MEDİMAGAZİN - Hypertension dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, kadınlar için östrojen bazlı menopoz hormonu tedavisinin yüksek tansiyon geliştirme üzerinde değişen etkileri olduğunu buldu.
Amerikan Kalp Derneğine göre, bir kadının vücudu menopozdan sonra daha az östrojen ve progesteron üretir ve bu değişiklikler kalp yetmezliği de dahil olmak üzere kardiyovasküler hastalık riskini artırabilir.
Hormon tedavisi, menopoz semptomlarını hafifletmek, cinsiyet onaylayıcı bakım ve doğum kontrolü için reçete edilebilir ve önceki çalışmalar, bazı hormon tedavilerinin 60 yaşın altındaki menopozal kadınlarda veya menopozdan bu yana 10 yıldan daha az süre geçmiş olanlarda kardiyovasküler hastalık riskini azaltabileceğini bulmuştur. Bu çalışmanın yazarları, yüksek kan basıncının kardiyovasküler hastalık için değiştirilebilir bir risk faktörü olmasına rağmen, farklı hormon tedavilerinin menopozdaki kadınlarda kan basıncı üzerindeki potansiyel etkilerinin belirsizliğini koruduğunu belirtmişlerdir.
100 binden fazla kadın incelendi
Hakemli bir dergi olan Amerikan Kalp Derneği dergisi Hypertension'da bugün yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, hap şeklinde östrojen hormonu tedavisi alan 45 yaş ve üstü kadınların, transdermal (topikal, cilde uygulanan) veya vajinal formülasyonlar kullananlara göre yüksek tansiyon geliştirme olasılığı daha yüksekti.
Menopoz için oral östrojen hormonu tedavisi alan 45 yaş ve üstü 100.000'den fazla kadın üzerinde yapılan bir araştırma, hap şeklinde alınan östrojenin, transdermal ve vajinal östrojene kıyasla yüksek tansiyon riskinde artış ile ilişkili olabileceği bulundu.
Oral östrojen, transdermal östrojen kremlerine kıyasla %14 daha yüksek tansiyon riski ve vajinal östrojen kremleri veya fitillere kıyasla %19 daha yüksek tansiyon riski ile ilişkilendirildi.
En düşük dozda ve en kısa süre için oral olmayan estradiol (spesifik bir östrojen formu), yüksek tansiyon gelişme riskinin en düşük olmasıyla ilişkilendirildi.