Tokyo Hastanesi Ünivertesi’nden Tsuyoshi Takato önderliğindeki ekip, kök hücrelerle proto hüclerini bir arada kullanarak herhangi bir organı üretmeyi hedeliyor. Üretilen organ proteinler tarafından geliştirilecek ve insan organlarına benzer parçaların üretimi yapılabilecek. Şimdilik test aşamasındaki çalışmaların önümüzdeki yıllarda hayata geçirilmesi planlanıyor.
TAKLİT ORGAN
Yapılacak çalışmada üretilen parçalar insanlarda bulunan organları taklit edebilecek özelliğe sahip olacak. Üretilen yapay organlar vücutla beraber büyüyeceği için özellikle çocuklarda doğuştan gelen kemik ve benzeri eksikliklerin tedavisinde kullanılabilecek.
KEMİK YAPTILAR
Japon bilim adamı Takato’nun AFP haber ajansına yaptığı açıklamaya göre; 3D yazıcılardan basılan organlarla ilgili klinik testler önümüzdeki 3 yıl içinde başlayacak. Next 21 isimli bir şirket Japonya’da CT-Bone ismini verdiği biyolojik bir kemiği üretmeyi başardı. Henüz resmi makamlardan onay almayan bu yapay kemik, kaza ya da doğuştan gelen kemik kaybı gibi durumlarda kullanılabilecek. Gerçek kemik gibi büyüme özelliği bulunan CT-Bone ’un bu yıl onay alıp Japonya!'da kullanıma sunulması bekleniyor.
İNSAN ÖMRÜ UZAYACAK MI?
Umut tacirliği yapmamak için Japon bilim adamının bu açıklamasını Lösemi Lenfoma Hastaları ve Araştırma Eğitim Birliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Muhit Özcan'a sorduk. Hematoloji Uzmanı Prof. Özcan, 3D ile organ üretiminin önemine dikkat çekti; ama asıl meselenin DNA olduğunu söyledi. Çünkü, insan ömrünün 100 veya 150 yıla uzaması için asıl gereken DNA yapısının şifresi. Muhit Özcan, insanı bir pil gibi tarif ederek damar yaşlanmasının nasıl engellenmesi gerektiğini sırayla anlattı.
1. 60 yıl ömrü olan pilin süresini uzatmak için damarların yaşlanmasını engellemek için de DNA'yı korumak lazım.
2. İnsanın kaderini belirleyen DNA'dır. Hücre yapısı DNA'nın onarılmasında sorun yaşıyor.
3. 40'lı yaşlardan sonra her hücre bölünmesi yaşlanmayı hızlandırıyor; çünkü DNA onarım mekanizması bozuluyor. Gençken bütün hastalıkları önleyen hücre yapısı, yaşlandıkça iki hastalığı bile engelleyemiyor.
4. Ergen dönemde hücreye lojistik ürünler sağlayan genetik ürünler var. Bunlar yaşlandıkça tükeniyor. Telomer zinciri (Hücrenin bölünme kapasitesi ve ömrünü belirleyen kromozon) azaldıkça yaşlanma hızlanıyor.
5. Her insanın hücre yapısında bulunan telomeraz enzimi ne kadar uzunsa insan ömrü o kadar uzuyor. Telomeraz azalınca DNA'yı korkuyan mekanizmalar hasar görüyor. Damar yaşlanıyor, kan akışı duruyor.