ancak sağlık çalışanı ile hastanın aynı tuvaleti kullanmasından medet uman ve topluma benzeri mesajlar vererek halkın gözüne girmeye çalışan bir zihniyetin uluslararası örnekleri kabul etmesini beklemek saflık derecesinde iyi niyetten ibarettir. 'Sağlık İletişim Merkezleri' adında yeni birimlere de gerek yok. İletişimi sağlayacak danışma-karşılama-yönlendirme birimleri var onlar etkin kullanılsın. Ayrıca sağlıkta şiddeti önlemeye yönelik bir önerim olacak; Meydana gelen şiddet olaylarını analiz edin, sıklık sırasına göre örneğin ilk on nedeni sıralayın ve daha sonra her bir nedene yönelik önleyici tedbir geliştirin. Sonuçta ne şiddetin nedenlerinin hayal ettiğiniz gibi, ne de çözümümün zor olmadığı görülecektir.
0
Cevapla
üç harfli
Benim hastamın durumunu bir görevlinin aileye anlatabilmesi için, önce benim bütün hastalarımın durumlarını, ailenin olası sorularına verilecek cevapları bu görevliye tek tek anlatmam gerekiyor. Bana da yazık, yüzlerce hastayı ezberleyen görevliye de, doktora teşekkür etmeyi başaramayan, görevlileri aşamayan aileye de!
0
Cevapla
IRGAT
olurmu canım...! oy kaçar...oy oy oy...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir