Medimagazin logo

Sağlık kardeşliği

Türkiye yakın ilişki içinde olduğu ülkelerle sağlık alanında da dostluk kuruyor. TİKA aracılığıyla Kırgızistan, Moğolistan, Özbekistan, Azerbaycan ve Filistin'e önemli sağlık yatırımları yapıldı.
Sağlık kardeşliği
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Türkiye yakın ilişki içinde olduğu ülkelerle sağlık alanında da dostluk kuruyor. TİKA aracılığıyla Kırgızistan, Moğolistan, Özbekistan, Azerbaycan ve Filistin'e önemli sağlık yatırımları yapıldı.


Başbakanlığa bağlı Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) birçok ülkede sağlık alanında proje ve çalışmalar gerçekleştiriyor. Bu çalışmaların ilk dökümü şöyle:

Moğolistan'da kan merkezi, Özbekistan ve Azerbaycan'da kemik iliği nakli merkezi kuruldu. Filistinli 14 uzman hekime Türkiye'de eğitim verildi.

TİKA'nın Orta Asya'da sağlık alanındaki projelerinin başında kan ve kemik iliği nakli merkezleri kurulması geliyor. Bu merkezlerin kurulup faaliyetlerini sürdürmesi için tıbbi danışmanlık görevini Dr. Abdurrahman Yurtarslan ile Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hematoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Süleyman Dinçer yürütüyor.

DÖRT ÜLKEYE NAKİL MERKEZİ

TİKA'nın yürüttüğü en önemli projelerinin başında Kırgızistan'da kurulan kemik iliği nakli merkezi geliyor.

Kırgızistan'da ve bölge cumhuriyetlerinde kurulan merkez, Orta Asya'da bir ilk olma özelliği taşıyor.

Kemik iliği nakli ve kan merkezleri kurulmasına yönelik projeler kapsamında Moğolistan'da da bir kan merkezi açıldı. Altyapısı hazırlanan kan bankası merkezi için gerekli tıbbi aracı TİKA sağladı.

Azerbaycan'da yaygın olan talasemi hastalığının tedavisi de Türkiye'nin kuracağı kemik iliği nakli merkezinde yapılacak. Özbekistan'da da lösemi hastaları için bir kemik iliği nakli merkezi kurulması çalışmaları başladı.

Bosna, Filistin, Moldova...

Türkiye, Orta Asya'daki ülkeler dışında da sağlık hizmeti yürütüyor. TİKA ile İnterplast-Türkiye Derneği işbirliğinde geçen yıl başlayan proje çerçevesinde 18 Moldovalı çocuğa operasyon yapıldı. Öte yandan 1996'da tamamlanarak Sudan'ın Hartum Eyaleti Sağlık Bakanlığı'na devredilen, ancak iç savaş nedeniyle kaynak ayrılmayınca yeterli bakım ve onarımı yapılamayan Kalakla Türk Hastanesi de TİKA'nın desteğiyle yenilenerek hizmete açıldı. Hastane 1.5 milyon nüfuslu Kalakla'daki tek devlet hastanesi olma özelliği taşıyor. TİKA ve Sağlık Bakanlığı'nın işbirliğiyle Türkiye'ye gelen Filistinli 14 doktora da eğitimler verildi. TİKA, geri dönüşlerin yaşandığı Srebrenica'da kalıcılığın sağlanması için Srebrenica Belediyesi Sağlık Merkezi'ne iki adet ambulans hibe etti, Bosna-Hersek'te bir sağlık merkezinde yoğun bakım ünitesi kurdu. Doç. Dr. Süleyman Dinçer, "Çalışmalarımızı Türkiye adına yürütüyoruz. Karşılığında da takdir ve teşekkür alıyoruz" dedi.

Yeni Şafak
sağlık
kardeşliği
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir