Gazetecilik, yaşamın her alanındaki "önemli", "ilginç" ve "yeni" gelişmeleri sistematik olarak izlemeyi, irdelemeyi ve anlamlı ilişkiler içinde duyurmayı gerektiyor. Mesleğimizin doğası, gazetecilikte rekabeti yaşamın bütün kesitlerine yayıyor.
Milliyet, bu rekabette nasıl bir iddia ortaya koyuyor?
Gazetemizin yayın politikası ve olaylara bakış açısını irdelediğimiz editoryal yazılarda, her hafta bu sorunun da yanıtını vermeye çalışıyoruz.
Bu haftaki yanıtlarımız, seçim tarihini öne çekme hazırlıklarına ilişkin dosyamızla başlıyor.
"AKP'de baskın seçim hazırlığı" başlığıyla bir önceki pazar günü manşetimize çıkardığımız özel haberin başlattığı tartışma bütün hafta devam etti. Ramazan Bayramı, Cumhurbaşkanlığı seçimi ve bütçe takvimini de gözeten AKP'deki genel seçimleri öne çekme arayışını Ankara Bürosu'ndan Abdullah Karakuş ile Mansur Çelik gün ışığına çıkardı.
Deniz kabuğundan evler
İstanbul'da çöken apartmanda bir kez daha enkaz altında kalan Türkiye'deki inşaat ve teknik kontrol gelenekleri, bu kez, Milliyet'in "Deniz kabuğu ile bu kadar" başlığıyla kayıtlara geçti.
Serhat Oğuz'un haberi, çöken apartmanda, denizden çıkarılan tuzlu kumun içindeki deniz kabukları bile elenmeden kullanıldığını kanıtlayan ve aslında her şeyi anlatan çarpıcı bir fotoğraf da içeriyordu.
Serhat Oğuz ve Şükran Özçakmak'ın, çöken apartmanda yerel ve merkezi yönetimden müteahhitler ve tedbirsiz davranan vatandaşlara kadar her kesimin sorumluluğuna dikkat çeken dosyaları da "Yık! Yıkamam-Yap! Yapamam" başlığıyla cumartesi günü manşetimize çıktı.
Kadın, astronot, general
Sayfalarımızda giderek artan ölçüde yaşamın renklerini yansıtan yazılar, insan portreleri ve röportajlar okuyorsunuz.
İddialı diplomasi muhabirimiz Utku Çakırözer'in, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson'ın soyağacında Kızılderililere uzanan aile bağlarına ilişkin ilginç röportajını bir önceki pazar günü yayımladık.
Çakırözer'in, uzay yürüyüşünde dünya rekorunun sahibi olan Amerikalı Tuğgeneral Susan Helms'le yaptığı enfes röportaj da cuma günü birinci sayfamızdaydı. Helms'in ilginç deneyimlerini içeren röportaj, uzun bir metnin kısa soru ve yanıtlarla ne kadar yüksek tempolu bir akışa kavuşturulabileceğinin çarpıcı bir örneğini oluşturuyordu.
Paul Auster söyleşisi
Washington Temsilcimiz Yasemin Çongar da, dünya edebiyatının yaşayan en büyük yazarlarından Paul Auster'la Newyork'taki evinde yaptığı röportajla çarşamba günü sürmanşetimizdeydi. Yayını iki gün süren röportajda, Orhan Pamuk'un "Nobel'i hak eden yazarlar" arasında saydığı Auster, sıkı bir takipçisi olan Çongar'ın sorularını yanıtlarken ilginç yazı serüvenini, planlarını, ruh halini anlattı.
Çongar, Auster söyleşisiyle, bir röportajda ön hazırlığın, dikkatli bir takibin, uzun bir sürece yayılan sağlıklı gözlemin ve konuya hakimiyetin ne kadar önemli olduğunu da ortaya koydu.
57 milyon kişilik adım
Sağlık haberlerinin, yayın politikamızda özel bir yeri bulunuyor.
SSK ve Bağ-Kur üyeleri ile emeklilerinin, sevk işlemine gerek kalmadan üniversite hastanelerinden yararlanmaları için hükümetin yaptığı hazırlığı duyuran Gülçin Üstün'ün haberi salı günü manşetimizdeydi.
Doğrudan tedavi için bugüne kadar sadece Emekli Sandığı üyelerine açık olan üniversite hastanelerine ilişkin yeni hazırlığın, 57 milyon kişiyi ilgilendirdiğini not edelim.
Salı günü birinci sayfamızda "Vatandaş birleşmeden memnun" başlığıyla verilen diğer haberde, araştırma şirketi A&G'nin Milliyet için 30 ilde yaptığı anketin her kesim tarafından dikkatle okunması gereken sonuçları vardı.
Halkın çoğunluğu memnun
Anket; SSK ve devlet hastanelerini birleştiren ve sigortalıların ilaçlarını bütün eczanelerden alabilmelerini sağlayan hükümetin attığı bu adımlardan halkın çoğunluğunun memnun olduğunu ortaya koyuyordu.
Hükümetin sağlık alanındaki icraatıyla takdir gördüğünü birinci sayfasından duyuran Milliyet, toplum yararına sonuç üreten politikaların hak ettiği karşılığı görmesi gerektiğine inanıyor.
Hakkaniyet ve kamu çıkarı da, toplum yararına sonuçların teşvikini gerektiriyor.
Doğan Akın-Milliyet