19 Temmuz 2009 tarihi yaklaşırken sigara endüstrisi halk sağlığı kanunun önünü kesmeye devam ediyor. Doğallık ve organik kavramlarıyla bilimsel geçerliği olmayan öneriler, uzmanlık konusu olmayan kişiler tarafından dile getirilen ve sigaranın zararsız ve daha sağlıklı algılanması için başvurulan yanıltıcı bir pazarlama taktiğidir.
Türkiye’nin tam dumansız olacağı 19 Temmuz 2009 tarihi yaklaşırken kanunun yürürlüğe girmesini istemeyen kimi kesimler kanunun İspanya modeli şeklinde değiştirilmesini veya organik sigara satışını istemektedir.
Organik veya doğal kavramı sigara endüstrisi tarafından 1910’dan beri denenmiş bir pazarlama taktiğidir. Sigara endüstrisi, 1980 ve 1990’larda doğal kavramını kısa sürelerle reklamlarında kullanmıştır. Sigaranın öldürücü etkisi anlaşıldıktan sonra, sigara endüstrisi bu kavramlarla tütün dışında sigara katılan katkı maddelerini suçlayıp, ‘sağlıklı sigara olabilir’ izlenimini yaratmayı hedeflemiştir. “Doğallık” ve “organik” kavramları ile sağlık meraklılarının endişelerini bertaraf edeceklerini düşünmüşlerdi. Bir çok sigara firması katkı maddesi koymadıkları sigaralar üretmişler, bazıları pazara sürmüş bazıları da gizli tutmuştu. “Katkısız” sigara olacağını itiraf etmek diğer iyi satan sigaralarının zararlı olduğunu açıklamak demek olacaktı.
Başarısız ürün ve pazarlama taktiği olarak tarihte kalan bu kavramın, dumansız kapalı alanlar kanununun yürürlüğe gireceği günlerde üstelik uzmanlık konusu olmayan kişiler tarafından yeniden gündeme getirilmesi düşündürücüdür.
Organik tarımla üretilen tütün ürünleri, öldürücü olmadığı anlamına gelmez:
Organik tarımla üretilen tütün ürünleri de hastalık yapıcı ve öldürücüdür. Tütünün her türü ve ürünü ölümcüldür. Organik veya doğal isimleri vermek o ürünün zarar vericiliğini azaltmaz. Diğer doğal ve organik ürünler gibi zararsız ve daha sağlıklı algılanması için başvurulan yanıltıcı bir pazarlama taktiğidir.
İspanya kanun modeli, dünyadaki en başarısız kanun olarak bilinmektedir:
Diğer taraftan İspanya kanun modeli dünyada bu konuda yapılmış en başarısız kanun olarak tanınmaktadır. Başarısız örnekler ile ülkemizin çok değerli bir kanununu bozmayı önermek halk sağlığı düşmanlığı addedilmelidir. Tütün Kontrolu Çerçeve Sözleşmesine imza atan tüm ülkeler 2012 yılına kadar en iyi kanunlar yapmakla yükümlüdür.
Bu kapsamda halkımızın yanılmaması ve böyle bir sigaranın kapalı ortamlarda içilebileceğini zannetmemeleri için gereken uyarıları yapmayı görev biliyoruz. İspanya modeli ve organik sigara önerileri bilimsel olarak geçerli olmayıp, ülkemizin en önemli halk sağlığı kanununun önünü kesemeyecektir.