Medimagazin logo

“Sağlık turizmi kurumsallaştı”

Adana Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Hüseyin Çelik, sağlık turizminin kurumsallaşmaya başladığını söyledi
“Sağlık turizmi kurumsallaştı”
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Adana Sağlık Turizm Derneği ve TÜYAP işbirliğinde düzenlenecek "Ortadoğu ülkelerinin sağlık turizmi potansiyeli" konulu sempozyum öncesinde Adana Hekimevi'nde Adana Milletvekili Prof.dr.Necdet Ünüvar’ın da katıldığı bir toplantı yapıldı.Sempozyumda, 30 Eylül–3 Ekim tarihleri arasında yapılacak 2. Çukurova Tıp Fuarı'nın özel bölümünde bu yıl 'sağlık turizmine' yer verilmesi görüşüldü.

 

Toplantıda söz alan Vali Yardımcısı Dr. Mehmet Gödekmerdan, ülkede turizmin daha çok çeşitlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

 

Bölgede diğer dallarda olduğu gibi inanç ve sağlık turizminin çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu hatırlatan Gödekmerdan, bu sahada umut verici çalışmaların yürütüldüğünü aktardı. Gödekmerdan, tüm kurum ve kuruluşların desteğiyle Adana'nın sağlık turizminde bölgenin merkezi olabileceğini belirtti.

 

Adana Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Hüseyin Çelik, sağlık turizminin dünyada her geçen gün daha fazla ilgi kazandığını söyledi. Günümüzde pek çok ülkede yaşam alanlarındaki tıbbi teknoloji eksikliği, teşhis ve tedavi masraflarının yüksekliği, bekleme sürelerinin uzunluğu gibi nedenlerden hastaların başka bölgelere gitme ihtiyacı duyduğunu vurgulayan Çelik, sağlık turizminin dünyada hızla yükselen bir trend haline geldiğini ifade etti.

 

SAĞLIK TURİZMİ KURUMSALLAŞMAYA BAŞLADI

 

Türkiye'de gösterilen çabalarla sağlık turizminin kurumsallaşmaya başladığına işaret eden Çelik, şu anda Amerika ile hasta transferi konusunda sözleşme yapılacak konuma gelindiğini kaydetti. Sağlık Turizmi Koordinatörlüğü'nün kurulduğunu hatırlatan Çelik, THY, TÜRSAB ile Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde bu alanda yeni birimlerin hizmete girdiğini belirtti. Meselenin Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın gündemine geldiğine dikkat çeken Çelik, ilk defa sağlık turizminin ihraç kalemleri arasına alınmasının gündeme geldiğini anlattı. Çelik, "Bu rüzgar dünyada esiyordu, Türkiye de geldi. Biz arzuluyoruz ki aynı esinti Adana'ya da çok güçlü bir şekilde essin. Böylece kentin kalkınması için bir fırsat oluşturalım. Adana bu alanda bir farkındalık meydana getirebilir."şeklinde konuştu.

 

Dünyada halen 600 milyon olan 60 yaş üzeri ve 2050 yılında 2 milyara çıkacak olan yaşlı nüfusuna yönelik Çukurova Tıp Fuarı'nda 'Dünya Yaşlanma Formu'nun tertipleneceğine açıklayan Çelik, bu girişimlerle sağlık turizminde ilin yol haritasını çizeceklerini dile getirdi. Adana'nın sağlık destinasyonu haline gelmesi için kumu ve özel kurumların güçlerini birleştirmesinin gerekliliği üzerinde duran Hüseyin Çelik, ilde son beş yılda özel sektörün sağlık alanına 200 milyon dolarlık yatırım yaptığını ifade etti. Çelik, bölgede sağlık turizminin istenen seviyeye çıkması için hava ulaşımı sorununun bir an önce çözülmesini istedi.

 

İl Sağlık Müdürü Dr. Aytekin Kemik de dil, tarih ve kültür birliğinde ortak özellikleri olan komşu ülkelerle sağlık hizmetleri noktasında geri kalındığına işaret etti. Ancak son dönemde bu alanda yürütülen çalışmaların beli bir aşamaya geldiğini kaydeden Kemik, sağlık altyapısı bakımından daha geri olan çevre ülkelerle işbirliğinin arttırıldığını söyledi.

 

ÇOK ZİYARETÇİ BEKLİYORUZ

 

TÜYAP Adana Genel Müdür Yardımcısı Bülent Yamaç, Çukurova Tıp Fuarı'na yoğun ziyaretçi beklediklerini açıkladı. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 10 bin ziyaretçi ağırladıklarını dile getiren Yamaç, bu sene 15 bin kişinin fuara gelmesini beklediklerini anlattı. Yamaç, bu sayının bin kişilik kısmının yabancılardan oluşmasının kentin tanıtımına katkı sağlayacağına dikkat çekti. Çukurova Üniversitesi Otelcilik ve Turizm Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. M.Cihan Yavuz ise sağlık turizmi konusunda hazırladığı kitaptan bahsetti. Adana Sağlık Turizmi Derneği Kurucu Üyesi Yeşim Özütürk de ildeki 5 bin 700 yataklı sağlık kurumlarıyla hizmet verildiğini söyledi. Yüreğir'de TOKİ tarafından 400 yataklı bir hastanenin daha inşa edildiğini hatırlatan Özütürk, 300 yataklı iki özel hastane için izin alındığını ve 2015'te şehirde toplam yatak sayısının 6 bin 500'e yükseleceğini kaydetti.

 

 


 

BAŞHEKİMİN ADI HASTANEYE VERİLECEK

Toplantıya katılan AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, yakalandığı hastalıktan dolayı hayatını kaybeden Dr. Aşkım Tüfekçi'nin adının başhekimliğini yaptığı Çukurova Devlet Hastanesi'ne verileceğini açıkladı.

Toplantıda söz alan Ünüvar, "Dr. Aşkım Tüfekçi, çok çalışkan gayretli, hastalarını ve hastanesini seven bir insandı. Adanalı olmamasına rağmen cenazesini buraya defnettik. Bakanımızın onayıyla bundan böyle Çukurova Devlet Hastanesi Aşkım Tüfekçi ismiyle anılacak." dedi.

 


sağlık turizmi
adana sağlık turizmi derneği
hüseyin çelik
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir