Bu hastalığın tedavi masraflarının yaptıkları araştırmaya göre yılda 40 milyon dolara yükseldiğini anlatan Bakır, her yıl 37 bin çocuğun rota virüsü sebebiyle hastanede ortalama 6 gün yattığı bilgisini verdi. Bakır, yapılacak koruyucu aşı ile rota virüsünden kaynaklı hastane başvurularının yüzde 75, hastane yatışlarının ise yüzde 93 oranında azaltılabileceğini aktardı.
Rota virüsünün ölümlere sebep olabileceğini söyleyen Bakır, "Türkiye'de üç dört yıl önce ishale bağlı 5 yaş altı 97 çocuk hayatını kaybetti. Şimdi sağlığa erişimin artmasından sonra bu sayı azaldı. Geçtiğimiz yıl bu rakam 13'e düştü. Fakat hastane süreci sıkıntılı geçiyor." şeklinde konuştu.
Kişinin dışkısıyla, yiyecekler ve eller aracılığıyla bulaşırken, kapı kolları, telefonlar, yuvalar, oyuncaklar da enfeksiyonun yayılmasında etkili oluyor. Ateş, kusma, ishal, karın ağrısı hastalığın belirtileri arasında. Bu belirtiler olursa doktora gidilmesi tavsiye ediliyor. Korunmak için hijyene önem verilmeli. Ellerin sık sık yıkanmasının yanında meyve sebzeler de iyi yıkanmalı. Özellikle yuvalarda ortam temizliğine dikkat edilmesi, hasta çocukların diğer çocuklar ile temas etmelerinin engellenmesi, hastalığın yayılmasını engelliyor. Rota virüs enfeksiyonunun özel bir tedavisi bulunmuyor. Kaybedilen sıvı kaybı dengeleniyor. Çocuklarda az yağlı ishal diyeti uygulanabilir. Ayrıca, yoğurt, patates, muz, pirinç lapası (çocuğun yaşı uygun ise) verilebilir. Azar azar ve sık beslenme bağırsaklardan gıdaların emilimini artırıyor.