Medimagazin logo

Sağlık sigortasında prim üretimi AB'de 4 kat daha fazla

Sağlık Yöneticileri Derneği'nce, sağlık sigortacılığının gelişimi için dört günlük sempozyum düzenleniyor. Sağlık branşında prim üretiminin gayrisafi yurtiçi hasıla içindeki payı, Türkiye'de binde 1,5, AB'de ise binde 6.
Sağlık sigortasında prim üretimi AB'de 4 kat daha fazla
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Yöneticileri Derneği'nce, sağlık sigortacılığının gelişimi için dört günlük sempozyum düzenleniyor. Sağlık branşında prim üretiminin gayrisafi yurtiçi hasıla içindeki payı, Türkiye'de binde 1,5, AB'de ise binde 6.



Türk sigorta sektöründe 2006 yılında en hızlı büyüyen branşların başında "sağlık" branşı geliyor. Sigortacı Gazetesi'nin verilerine göre geçtiğimiz yıl yüzde 26 büyüyen sağlık branşında 746.7 milyon YTL'lik prim üretimi gerçekleşti. Sağlık, reel olarak da yüzde 15 büyüme kaydetti. Ancak, gösterdiği performansa karşın sağlık sigortacılığının Türkiye'de yeterince geliştiği söylenemez. Bu branştaki prim üretiminin toplam içindeki payı yaklaşık yüzde 10 düzeyinde. AB ülkeleriyle karşılaştırıldığında Türkiye'de sağlık branşının oldukça geride olduğu görülüyor. 2004 yılında AB ülkelerindeki yıllık sağlık sigortası prim üretimi 54 milyar euro. Bu tutarın da yüzde 45'i, yani 24.3 milyar euroluk kısmı Almanya'ya ait. AB ortalaması olarak, gayrisafi yurtiçi hasıla içinde sağlık sigortası prim üretiminin payı binde 6 iken, Türkiye'de bu oran sadece binde 1,5. AB'de 71 milyon 535 bin kişi bu sigortaya sahipken, Türkiye'de özel sağlık sigortasına sahip olan sayısı yaklaşık 1 milyon. Bunların da yüzde 60'ını grup sigortaları yani çalıştıkları firmalar tarafından primleri ödenen poliçeler oluşturuyor.



5 milyon kişilik potansiyel

Türkiye'de sağlık branşında 5 milyon kişilik bir potansiyelin söz konusu olduğunu belirten Anadolu Sigorta Sağlık Sigortası Müdürü Atila Ertekin, Türkiye'de sağlık sigortacılığının yeterince gelişmemesinin iki temel nedeni olduğuna dikkat çekiyor. Bunlardan ilki, sigorta şirketlerinin sağlık sigortalarında müşteriyi yeterince bilgilendirmemesi; sigortanın önemini bireylere yeterince anlatamaması. İkincisi ise diğer branşlarda olduğu gibi bireylerdeki bilinç eksikliği. Bireyler, sağlıkla ilgili bir problem yaşamadan sağlık sigortası yaptırmaya kolay kolay yanaşmıyor. Türkiye'de özel sağlık sigortasında fiyatların yüksek olduğu görüşüne katılmadığını belirten Ertekin, "Piyasada yatarak tedavi giderlerini karşılayan ürünün ortalama fiyatı yıllık 500-600 milyon YTL. Bireylerin bir yıllık sigara masrafları bundan daha fazla" diyor.

Türkiye'de sağlık sigortasında pazarın en büyük üç oyuncusu ise Yapı Kredi Sigorta, Koç Allianz Sigorta ve Anadolu Sigorta. 2006 yılında Yapı Kredi Sigorta, 230 milyon YTL prim üretimi gerçekleştirirken, Koç Allianz Sigorta 196.6 milyon YTL, Anadolu Sigorta ise 119,8 milyon YTL prim üretimi gerçekleştirdi.



Antalya'da sempozyum
Türkiye'de sağlık sigortacılığını geliştirmek amacıyla Antalya'da 15-18 Şubat tarihleri arasında ilk kez büyük çaplı bir sempozyum gerçekleştirilecek. Sağlık Yöneticileri Derneği, Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı ve Türkiye Sigorta ve Reasürans Birliği işbirliği ile gerçekleştirilecek sempozyumun konusu, "Sağlık Sigortacılığı ve Anlaşmalı Kurumlar Yönetimi Sempozyumu." Gerek kamu gerekse özel sağlık sigortacılığının aktarılacağı sempozyumda, sağlık sigortacılğının önemi, Türkiye'de ve dünyada sağlık sigortacılığı, özel sağlık sigortarayılsa anlaşmalı kurum uygulamaları ile sağlık sigortalısının beklentileri gibi konular masaya yatırılacak.

Sempozyumun sponsoru ise Anadolu Sigorta. Sigorta şirketlerinin anlaşmalı kurumlarla son 5 yıllık periyotta hep aynı sorunları yaşadığını belirten

Anadolu Sigorta Sağlık Uzmanı Murat Kaya, "Personel işe giriş-çıkış oranı çok yüksek olduğu için sözleşme şartları bilinmiyor. Son 2 yıldır sektörde sağlık kuruluşlarının el değiştirmesi veya yönetim kurulu üyelerinin değiştirilmesi söz konusu. İşe-giriş çıkış oranının yüksekliği, doktorlar için de geçerli. Bu nedenle, sağlık kurumları doktorları mevcut sözleşmeler şartına uyumu konusunda eğitmekten yoruluyor. Sözleşme şartlarına uyulmaması, sigortacılık konusunun bilinmemesi, doktorlar tarafından doldurulması gereken tazminat talep formlarının doldurulmaması vb. sorunlar söz konusu. Sektör içinde yeni bir eğitim hamlesine başlanması gerektiğine inandık. Bu sempozyuma da destek verdik" açıklamasında bulundu.



Onur Yarar/ Sağlık Yöneticileri Derneği Başkanı

Sempozyuma 250 bin kişi katılacak
Sağlık Yöneticileri Derneği Başkanı Onur Yarar, sempozyumla ilgili şu bilgileri verdi: "Sağlık Yöneticileri Derneği olarak, son 1 yıldır yaptığımız etkinliklerdeki ana hedef uzmanlık dallarının gelişmesi. Bu sempozyumu da sağlık sigortacılığı, hem hastaneler hem de sigorta şirketlerindeki anlaşmalı kurum yönetiminin gelişmesine ayırdık. 35'e yakın konuşmacı, 200-250 civarında bir katılımcı olacak. Sağlık sigortacılığı alanında yapılan en büyük toplantılardan biri olacak. Sempozyumda, sigorta şirketlerinin temsilcileri yanında sağlık kuruluşları ve kamu kuruluşlarından temsilciler var. Türkiye ve dünyada sağlık sigortacılığı ele alınacak. Ayrıca, sigorta şirketleri, anlaşmalı kurumlarla nasıl çalıştıklarını, sistemin nasıl işlediğini, sigorta şirketleri ve çeşitli kurumlarla anlaşma yapan hastaneler de bu anlaşmaların nasıl yapıldığını anlatacak."



Sağlık sigortacılığı
Almanya'da çok yaygın

Ülke Prim üretimi* (milyar euro)




Almanya 24,3

Hollanda 8,3

Fransa 6,1

İngiltere 4,5

İspanya 3,8

AB 54


* 2004 yılı verileri

Referans
sağlık
sigortasında
prim
üretimi
ab'de
4
kat
daha
fazla
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir